Návštěvy bytů

Otočná příčka rozděluje byt podle potřeb. Neotřelý nápad, který zvyšuje variabilitu prostoru.

Od   | 

Dilema mezi tím, zdali mít kuchyni propojenou s obývacím prostorem, nebo oddělenou, šikovně vyřešili architekti v tomto zajímavém bytě. Instalovali otočnou příčku, vybavenou z jedné strany policemi a z druhé televizorem, která svou aktuální pozicí určuje míru oddělení kuchyňského koutu od zbytku bytu. Stejná funkce je i mezi ložnicí a pracovnou – tam může ponechat oba prostory spojené či oddělené.

Byt, do kterého dnes vstupujeme, je jednoznačně velmi netradiční. Jedná se o jeden velký prostor, rozdělený nevšedním způsobem na ložnici, pracovní část, obývací část a kuchyňský kout. Bytu dominuje otočná polopříčka, která má dvě různé strany a tím i dvě různé funkce. Podle jejího natočení je buď prostor zcela propojen, částečně propojen nebo od kuchyně skoro úplně oddělen. Pro různé příležitosti tak může prostor mít různorodé využití. 

 

Celý byt je pojatý industriálně, založený na kontrastu bílé a tmavé, starožitností a moderních prvků, oblého a hranatého. Barvy jiné než bílá, hnědá a černá zde mají místo pouze ve formě malých doplňků. Jednoduché barevné pojetí prostoru jednoznačně svědčí; stejně jako masivně působící svítidla a další černé prvky. Funguje zde nejen kontrast barev, ale i kontrast starožitného a nového; starobylé hodiny či komoda vedle gauče na první pohled do interiéru naprosto nezapadají, ale na ten druhý spolu ladí v dokonalé harmonii a symbióze. Měkký koberec s vysokým vlasem nepravidelného tvaru dodává prostoru dojem pohodlí, domáckosti a klidu. Otočná polopříčka nabízí z jedné strany i úložné prostory, jen je třeba myslet na to, aby prudším otočením nedošlo k jejich vypadnutí, pro věci jako jsou vázy, sklo či porcelán se tedy tento prostor nehodí. Majiteli je využíván zejména na knihy.

Koberec vnáší do interiéru pohodu. Zdroj: KC Studio

Ostré versus oblé

Další zmíněný kontrast tohoto nevšedního bytu je patrný zejména při pohledu níže. Jde o kontrast zajímavě vedených přímých a oblých linií. I sama pohyblivá polostěna nemá pravidelný tvar, z jedné strany jde o obdélník, ze strany druhé je zkosena. Nepravidelné jsou podhledy na stropě, které svými zajímavými úhly vnáší do prostoru dynamiku, stejně jako příčky oddělující technické a hygienické zázemí. Proti této až geometricky pojaté změti přímých linií a ostrých hran v kuchyni a dalších prostorech stojí měkká, oblá pohoda prostoru obývacího, zdůrazněná kromě koberce ještě i polštářem na sezení a doplňky, jako je ciferník hodin.

Z tohoto pohledu není ani znát, že stěna s televizorem je otočná. Zdroj: KC Studio

Chytré stolování

Sezení v kuchyni není velké, ale poskytuje přitom dostatečný prostor a stolování je díky šikovně řešenému stolu s nohami, které pod deskou nepřekáží, velmi pohodlné. Židle mají klasický design a stejně jako celý byt, i ony jsou pojaty kontrastně, prostor zde mají světlá i tmavá barva. Plast se snadno udržuje a nepřidělává tak zbytečně majiteli práci. Což platí ostatně platí o většině povrchů a materiálů v celém chytře provedeném bytě.

Z druhé strany slouží televizní stěna pro uložení knih. Zdroj: KC Studio

Při průhledu z kuchyně se díváme do pracovní části bytu, která sousedí s ložnicí, a je od ní oddělena opět netypickou, na jedné straně špičatou příčkou, s průchodem. Slouží jako knihovna. V pracovně vidíme jednoduché sezení v retro designu, stůl pak má podobný tvar jako v sezení kuchyňském. Ze všech použitých řešení přímo sálá jednoduchost a účelnost.

Místnosti nejsou odděleny dveřmi. I tak tu majitelé najdou soukromí. Zdroj: KC Studio

Drobná chybka se vloudila

Druhý posuvný panel vidíme na fotce níž vlevo; nyní je ložnice otevřená a propojená s prostorem pracovny, pouhým otočením panelu ale získají nocležníci soukromí i možnost sledovat televizní vysílání.. A viditelná nevýhoda, podle hesla, že drobné mouchy se najdou v každém interiéru? Na rozdíl od prvního otočného panelu mezi obývákem a kuchyní, tento nebyl dobře vyřešen v souvislosti s použitou podlahovou krytinou. Otáčení panelu ji viditelně ničí, vidíme vyjeté koleje v podlaze podle směru otáčení. I mistr tesař se někdy utne a my si díky tomu alespoň lépe představíme pohyb “zavírání”. Kdyby byl materiál podlahy odolnější, řešení nemá chybičku.

Koleje na podlaze nám zřetelně napovídají, jak se panel, na jehož druhé straně se nachází knihovna, otáčí a zavírá. Zdroj: KC Studio

Ložnice je zařízena velmi jednoduše, v minimalistickém stylu. Nechybí opět kontrast tmavé s bílou a zde i hranatého a oblého svítidla. Jemné a něžné ložní prádlo je chytře zvoleno tak, aby prostor “polidšťovalo” a lákal tak k relaxaci. Po uzavření průchodu z pracovny je útulnost dokonalá.

Černá světla jsou jednoduchou dekorací bílého prostoru. Zdroj: KC Studio

 

Fotogalerie:

 

Čím dobře uklidit?

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login