Návštěvy bytů

Přibyly světlíky a prosklené stěny i dveře: Díky rekonstrukci řadovky vchází do interiéru maximum denního světla

Od   | 

Majitele tohoto řadového domku nadchla především lokalita a blízké centrum města. Dispozice ale neodpovídala jejich nárokům, a proto bylo zapotřebí provést rozsáhlou rekonstrukci. Výsledkem je nový domov, ve kterém je umně propojená moderní architektura s původními prvky a nadčasové zařízení je okořeněno detaily, například sbírkou černobílých fotek rozesetých po celém domě.

Hlavní část domu představuje polyfunkční prostor, ve kterém najdeme nově vzniklou kuchyni a menší obývací pokoj. Přímo odtud lze vyjít do navazující zahrádky. Stačí otevřít dveře, které jsou součástí prosklené stěny. Díky ní je interiér více prosvětlený, ostatně právě se světlem si tu architekti bezvadně pohráli. Část stropu nad kuchyní i jídelním stolem je totiž zasklená, a tak dovnitř vchází opravdu hodně denního světla.

Z obýváku se rovnou vychází do nevelké zahrady. Zdroj: Oliver Leech Architects

Zajímavostí domu je především příjemné prolnutí původního stylu interiéru s moderním a novým zařízením. Úzká vstupní chodba plná světla, minimalistické prvky a jednoduché barvy nabuzují dojem klasického londýnského domu z cihel. Za originální prvek považujeme staré viktoriánské zdobení okolo schodiště, které však paradoxně příjemně zapadá do moderního stylu. Také fotografova díla tento jednoduše laděný interiér skvěle oživí. Z chodby se můžeme dostat do horního patra s ložnicemi nebo naopak pokračovat do obývací části. Po cestě je možné si všimnout decentně zakomponované technické místnosti, šatny a úložného prostoru, schované za posuvnými dveřmi.

V obývací části otevřeného prostoru byla zvolena čistě bílá, neutrální podlaha. Ta se však v navazující kuchyni odlišuje a pokračuje v podobě světlé, velkoformátové dlažby z keramiky. Kuchyně s interiérem kontrastuje především díky své barvě. Provedení v petrolejovém odstínu v kombinaci s ořechovým dřevem a čistě bílou barvou působí decentně a elegantně. Kuchyňská linka byla vyrobena na míru tak, aby do prostoru maximálně zapadla. Dostatek úložného prostoru pro kuchyňské potřeby a pracovní prostor rozšiřuje prostorný kuchyňský ostrůvek s variabilními komodami i poličkami. Celkový vzhled sestavy umocňuje nádherná pracovní deska z kamene.

Petrolejová barva s bílou a ořechovým dřevem vytváří harmonii. Zdroj: Oliver Leech Architects

Na kuchyni navazuje vysoká úložná skříň taktéž v ořechovém dřevě, v jejíž blízkosti byl umístěn jídelní stůl z masivu v korespondujícím designu a barvě. Jídelní stůl svým umístěním decentně odděluje obývací část s terasou od kuchyně. Jednoduché zařízení podtrhuje minimalistický styl, ve kterém nic nevyčnívá. Do posledního detailu jsou sladěna i bílá reflektorová svítidla v celé místnosti v kombinaci se závěsným svítidlem nad jídelním stolem a příjemným podsvícením kuchyně.

Na kuchyni rovnou navazuje jídelní stůl a dále se vychází do zahrady. Zdroj: Oliver Leech Architects

Majitel domu je nadto vášnivým čtenářem, a proto nesmí chybět knihovna, ve které je zároveň zakomponována malá pracovna. Harmonii čtenářského zákoutí a malé pracovny podtrhuje nejen pohodlné křesílko s lampou, ale i knihy srovnané podle barev. Ložnice v horním patře vzhledem nikterak nevybočují. Nejsou bůhvíjak velké, přesto jsou útulné a laděny jsou do světlých, teplých tónů. Nechybí centrální i bodová svítidla, která tu stejně jako textilní doplňky dotvářejí útulnou atmosféru. Horní patro kromě dvou ložnic disponuje také dvěma koupelnami, které jsou zařízeny vkusně a minimalisticky. Obklad s motivem šedého mramoru dokonale koresponduje s oválnou, volně stojící vanou, která navozuje až luxusní dojem. Čisté a strohé linie navíc doplňují bezúchytkové zásuvky v bílé barvě.

Ložnice nejsou velké a zařízeny jsou účelně i útulně. Zdroj: Oliver Leech Architects

Zdroj: Oliver Leech Architects

Fotogalerie:


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login