Návštěvy bytů

Původní klenby jako dotek historie: Modernímu interiéru mimořádně sluší a vytvářejí tu příjemnou, nostalgickou náladu

Od   | 

Mladí manželé koupili byt v domě na náměstí, a přestože se rozhodli pro rozsáhlou rekonstrukci, některé původní stavební prvky museli kvůli památkářům ponechat. A právě to nakonec významně přispělo k celkové atmosféře, kdy se bývalá architektura prolíná s moderní. Výsledkem je nádherný prosvětlený byt s velmi příjemnou, tak trochu i nostalgickou náladou.

Při vstupu do bytu nás uvítá velká a prosvětlená otevřená místnost, která zaujme díky původním klenbám. Zahrnuje obývací pokoj, jídelnu i pracovní prostor, který ale na první pohled neuvidíme. Celý interiér se navíc nese ve dřevě a čistě bílé barvě, proto i tato barevná kombinace prostor zútulňuje. Zajímavostí jsou i původní velká okna s dělenými tabulemi, kterými se majitelé mohou kochat výhledem do okolní vzrostlé zahrady. Právě okna jsou jedním z historických pozůstatků, které prostor dodávají mimořádnou atmosféru. Prostor u oken majitelé využili prakticky a umístili sem různá posezení jako lavice, židle nebo křesílka tak, aby měl každý pohodlí a mohl usednout k libovolnému oknu.

Velkorysých oken si všimneme hned při vstupu. Zdroj: Estúdio BRA

Kuchyně zaujímá prostor za rohem a tvoří ji řada horních a dolních skříněk. Spodní část dekoruje imitace dřeva, kdežto horní část byla ponechána v matném bílém provedení. Čisté a elegantní linie ještě podtrhují záda kuchyně z bílého, mléčného skla, které je doplněno LED podhledovou lištou. Aby pracovní deska nenarušovala koncept kuchyně, byla jak jinak než vybrána v podobě umělého kamene v bílé barvě. Kuchyňská linka v jedné rovině disponuje varným a mycím centrem a doplňuje ji vestavěná potravinová skříň.

Úzký prostor kuchyni neuškodil. Prosvětlilo ji prostorné okno i LED podsvícení. Zdroj: Estúdio BRA

Kuchyně byla navrhnuta do poměrně úzkého prostoru, kam se jídelní stůl zkrátka nevešel. Našel však svoje místo za rohem, přímo u kuchyně a nabízí celkem prostorné posezení v dřevěném provedení. Příjemnou atmosféru dokreslují dvě závěsná svítidla nad stolem.

Jídelní stůl se do kuchyně nevešel, a tak ho majitelé umístili v blízkosti. Zdroj: Estúdio BRA

Obývací pokoj byl zařízen vkusně a jednoduše. Obývací stěna s rozdělenými policemi slouží především jako knihovna s oblíbenými díly, které tu a tam doplní oku lahodící zeleň, nebo vkusná dekorace. Nechybí ani nejrůznější dekorativní svítidla, která večer vykouzlí jedinečnou atmosféru. Stěna dominuje celé místnosti, a proto tu kromě šedé sedací soupravy a konferenčního stolku nic navíc nenajdeme. Celý prostor příjemně doplňuje vinylová podlaha a zeď naproti obývací stěně, která je obložena dřevem. Na první pohled by nikdo nepoznal, že dřevěná stěna disponuje vstupem do chodby a schovaným pracovním stolem.

Obývací stěna je navržená na míru prostoru. Zdroj: Estúdio BRA

Ložnici charakterizuje opět bílá barva a dřevo. Výjimečně zde působí industriální betonový sloup, který prostor příjemně oživí. Místo klasického čela postele byla na zeď namontována dřevěná deska spolu se zavěšenými nočními stolky a nástěnnými lampičkami v černé barvě pro večerní četbu.

Ložnicí prochází původní sloup, který majitelé ponechali i v jeho původní betonové podobě. Zdroj: Estúdio BRA

Na závěr se podíváme do moderní koupelny, do které majitelé zvolili prostornou závěsnou skříňku a silnou desku z litého mramoru se dvěma umyvadly. Nad umyvadly nechybí ani velká zrcadla s podhledovým osvětlením. Jemné linie podtrhuje krémový obklad na stěnách kontrastující se zelenou vinylovou podlahou.

Krémový obklad spolu s hráškově zelenou vinylovou podlahou v koupelně příjemně ladí. Zdroj: Estúdio BRA

Zdroj: Estúdio BRA

Fotogalerie:

 


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login