Inspirace

Potřebujete rozdělit, nebo naopak scelit pozemek? Jak na to, aby proces trval hladce a rychle

Od   | 

Rozdělování a scelování pozemků je v praxi běžné a jedná se o důležité právní úkony, které se týkají změn ve vlastnictví a evidenci nemovitostí v katastru nemovitostí. Tyto úkony se nejčastěji řeší v souvislosti s převodem majetku, územním plánováním, dědictvím nebo investiční výstavbou. Je však nutné se držet zákonnými postupy a náležitostmi, aby byly změny platné a účinné.

Rozdělování a scelování pozemků je běžnou praxí. Zdroj: pexels.com

Rozdělení pozemků

Pokud se rozhodneme pro rozdělení pozemků, vznikne nám jeden nebo několik nových pozemků. Jednoduše se konkrétní pozemek rozdělí na několik částí, přičemž každá část dostane své parcelní číslo a bude samostatně zapsána v katastru nemovitostí.

 

Trendy jsou barevné baterie, dřezy i doplňky: Které vybrat a kam pro ně?

 

Při rozdělování bude potřeba souhlas vlastníka pozemku, protože pozemek může rozdělit pouze vlastník. Dále bude nutný geometrický plán, který zhotovuje geodet a zároveň i vyjádření stavebního úřadů. Podle § 82 stavebního zákona je u některých pozemků nutný souhlas s rozdělením. Jedná se například o zastavitelné území, či území s regulačním plánem. Poté stačí podat návrh na změnu do katastru nemovitostí.

Rozdělením získáte několik nových pozemků. Zdroj: Canstockphoto

Sloučení pozemků

Sloučení pozemků představuje opačný proces od rozdělování. Dva, nebo několik sousedních pozemků chceme scelit v jeden. Vznikne tak jeden pozemek s novým parcelním číslem, kdy ostatní zaniknou.

Je však nutné, aby pozemky, které mají být sloučeny měli stejného vlastníka, nebo stejné spoluvlastníky se stejným podílem. I u tohoto procesu bude nutný geometrický plán a podání návrhu na změnu zápisu do katastru.

Díky sloučení bude mít nový pozemek i nové parcelní číslo. Zdroj: Canstockphoto

Musí stavební úřad udělit vždy souhlas?

Souhlas stavebního úřadu není vždy nutný, a to zejména pokud se jedná o rozdělení pozemků mimo zastavěné území a nezmění se tím využití pozemku, nebo pozemků vedených jako ostatní plocha bez stavebního určení a v poslední řadě u zemědělských pozemků bez plánované změny využití. Ideální je však se předem informovat na stavebním úřadě a záměr alespoň oznámit. 

Nový pozemek, či nové pozemky vzniknou až zápisem do katastru nemovitostí a do té doby tudíž s pozemky nemůžete „manipulovat“ (například prodej, nebo zástava). Je nutné si také uvědomit, že bude potřeba změnu ohlásit správci daně, protože změna může mít dopad i na daně z nemovitých věcí. 

Zdroj: dostupnyadvokat.cz, idnes.cz, Stavebni zákon

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login