Kuchyně

Nevelká kuchyně může být výzvou: I tady totiž můžete pohodlně uvařit pro početnou rodinu

Od   | 

Malá kuchyně je noční můrou každé hospodyňky. Přesto se dá zařídit tak, aby byla praktická, přehledně uspořádaná a hlavně aby vypadala moderně i stylově. Důležité je vnést sem určitý řád, díky kterému si pohodlně zavaříte i v té nejmenší kuchyni.

I malá kuchyně může být moderní a praktická. Zdroj: Kuchyně Oresi

Jasně dané zóny jsou základ úspěchu

Při plánování každé kuchyně, tedy i té malé, je důležité se držet takzvaného magického trojúhelníku, kdy je kuchyně uspořádána do tří zón – trojúhelníku, který má délku stran okolo 90 centimetrů. Jednotlivé zóny představují pracovní a odkládací prostor, varné centrum a samozřejmě mycí centrum a jeho přilehlé okolí. Pokud máme maličkou kuchyni, ať už v panelákovém bytě, nebo malém domku, zóny o délce 90 cm zřejmě nepůjdou dodržet. Pokud tedy bude tento trojúhelník menší, je i tak důležité držet stejnou délku strany.

Důležité je také pamatovat na rozvržení zón. Zdroj: Kuchyně Schüller

Úložný prostor je v malé kuchyni důležitý

V malé kuchyni bychom měli pamatovat na co nejvíce úložného prostoru. Důležité je tedy využít každý kout, nebo volnou stěnu pro nejrůznější variabilní komody, panelové systémy, nebo police. Nebojte se využít prostor pod stropem, kam lze umístit sváteční nádobí nebo potřeby, které používáme opravdu zřídkakdy. Využít můžete také soklové zásuvky, pohodlně se do nich vejdou plechy na pečení, případně jiné drobnosti, které nevyžíváme každodenně. Rozhodně byste neměli podcenit vnitřní rozdělení zásuvek. A to ne pouhými dvěma nebo třemi boxy, ale skutečně vnitřní prostor rozčlenit na několik různě velkých přihrádek. Ty umožní přehledně uspořádat kuchyňské pomůcky, které tak budete mít po ruce. Pozor také na zažitý mýtus, kdy se do rohových skříněk umisťuje vnitřní karusel. Ačkoliv to na první pohled vypadá, že skutečně spoří místo, ve skutečnosti tomu tak není. Proto zvolte do rohové skříňky zásuvky v kombinaci s policemi, do kterých se vejde úplně stejné množství nádobí.

Praktické řešení se skýtá také ve výsuvné desce, která rozšíří pracovní plochu a po práci je zase zasunete zpět.

V malé kuchyni využijte úložný prostor až ke stropu. Zdroj: Casamoderna

Pamatujte na vhodně zvolené barvy

Malá kuchyně si sice vyžaduje světlé barvy, které prostor opticky zvětší, ale kdo by neodolal módním trendům, může vyzkoušet barvu černou, nebo dokonce i šedou. Vyhněte se výrazným, pestrým odstínům, které se omrzí. Obecně se doporučuje do nevelké kuchyně bílá, krémová nebo smetanová, které lze rozveselit v detailu jednou veselou barvou. V kurzu jsou pastelově zelené nebo modré odstíny. To platí zejména u stěn, případně v doplňcích (kávovar, kuchyňský robot). V kuchyni lze využít také lesklý povrch na skříňkách, od kterého se odráží světlo a prostor tak projasňuje.

Také podlaha by měla být vybírána s citem. Ideální je klasická dlažba, která se nepoškodí ani po pádu těžkého nádobí. Pro koho by byla moc studená, doporučují se odolné materiály, jako je vinyl, linoleum, laminát apod. Také podlahová krytina by měla být zvolena ve světlém odstínu, který celý prostor opticky zvětší. Pamatujte, že ať už zvolíte jakoukoli barvu, můžete ji kombinovat se dřevem, které místnosti dodá eleganci, ale i příjemnou atmosféru.

Do malé kuchyně volte světlé barvy. Zdroj: Ballerina

I osvětlení a udržování pořádku dělá divy

Správně zvolené osvětlení v kuchyni udělá opravdu hodně. Díky němu lze také prostor opticky zvětšit stejně, jako v ostatních místnostech. Ideální je ve stropě rozvrhnout bodové osvětlení a to kombinovat se závěsnými svítidly. Nad kuchyňským ostrůvkem i stolem. Nezapomeňte osvětlit pracovní desku kuchyně, vhodný je LED pásek, u kterého můžete měnit barvu a intenzitu světla. Stejně tak udržováním pořádku bude kuchyně vypadat uspořádaně, čistě a tím pádem i vizuálně větší. Zbavte se zbytečných věcí, které použijete jednou za rok, nebo je schovejte. Na pracovní desce na tyto zbytečnosti pouze sedá prach a zabírají místo. Navíc kuchyně díky těmto drobnostem vypadá stále zaplněná a neuklizená.

Pořiďte si pásek z LED

I malá kuchyně má svá pravidla

  • Prostor mezi varným a mycím centrem by měl zůstat prázdný alespoň 55 – 60 cm.
  • Hloubka pracovní desky by neměla být menší, než 60 cm.
  • Pracovní desku bychom měli umístit asi 75 – 85 cm vysoko tak, aby se nám pohodlně vařilo.
  • Varnou desku neumísťujte nikdy do rohu. Navíc by měla být alespoň 40 cm od stěny.
  • Pokud je to možné, pečicí troubu umístěte do výšky očí. Bude se vám pohodlně kontrolovat pokrm, i manipulovat s nádobím.

I v malé kuchyni musíme dodržovat pravidla. Zdroj: Hanák nábytek

Fotogalerie:

 

Jak vybrat správný dřez do malé kuchyně?

 

 


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login