Zahrada

Z květináče rovnou do hrníčku aneb jak si doma vypěstovat vlastní čaj

Od   | 

Čajovník čínský, latinským názvem Camellia sinensis, je příbuznou rostlinou okrasných kamélií. Jde o jedinou surovinu, která se používá na výrobu čaje, toho zeleného, černého, bílého, žlutého nebo třeba puerh. Je možné ho pěstovat jako interiérovou rostlinu, ale i tu venkovní. Vyzkoušíte to?

Čajovník by se měl každé jaro opatrně přesadit. Zdroj: Pixabay

Čaj je oblíbeným nápojem lidstva už po dlouhá staletí. Výborně hasí žízeň, povzbuzuje tělo i mysl, a navíc má spoustu blahodárných účinků. Je plný antioxidantů, zejména ten zelený, také pozitivně ovlivňuje pružnost cév, trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Domovinou čajovníku čínského je oblast jihovýchodní Asie. Čajové plantáže tak najdeme převážně v Japonsku, Číně, Vietnamu, Indonésii, ale třeba i v Africe. Do interiéru si lze pořídit již vzrostlou rostlinu čajovníku, nebo si jej můžete vypěstovat ze semene. Obojí je možné pohodlně zakoupit ve specializovaných zahradnictvích či na e-shopech.

Jestliže se rozhodnete začít pěkně od začátku – od semene, pak si připravte nožík a zbavte semínka jejich tmavohnědé slupky. Hlavně s výsevem moc dlouho neotálejte, neboť schopnost klíčivosti se postupem času snižuje. Následně semínka zbavená obalu buď namočte přibližně na tři dny do vody o teplotě 20 °C, nebo je uložte do vlhké rašeliny. Takto připravená je můžete za pár dní vysít do rašelinového substrátu s nízkým obsahem vápníku, či do hlinitopísčitého substrátu s přídavkem rašeliny, kde je necháte klíčit při teplotě asi 23 °C. Nádobu umístěte v interiéru do polostínu, vhodným stanovištěm může být například okenní parapet orientovaný na sever. Substrát udržujte neustále vlhký, avšak ne mokrý.

Po 6–8 týdnech se můžete vrhnout na přesazování semenáčků, již malých rostlinek, do samostatných květináčů. Až dosáhnou rostlinky čajovníku výšky 12 cm, tak přistupte k jejich zaštipování, aby se začaly pěkně rozvětvovat. Nezapomínejte na zálivku a vyplatí se i občasné rosení, jelikož vyšší vzdušná vlhkost je pro domovinu čajovníku typická. Lístky můžete začít sklízet, jakmile bude keřík dostatečně rozvětvený.

Čajové lístky usušte. Zdroj: Pixabay

Každé jaro byste měli čajovník opatrně přesadit. Přes vegetační sezónu jej můžete bez obav umístit ven na vzduch. Během této doby rostlinu pravidelně zaštipujte, zalévejte a hnojte. Hnojivo vybírejte vždy bez obsahu či s nízkým obsahem vápníku. Na podzim přesuňte čajovník do polostínu interiéru, kde se bude teplota pohybovat kolem 10–15 °C, snižte četnost zálivky a omezte hnojení, aby se připravil na zimu. Na konci zimního období můžete provést radikálnější řez.

Pěstování čajovníku na zahradě podléhá podobným pravidlům jako pěstování v interiéru. Na venkovní stanoviště nesázejte kultivary, ale pouze pravé čínské čajovníky, které jsou u nás mrazuvzdorné až do -18 °C. Vysazujte tříleté a starší rostliny, které budou schopny období zimy přečkat. Zvolte polostinné stanoviště, kyselý substrát, pravidelně zalévejte a na zimu čajovník zazimujte slámou a nadzemní část folií.

Zdroj info: architektka Alexandra Kuklová, Čajové obřady, Tajemství čaje

Fotogalerie:

 

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login