Návštěvy bytů

Zimní zahradu proměnili v kuchyň a zbylo místo i pro obývák. Řešení si nemohou vynachválit.

Od   | 

Majitelé domku z 30. letech minulého století čekali další, už třetí přírůstek do rodiny. Potřebovali proto dům zvětšit a při této proměně rovnou i zrekonstruovat. Základním momentem bylo začlenit zimní zahradu a vytvořit v ní hlavní společenský prostor. A protože se narození dítěte blížilo, byla rekonstrukce časově omezená. To, i jasný finanční rozpočet dal rodině a architektovi zabrat, ale stálo to za to. 

Po prozkoumání stavu domu bylo jasné, že bude třeba na zimní zahradě udělat nejen novou fasádu se zateplením, ale také střechu i okna. Koncept, který byl pro zimní zahradu vyvinut, spočíval v asymetrické motýlí střeše, která umožnila dosáhnout zvlněného, částečně proskleného stropu. Díky tomu vchází do místnosti dostatek denního světla, před pohledy sousedů je pak rodina chráněná pevným zastřešením, na kterém je osázená zeleň. Původní vstup do zahrady byl  ponechán, což přináší další denní světlo a je to samozřejmě příjemné během léta, kdy se bydlení velmi snadno přesouvá pod širé nebe.

Kuchyně v tyrkysové a žluté barvě vypadá skvěle.

Proměněná zimní zahrada působí velmi příjemně. Prosklené stropy s dřevěnými trámy v kombinaci s bílými stěnami a dřevěnou podlahou doplňuje dokonale zvolená barevná kuchyně. Dřevěný korpus oživují matná tyrkysová dvířka s pastelově žlutými výplněmi v podobě polic, které slouží pro nádobí, ale i jako prostor pro dekoraci. Díky tomu je kuchyně hravá, veselá a majitelé v ní s radostí vaří každý den. Dispozice kuchyně v jedné rovině zastává panelový úložný prostor v podobě spižírny, zabudovaných spotřebičů, ale také pracovního prostoru s mycím centrem. Mezi horními a spodními skříňkami je okno lemující celou pracovní plochu. Na sestavu volně navazuje kuchyňský ostrůvek s dřevěným korpusem, součástí jsou police se žlutými zády a tyrkysové zásuvky. Nechybí varné centrum.

V tomto interiéru zapomeňte na klasickou obývací stěnu.

Na kuchyni navazuje obývací pokoj s neobvykle navrženým vybavením. Je totiž vestavěné. Tím architekt získal úložný prostor, ale zároveň nábytek nepřekáží v prostoru.  Provedení je velmi jednoduché a nápadité. Bílou stěnu zvýrazňují jen dřevěné linky. Efekt umocňuje integrované LED osvětlení.

V chodbě převládá bílá barva, a působí tak opticky větším dojmem

Z přistavěné obývací části vcházíme do nevelké chodby, na kterou navazuje točité úzké schodiště. Jeho bílé provedení prostor příjemně prosvětluje a opticky zvětšuje. Schody oživili majitelé příjemným měkkým kobercem, který prostor zútulňuje.

Pracovna bude později sloužit jako jeden z dětských pokojů.

Po schodech vystoupáme do ložnicového patra. V tuto chvíli tu je dětský pokoj pro dvě děti, ložnice manželů a pracovna, ze které se později vytvoří další dětský pokoj. Zařízena je stylově, šedá na podlaze i stěnách vytváří elegantní vzhled, původní nábytek pak vytváří neobvyklou atmosféru evokující dobu, kdy stavba vznikla.

Dětský pokoj oživuje veselá modrá barva

Dětský pokoj pro dvě děti je prostorný a díky velkým oknům příjemně prosvětlený. Bílé stěny doplňuje blankytně modrá barva, která místnost rozveseluje. Nechybí příjemný a teplý koberec vhodný k dětským hrám na zemi. Kromě bílé knihovny a komody s barevnými úchytkami tu nalezneme také malý stolek se židličkami a spoustu hraček. 

Do ložnice zvolili majitelé nábytek s historickými tvary

Ložnice manželů je velmi útulná, čemuž napomáhá koberec a světle pastelový odstín na stěnách. Zatímco v celém domě převažují moderní prvky, do své oázy soukromí zvolili majitelé lůžko s historickými tvary. To ve stejném duchu doplňují noční stolky a nevelká komoda. 

Barevná koupelna pohladí po duši

Koupelna domu byla rovněž zařízena v jednoduchém a funkčním stylu. Vana je v jedné linii se sprchovým koutem walk-in. Naproti ní je umístěna dřevěná skříňka s umyvadlem, doplněná kulatým zrcadlem. Bez povšimnutí nemůže zůstat obklad, který díky grafickému provedení a barvám prostor skvěle oživí. 

Umyvadlo posazené na dřevěnou komodu představuje stylové řešení

Fotogalerie:

Zdroj: Iguana Architects

Základem rodinného štěstí je pořádný jídelní stůl

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login