Návštěvy bytů

Přestavba řadovky na moderní bydlení: Interiér obsahuje nejedno překvapení

Od   | 

Přáním klienta – fotografa bylo z klasického řadového domu vybudovat moderní, prosvětlené bydlení, s elegantním a otevřeným prostorem, ve kterém by dobře vynikla rozsáhlá sbírka jeho fotografií. Z původního rozložení zbyly v podstatě jen obvodové zdi.

Šedá, modrá a pohled do zeleně společně působí dokonale uklidňujícím dojmem. Zdroj: Oliver Leech Architects

Zatímco přízemí bylo přeměněno na řadu na sebe navazujících, klidných a světlem naplněných prostor, obytné plochy s rovněž otevřeným půdorysem jsou rozmístěny ve dvou úrovních a rozděleny ručně vyráběnými skleněnými přepážkami v ocelovém rámu, které dovolí světlu doslova protékat celým interiérem, čemuž pomáhají i velké světlíky v nově vzniklé kuchyni a obytných prostorech. Zároveň světlíky omezují výhled na sousední domy a přitahují spíše pohled nahoru, na modrou oblohu. V noci pod nimi můžete sedět, číst a čas od času zhasnout světlo a vzhlédnout na miliony hvězd, aniž byste museli opustit židli. Průchod na terasu/zahradu poskytuje kontakt s přírodou, aniž by tento koutek živé přírody, opatřený pouze několika rostlinami v květináči a úzkými vyvýšenými záhonky lemujícími okrouhlý prostor, činil takřka jakékoliv nároky na údržbu. 

Mix starého a nového fascinuje 

V tomto domě se snoubí vše nové a moderní s espritem původního bydlení, minimalistické prvky se mísí s barvami a texturami, odkazujícími k dřívější době. Černé rámy dveří ještě umocňují kontrast mezi klasickými londýnskými cihlovými zdmi a světlým, neutrálním a moderním interiérem. Stejně tak překvapivým prvkem jsou historické viktoriánské ozdoby podél schodiště, nedá se však ani v nejmenším mluvit o nevkusu kombinací, ale o uměleckém záměru mixovat staré s novým. Fotografie v tomto podnětném bydlení skvěle vyniknou. Dřívější přístup do hlavních obytných prostor tmavou, úzkou chodbou byl zrušen a nahrazen posuvnými dveřmi. Na druhé straně těchto dveří najdeme stůl a police, které spolu se změnou úrovně tvoří přechod mezi chodbou a kuchyní. Z původní chodby vznikly chytře ukryté technické místnosti, šatna a úložní prostory, diskrétně skryté za posuvnými dveřmi a skládacími stěnovými panely.

Tam, kde byl dříve průchod, stojí nyní vysoká skříň. Zdroj: Oliver Leech Architects

Kuchyni kraluje deska z křemene 

Zatímco v kuchyni je podlaha vyvedena ve světlých keramických dlaždicích, v obytných prostorech nalezneme podlahu čistě bílou. Ořechově zbarvená kuchyňská skříň na sebe upoutává pozornost a poskytuje spoustu úložných možností, jedná se o oblíbený nábytkový kousek majitelů. Kuchyňská linka v modro ořechové byla vyrobena na zakázku tak, aby dobře zapadla na stávající vymezené místo a dobře maximalizovala prostor pro práci a uložení nádobí, náčiní a ostatních potřebností. Zlatým hřebem kuchyně je pak krásně žilkovaná deska z křemene, jejímuž výběru věnovali společně majitel s architektem velké množství času. Rovnou byly navrženy i pracovní desky, jako například na ostrůvku, tak, aby vše mohlo být vyříznuto z jednoho kusu kamene s minimálním možným odpadem.

Kombinace těchto materiálů vyžaduje odvahu, výsledek za to stojí. Zdroj: Oliver Leech Architects

Kromě již zmíněné vysoké úložné ořechové skříně, ke které krásně ladí masivní jídelní stůl příjemného designu ve stejném odstínu, patří k hlavním přednostem obývacího prostoru zejména naprostá jednoduchost. Všechno zde má své místo, nic není navíc a netvoří dojem zastavěnosti či chaosu. Promyšleně volená kombinace reflektorového svítidla, klasického svítidla nad stolem a podsvícení v kuchyni vytváří jedinečnou hru světel a opticky prostor dále rozděluje podle zón a jejich účelu. 

Obývák je vybaven jednoduše, ale pohodlně. Zdroj: Oliver Leech Architects

Když knihy zdobí dům 

Majitelé kromě fotografií milují i knihy a zároveň vědí, že máloco má takovou estetickou hodnotu jako vyplněná knihovna – a co teprve, když si ještě vtipně pohrajete s barvami přebalů a uložíte knihy trochu netradičně dle barev – z knihovny si tak vyrobíte dokonalý designový skvost, aniž byste narušili původní funkci knihovny. Knihovna s malým pracovním zákoutím navíc vtipně rozděluje prostor, který dále člení i nestejně vysoko umístěná podlaha. 

Knihovna zde slouží k netradičnímu členění prostoru. Zdroj: Oliver Leech Architects

Zpátky v časoprostoru 

Horní obytné pokoje jsou laděny tradičně do teplých šedých tónů a měkce osvětleny. Klasický textil jen umocňuje dojem, který podpoří dokonalou relaxaci mimo dnešní časoprostor, v obklopení nikoliv moderními technologiemi, ale knihami. Čalounění a lampička v retro designu pak umocňuje celkový dojem, kterým na nás ložnice působí. 

Ložní prádlo bylo zvoleno v tradičním stylu. Zdroj: Oliver Leech Architects

Koupelny byly navrženy záměrně tak, aby budily zdání výšky a prostoru a nekladly příliš důraz na jednotlivé kusy vybavení, jako spíše na celkový dojem.  Neutrální šedomramorový vzor dobře ladí s bílými prvky a okrouhlá vana svými dokonale čistými liniemi navozuje až královský pocit luxusu. Bezúchytkové zásuvky a nika ve zdi, užívaná jako polička, jen podtrhují krásu čistých a jednoduchých linií a řešení. 

Elegantní koupelna navozuje dojem vysokého prostoru, i když není vyšší než ostatní místnosti. Zdroj: Oliver Leech Architects

 

Fotogalerie:

 

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login