Návštěvy bytů

Vintage bydlení pro něžnou vílu dostalo zpět původní rysy

Od   | 

Byt, který si vybrala pro svůj život mladá módní návrhářka, se nachází ve starobylém domě. Zadání bylo jasné, vytvořit moderní prostor k životu, ale zároveň tak, aby byla více akcentována právě tato historie. 

Byt před rekonstrukcí byl doslova a do písmene “samá příčka”. Měl tři ložnice, obývací pokoj a kuchyň, všude vládl nedostatek světla a pocit stísněnosti. Plán rekonstrukce zahrnoval navrácení původních proporcí starobylých prostor se čtyřmetrovými klenutými stropy, navrácení světla a pocitu volnosti. Vybourána byla většina příček, kromě těch kolem původní ložnice. Oddělen je také vchod od obývacího pokoje, a to způsobem, který do bytu navíc přinesl skryté úložné prostory v chodbě. 

Tmavě modrá skříň byla navržena tak, aby vyhověla požadavku klientky na skladování oblečení, doplňků, sportovního vybavení i domácích potřeb. Její lakované panely zakrývají přímý vstup do ložnice přímo od vchodu do bytu a udržuje tak dostatek soukromí – jde o takový malý osobní tajný vchod. Vstup do bytu je lemován světle růžovou, vysoký je přes 2,5 a po obou stranách skrývá další dveře. Tato vstupní část bytu je osvětlena minimalistickou skleněnou koulí a průřezem vedoucím do obývacího pokoje. 

Vestavná rozlehlá skříň je jedním z nejvýraznějších prvků bytu a poskytuje ohromné množství úložných prostor, aniž by sama příliš místa zabírala. Zdroj: Andrea Serboli, Matteo Colombo (Architects)

Na růžové vlně 

Kuchyň a obývací pokoj získaly podobu velkého vzdušného prostoru s dvěma obrovskými balkonovými okny, jejichž původně dřevěné zárubně byly zrestaurovány a opraveny byly rovněž okenice s původními motivy. Architekti také odstranili dříve nainstalované falešné stropy, aby odhalili dřívější klenby a dřevěné trámoví. Vše bylo natřeno na bílo pro rozzáření interiéru. Tato barva ostatně v interiéru obývacího pokoje převládá, doplněna světle růžovou, šedou a světlým dřevem. Netradiční a veselý je tvar trojitého konferenčního stolku. Také křeslo s “válečkovým” opěrátkem Roll Club od firmy Kettal je nejen pohodlné, ale vzbuzuje i dobrou náladu. Pohovka v šedé barvě je od firmy HAY. Sestavu doplňuje umístěna klasická lampa Costanza od Luceplan a dřevěná socha od OWL. Prostor je do nejmenšího detailu sladěn i prakticky vyřešen tak, aby byl co nejvíce uzpůsoben pohodlí a snadné údržbě. 

Takřka veškerý nábytek v místnosti je designový, od proslulých značek. Zdroj: Andrea Serboli, Matteo Colombo (Architects)

Dalším z původních zrestaurovaných prvků je ozdobné vyřezávání stěn, které bylo velmi citlivě vyplněno již zmíněnou vestavnou skříní v uklidňující tmavě modré barvě. Průhledové okénko do chodby vytváří až magický dojem. Jinak je ovšem interiér zařízen jednoduše až minimalisticky, nezastavěn nábytkem, aby působil vzdušně a volně. Podlaha je volena v odstínu světlého dubu, snadno se udržuje a díky vzoru dřeva na ní není vidět každičké smítko nebo skvrnka. 

Světle šedá pohovka s lenoškou má snadno udržovatelný povrch. Zdroj: Andrea Serboli, Matteo Colombo (Architects)

Schovaná úklidová místnost 

V otevřené kuchyni najdete zaoblený kuchyňský ostrůvek, kde se nachází umyvadlo a myčka nádobí. Ostrůvek také slouží jako neformální jídelní prostor, osvětlený třemi kulovými svítidly na vínových závěsných šňůrách, ve stejném odstínu, jako je potrubí odsavače par. Kuchyňské skříňky jsou provedeny v teplé šedé barvě a jsou osazeny vintage mosaznými úchytkami. Motiv oblouku najdeme zopakovaný v rohu kuchyně. Kuchyňská pracovní deska je vyrobena z materiálu podobného křemeni. Dominantním prvkem kuchyně je ovšem na korálovo natřený obloukový “domeček”, ve kterém najdeme skrytou spižírnu. Netradiční řešení určuje ráz celé místnosti, oblouk ladí s tvarem stropní klenby i dalšími oblými prvky v místnosti. 

Místnost v místnosti vytváří skutečně neotřelý interiérový prvek.Zdroj: Andrea Serboli, Matteo Colombo (Architects)

Něžné sezení mezi dvěma balkony 

Jelikož je byt designován pro jednu obyvatelku, malé sezení zcela postačí. Tvar něžně růžového stolu je již tradičně obloukový, doprovází jí vyšší designové židle v perfektně ladící světle šedé barvě. Nohy stolu jsou subtilní, umožňující maximálně jednoduchý úklid. Celé romantické zákoutí, umístěné mezi dvěma balkonovými okny, korunuje svítidlo na výrazném zlatém kruhovém pozadí a zrestaurovaný vzor na okenicích, který se zachoval ve výborném stavu a po opravě tak může doplnit interiér v plné kráse a přispět k doslova “zámeckému” dojmu, který v nás interiér vzbuzuje. 

Kombinaci bílé, zlaté, růžové a světle šedé nalezneme v celém bytě. Zdroj: Andrea Serboli, Matteo Colombo (Architects)

Ložnice za tajným vchodem 

Jak již bylo řečeno, ložnice zůstala ze tří jediná, a to ta, která se nacházela na původním místě. Její zachování tak byt vrátilo zase o něco blíže jeho původní podobě, což byl záměr architektů i majitelky. Do ložnice se dá vejít dvěma vchody. Jeden z nich je “tajný”, ukrytý ve velké modré vestavěné skříni, ve které se koncentruje většina úložných prostor bytu, a vede do ložnice přímo od vchodu. Ložnice je zařízena jednoduše a úsporně, vymalována bíle. 

“Tajné” dveře do ložnice jsou v zavřené poloze takřka neviditelné. Zdroj: Andrea Serboli, Matteo Colombo (Architects)

Byt má dvě koupelny. Ta hlavní z nich je obložena jemně růžovou keramikou a navazuje tak na romantický nádech celého interiéru. Zlaté úchytky umocňují princeznovský dojem. Umyvadlo je malé a hranaté, takže se na skříňku vedle něj vejde ještě mnoho nejrůznějších drobností. Prostor není příliš dobře osvětlen, a tak je nutné použít optické triky pro projasnění prostoru: Zrcadlo, lesklé provedení obkladů, skleněné plochy u výrazně světlou podlahu. 

Koupelna je princeznovsky růžová: Zdroj: Andrea Serboli, Matteo Colombo (Architects)

 

Fotogalerie:

 

 

 

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login