Návštěvy bytů

Ze zimní zahrady vytvořili přístavbu, díky které se prostor uvnitř rapidně zvětšil

Od   | 

Dokud v tomto domě pocházejícím ze třicátých minulého století bydleli pouze manželé se svými dvěma dětmi, byl pro ně prostor dostačující. To se však ve chvíli, kdy čekali třetí přírůstek, změnilo. Bylo třeba jednat. Součástí domu byla nepoužívaná zimní zahrada, kterou se rozhodli proměnit v trvalou součást  domova.

Prosklenou stěnu mohou manželé kdykoliv “odsunout” stranou. Zdroj: Iguana Architects

Ačkoliv se jim nejvíc líbila možnost přistavení podkroví, byli omezeni jak časově, tak i finančně. I proto se rozhodli pro rekonstrukci, kdy se jako nejjednodušší varianta zdálo využití zimní zahrady, která byla díky svému špatnému stavu dlouhou dobu nevyužívaná. Kromě toho, že do zimní zahrady zatékalo, nebyla ani zateplená. Nemluvě o dveřích, které byly přišroubovány k rámu, protože začaly vypadávat. Rekonstrukce naštěstí dopadla na jedničku – a vy se na výsledek můžete podívat s námi.

Dostatek světla v interiéru díky střešním oknům i proskleným stěnám

Nevyužívaná zimní zahrada se otevírala směrem do zahrady. To dalo architektovi možnost udělat jednu stěnu celou prosklenou (s možností ji celou otevřít), skrz kterou se do interiéru dostane dostatek přirozeného denního světla. To do prostoru vchází mimo jiné také díky střešním oknům. Dále došlo k zateplení fasády a vyřešení dalších nepříjemností. Díky této rekonstrukci rodina získala prostor, kam mohla umístit nejen kuchyň s jídelním stolem, ale také obývací pokoj.

Kombinace tyrkysové a žluté barvy je velmi veselá. Zdroj: Iguana Architects

Interiér domu je barevný a hravý, ale přesto zůstává vkusným

To, že v domě bydlí rodina s malými dětmi, si můžete všimnout na první pohled. Manželé se rozhodli dát přednost barevnému zařízení, které působí hravě, ale přesto vkusně. Kuchyňské skříňky hrají veselými barvami tyrkysové i žluté, kde jako podklad slouží bílé stěny a dřevěná podlaha, která vše drží více „při zemi“. Na kuchyňském ostrůvku vás může zaujmout policový systém, který neslouží jen jako úložný prostor na nádobí, ale i na nejrůznější dekorace.

Co se ergonomického řešení této kuchyně týče, je zde vše tak, jak má být. Nechybí zde panelový úložný prostor v podobě spižírny, ale ani vestavěné spotřebiče. Na jedné straně je mycí centrum, na kuchyňském ostrůvku je pak varná deska. Díky tomuto rozložení je zde vaření velmi příjemnou činností. Majitelé nemusí přebíhat z místa na místo, mají zde vše po ruce.

Jako pomyslný podklad zde slouží dřevěná podlaha a světlá výmalba. Zdroj: Iguana Architects

Tak jako u kuchyně, i v obývacím pokoji se osvědčil policový systém. Jak dolní skříňky, tak i police jsou zde vestavěné. A co víc, dvě největší police jsou dokonce i osvětleny za pomoci LED světel, takže jde o ideální místo na vystavení rodinných fotek, ale i dětských diplomů. Obývací stěna je v bílé barvě, kdy zde jako mírný kontrast slouží hnědé orámování polic.

Obývací stěna je navržena na míru prostoru, díky integrování do stěny nábytek nepřekáží, a přitom poskytne potřebný úložný prostor. Zdroj: Iguana Architects

V prvním patře se nachází ložnice, ale i pracovna

Po bílém schodišti se můžeme dostat do prvního patra, kde se nachází nejen dětský pokoj, ale také ložnice rodičů a pracovna, z níž bude časem vytvořen další dětský pokoj. Již při prvním pohledu je jasné, že se jedná o dětské království, kde pravidla nehrají takřka žádnou roli. Příjemná kombinace bílé a modré barvy je jednoduchá, ale v kombinaci se spoustou barev v podobě hraček funguje dokonale. Protože jsou děti ještě malé, je tu teplý koberec, díky němuž si děti mohou hrát i na zemi. Bílá komoda s barevnými úchytkami je zde doplněna knihovničkou, která je jistě plná knih a hraček, co mají děti rády.

Dětský pokoj je zařízen velmi jednoduše, ale rozhodně ne nudně. Zdroj: Iguana Architects

Ložnice je jednoduchá, ale přesto velmi útulná

Ložnice rodičů je na rozdíl od zbytku domu zařízena velmi jednoduše. Nachází se v nejmenším pokoji v domě, ale to jí vůbec neubírá na kráse. Spíše naopak – ložnice působí útulně. A to nejen díky lůžku s historickými tvary, ale také měkkému koberci a originálním nočním stolkům.  

Historická postel je pozůstatek po prarodičích. Zdroj: Iguana Architects

Barevné obklady dodaly koupelně punc originality

Koupelna je zařízena velmi jednoduše – a hlavně funkčně. Nenachází se zde jen vana, kterou manželé ocení po náročném dni, ale také walk-in sprchový kout, ve kterém se může rodina vysprchovat ve chvílích, kdy není času nazbyt. Obklad v příjemných barvách dodává celému prostoru na hravosti a osobitosti. Naproti vaně najdeme dřevěnou skříňku s umyvadlem, ale také kulaté zrcadlo s dřevěným rámem, který dokonale ladí ke skříňce.

Sprcha i vana – každý si zde najde to svoje. Zdroj: Iguana Architects

Fotogalerie:

 

 

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login