Návštěvy bytů

Rekonstrukce s citem: Původní klenby i okna dodávají modernímu interiéru ojedinělou atmosféru

Od   | 

Noví majitelé bytu, který se nachází v domě z roku 1953, chtěli udělat poměrně rozsáhlé změny. Zároveň ale nesměly být narušeny původní historické prvky – klenby a okna. Poměrně složitého úkolu se odvážně zhostil architekt a výsledek je naprosto perfektní. Jak se bydlí na místě, kde se střetává moderní koncept s minulostí?

Původní klenby, které musely zůstat, vytvářejí v prostoru ojedinělou atmosféru. Zdroj: Estúdio BRA

Jakmile vstoupíte do bytu, okamžitě vás zaujme velká a vzdušná hlavní místnost, kde se nachází obývací pokoj spolu s jídelnou a pracovna schovaná ve skříni. Za rohem má své místo kuchyně. Dominantou jsou dozajista velká okna a výhled od zahrady. Pro pohodlné pozorování umístili majitelé hned naproti oknům židličky k posezení. Okna a původní klenby dotváří historickou atmosféru celé místnosti. Celému bytu dominuje bílá a všude převládá dřevo.

Kuchyně není součástí společenského prostoru. Zdroj: Estúdio BRA

Kuchyni tvoří horní a dolní skříňky. Ty spodní v dřevěném dekoru a horní v matné, bílé barvě. Zadní část kuchyňské linky tvoří mléčné sklo s LED lištou v podhledu. I zde je použita bílá barva a světlá vinylová podlaha dodává místnosti vzdušný nádech. Do pracovní desky z umělého kamene opět v bílé barvě je zasazeno varné centrum. Pevnou součástí je dřez. Nechybí skříň na potraviny s dřevěnými dvířky.

Za dvířky se ukrývá pracovní místo. Zdroj: Estúdio BRA

Součástí kuchyně není jídelní stůl, protože by se tam už nevešel. Je tak umístěn hned za rohem. Nabízí dostatek prostoru a pohodlí zařídí židle přímo vybízející k posezení. Dvě závěsná svítidla působí velmi příjemně a zároveň elegantně.

Obývacímu pokoji dominuje světle šedá sedací souprava a jednoduchá obývací stěna u zdi. Tu si majitelé přáli s policemi, aby mohla sloužit jako knihovna. Nezapomněli na dostatek rostlin, dekorace a stylová svítidla. Zeď naproti obývací stěně je obložena dřevem. Není to ale jen o estetice. Má také praktické využití. Skrývá vstup do chodby a zmíněnou pracovnu. Ponechané klenby zaujmou na první pohled, s bílými stěnami příjemně kontrastuje světlá vinylová podlaha.

Prostorné sezení je koncipováno u okna, ze kterého je příjemný výhled do přírody. Zdroj: Estúdio BRA

Prostory koupelny dovolují velkou nábytkovou skříňku, umyvadlový kubus z litého kamene a hned dvě umyvadla. Nad umyvadly nechybí velká zrcadla s podsvětlením. Zelená vinylová podlaha s originálním vzorem zajímavě doplňuje celou koupelnu.

Na závěr se podíváme na ložnici majitelů. Té dominuje originální betonový sloup. Čelo postele nahradila dřevěná deska se zavěšenými nočními stolky a zásuvkou. S bílou stěnou kontrastují nástěnné černé lampy, které mladý pár využívá zejména k večernímu čtení.  

Přestože je prostor ponechán s původními klenbami, nebáli se majitelé použíti moderní betonovou stěrku. Zdroj: Estúdio BRA

Fotogalerie

 

Tipy pro správné osvětlení domova

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login