Inspirace

Chcete žít v souladu s přírodou? Pak vás nadchne biofilní design. O co jde?

Od   | 

Kdo se intenzivně zajímá o design a novinky v interiérech, možná zaznamenal pojem „biofilní“. Každý, kdo miluje přírodu a touží začlenit přírodní prvky do své domácnosti, by se o něj měl zajímat. Co biofilní design obnáší?

Ač se to jeví tak, že se jedná o úplně nový trend v interiéru, není to úplně čerstvá novinka. Výraz „biofilní“ se poprvé objevil v roce 1984 a přišel s ním Edward O. Wilson ve své knize. Zde prohlásil, že „lidskou potřebou je spojení s přírodou“. Tvrdí, že každý člověk oplývá přirozenou láskou k životu a váže se na všechny ostatní živé druhy. Je to přirozené, protože lidé jsou úzce propojeni s veškerým životem na naší planetě a každý potřebuje přírodu k životu. V dnešní době ještě mnohem víc než dřív.

Co by měl znát biofilní designér?

Zásadní je zrakové vnímání a zásady pro užití barevných tónů a odstínů. Měl by mít přehled o tom, jak působí barevné stěny a předměty na lidskou psychiku, dokázat do interiéru vhodně vložit rostliny a jejich skupiny a používat speciální nádoby a díla (rostlinné obrazy, mobilní vertikální stěny a zahrady). Každý dobrý designér také ví, že rostliny má umístit v zorném poli lidí, kteří se v místnosti vyskytují, a vybírá takové, které upoutají pozornost svými barvami a tvarem listů. Důležitá je také orientace ve správném osvětlení tak, aby všechny části interiéru splňovaly požadavky na zrakové pohodlí.

Biofilní desing může vypadat naprosto jednoduše a přitom příjemně. Zdroj: Unsplash

Přírodní prvky, světlo a spousta zeleně

Biofilní design začleňuje do interiéru přírodní materiály, dostatek světla a rostliny. Všechny tyto prvky mají velký dopad na naše zdraví a výzkumy jednoznačně prokazují, že snižují stres a vyrovnávají hladiny krevního tlaku a srdeční frekvenci. Navíc takové prostředí pomáhá zvýšit produktivitu, kreativitu a pozitivně působí na lidskou spokojenost. Celý prostor netvoří jen přírodní zdroje, ale hlavně samotná příroda – nejrůznější rostliny, vodní prvky, kameny a jiné nerosty. Člověk tráví čtyři pětiny svého života v interiéru a vnímá hlavně svýma očima. Dobrý designér, který se orientuje na biofilní trendy, se soustředí ve svých návrzích především na ozelenění a uspořádání osvětlení a vybavení tak, aby se člověk cítil doma příjemně a pohodově. Využívají poznatků psychologů, pedagogů a lékařů a řídí se doporučeními botaniků.

Kdo by netoužil po takovém výhledu. Zdroj: Pexels

Aby ovšem vše správně fungovalo, musí být rostliny správně umístěné v souladu s ostatním vybavením a dobrým osvětlením. Nejsou to ovšem jen květiny. Velkou roli hrají konstrukce či předměty vyrobené z přírodního dřeva (například obložení stěn, poličky, sedačky), misky se škebličkami z dovolené od moře, polodrahokamy, oblázky apod.

Retro se vrací, ale v moderním stylu

Biofilní design nahrává starým časům a vrací se nábytek z 60. a 70. let. Rozhodně ale nepůsobí zastarale, spíše v sobě chytře kombinuje staré a nové. Využívají se hlavně různě zakřivené čáry a křivky na pohovkách, lenoškách a lavicích. Zakřivené linie lákají k posezení a spojují rodinu v jeden celek. Vlnky, kruhy a křivky podporují klidnou energii. Oblé tvary dodávají interiéru hlavně kulatá zrcadla v různých velikostech. Plní estetickou i funkční vlastnost. Kromě klasického přivrtání se také lepí, zavěšují pomocí pásků a šňůr. Ty mají mimo svého praktického využití i dekorační funkci.

Nádech historie, který ale vůbec nepůsobí zastarale. Zdroj: Pexels

Ideální barvy v biofilním designu

Světlo a barvy výrazným způsobem ovlivňují naši psychiku. Barevný tón světla dokáže výrazným způsobem měnit i barevný tón věci, která se pod světlem nachází. Správný designér by měl být schopný ukázat zákazníkovi barevné tóny za takového osvětlení, které pak bude použito v interiéru, přičemž každá barva působí na člověka jinak. Existují ovšem některé obecně platné účinky na většinu lidí. Červená je vzrušující, vzbuzuje touhu po úspěchu, ovlivňuje aktivitu a produktivitu. Na malém prostoru spolu s vhodnou doplňující barvou, působí svěže. Velký červený prostor působí dráždivě, ztěžuje jednání, způsobuje špatnou komunikaci v rodině a vztek. Příliš příjemná není modrá barva v místnosti, kde lidé usínají, ač to může být překvapivé. Zejména se to týká dětských pokojů a ložnic, kde se lidé před spaním něco učí nebo si čtou. Modrá a modrozelená neumožňuje dostatečnou tvorbu spánkového hormonu, melatoninu, a to především pod chladným světlem LED lampiček, které obvykle lidé při večerním svícení využívají. Ovšem světlý odstín modré nebo pokud je použita v jiných místnostech, je velmi žádaný, protože představuje harmonii, bezpečnost a stabilitu. Trendem jsou taktéž tóny země, protože se opět projevuje návrat k přírodě. Sem řadíme hlavně olivově zelenou, okrovou, žlutou a pálenou oranžovou.

Květiny utlumí ostré barvy. Zdroj: Canstockphoto

Alfa a omega biofilního interiéru jsou rostliny

Rostliny mají velmi důležitý význam a nejen v biofilním interiéru. Zvyšují obsah kyslíku ve vzduchu, snižují obsah oxidu uhličitého a škodlivých látek v ovzduší. Snižují prašnost a hladinu hluku, zvyšují vlhkost vzduchu. Pozitivně ovlivňují rozhodování člověka, zvyšují kreativitu a rychlost vykonávaných úkolů, snižují únavu, tlumí stres a deprese, působí pozitivně na lidské zdraví a spokojenost. Zvyšují domácí pohodu a potlačují jarní únavu.

Důležité nejsou jen rostliny, ale různorodá stimulace pohledů na přírodní prvky a živé systémy, jako je okno s výhledem do zahrady, květinové záhony, zelené stěny a střechy, rostliny v květináčích apod.

Základním stavebním kamenem biofilního designu jsou dozajista nejrůznější rostliny. Zdroj: Pexels

Přírodu každý z nás prostě potřebuje, protože je nezbytné ji chránit a zároveň se jí obklopovat. Jen tak popluje život tak, jak má. Zvažte, jak do svého domova vnést co nejvíce přírody a zároveň nevytvořit doma úplnou džungli. Abyste se cítili skutečně šťastně, potřebujete příjemné, moderní a designové prostředí.

Fotogalerie


You must be logged in to post a comment Login