Návštěvy bytů

Moderní, nebo historický? Byt, který klame tělem

Od   | 

Po prvním, zběžném pohledu do obývací části tohoto neotřelého interiéru máte jasno: jedná se o krásný historický interiér s ozdobnými štuky a vysokými stropy. Moment…už na pohled druhý zjistíte, že nic nemůže být vzdálenější realitě. Celý byt je naopak hypermorderní a architekti se nebáli využít neobvyklé prvky, vzory a struktury k jeho odlišení od valné většiny ostatních bytů.

Hlavní obývací místnost je složená v podstatě jen ze tří barev. Bílé, hráškově zelené a teplého tónu dřeva na parketách. Mnohem větší roli než barvy však hrají rozmanité tvary. Za pozornost stojí třeba hravý stůl. Čtyři židle zapadnou naprosto dokonale, jako “puzzle”, do jedné linie okolo stolu, ale první pohled zde opět klame. Strávníci nejsou nuceni jíst v rozích, jak by se mohlo zdát. Po vysunutí a pootočení fungují všechny židle právě tak jako každé jiné. Jen místo obvodového čtverce tu při pohledu shora bude tvar květiny. Jednoduché, ale geniální.

U skříněk a úložných prostor, rozvržených na styl kuchyně, vám dost času zabere zjištění, že se o kuchyň nejedná. Místnost je vyzdobena již v úvodu zmíněnými plastickými liniemi, které odkazují k historii. Nejsou ovšem od sebe vzdáleny stejně daleko a jejich rozdílná hustota vytváří hru přechodů světla a barev. Linie horních skříněk nebo pracovní desky si v prostoru doslova tancují, a to podle zcela vlastní choreografie. I materiály jsou velmi zajímavé. Architekti využili útulnost a jemnost látek a nechali jemné záclony i tmavé retro závěsy splývat až na zem. Rovněž kobereček nám v lecčems připomene babiččin měkoučký “tébich”, do kterého se dalo prstem kreslit a na který nikdy nesměl upadnout ani drobeček. Jiné prvky jsou ale naopak maximálně moderní, jako osvětlení nebo právě tvary. Kontrast a dynamika prostoru, která zde vzniká, se jen tak nevidí.

Promyšlenost stolu a židlí zaujme na první pohled. Zdroj: Sim-Plex Design Studio

Promyšleno do detailů

Při detailnějším pohledu zjistíme, že stěna za ozdobnými lištami je zbarvena do béžova s jemným naznačením struktury světlého dřeva, aby linie lépe vynikly. Oceníme také bodové osvětlení, které je, alespoň v některých případech, samostatně ovladatelné. Zajímavě provedené jsou i úchopy vrchních skříněk, vzniklé vlastně výřezy do desek dvířek. Pod televizí najdeme zavřený úložný prostor na dokumenty, knihy, hudební a filmové nosiče nebo další obývákové “potřebnosti”.

Drážky zdobí prostor. Zdroj: Sim-Plex Design studio

Byt bez předsíně

Při opačném pohledu na obývací pokoj oceníme bíločerné svítidlo, které nám připomene například klávesy piana nebo píšťaly varhan. Zjistíme také, že přímo do prostoru vedou vchodové dveře, jejichž barevnost a design nezapadají do celkové koncepce bytu. Nenalézáme zde také kvalitní zázemí pro přezouvání, odkládání svršků atd., což je jednoznačnou slabinou bytu. Z obývacího pokoje vede jednoduchý průchod bez dveří do dalších obytných prostor a místností tohoto skutečně velmi zajímavého bytu. Druhý průchod najdeme vedle sedací soupravy a vede do kuchyně.

Byt je tak maličký, že se majitelé rozhodli zrušit předsíň. Zdroj: Sim-Plex Design studio

Žádné “infocentrum lednice”

Ta je oddělena, na rozdíl od průchodu do obytných místností, posuvnými skleněnými dveřmi. I tady najdeme prvek ozdobných linií, tentokrát na tmavším pozadí. Jinak je tato stěna obývacího pokoje věnována praktičnosti. Najdeme zde rodinný vzkazovník, kde se mohou vyřádit i děti, i se sem může napsat nezbytná položka nákupu nebo přilípnout nezaplacená složenka. Konec nevzhledným “rodinným informačním centrům” na lednici!

Hodiny mají designově hravou podobu Zdroj: Sim-Plex Design studio

Postel na pódiu

Zajímavě pojaty jsou postele v dětských pokojích. Jde o jakýsi stupňovitý, multifunkční prostor, kde se dá kromě spánku výborně i lenošit. Jen trvalé položení matrace na pevné, neprodyšné desce není odborníky na spánek příliš doporučováno. Matraci je v takovém případě každopádně nutné často otáčet, větrat a čistit. Na schody navazují zásuvky na hračky, provedené na míru v bezúchytkovém pojetí a dítěti snadno a bezpečně přístupné. Další úložné prostory pak najdeme na protilehlé straně pokojíku. Vměstnal se sem dokonce i klavír.

Království pro malého chlapce. Zdroj: Sim-Plex Design Studio

I ložnice rodičů je pojata podobně experimentálně jako dětský pokoj, a v domě je ještě jedna stejně provedená ložnice. U rodičů najdeme tóny béžové a stejnou židli, jaká je v obýváku. Zde slouží k příležitostnému posezení ať už k práci, nebo třeba k poslechu hudby s výhledem z okna. Nadbytek slunečního svitu je regulován vnitřní roletou. Kromě vysokých úložných skříní s úchyty ve stejném provedení jako v obývacím pokoji zde najdeme už jen drobné úložné prostory.

Zakulacené židle najdeme v celém bytě. Zdroj: Sim – Plex Design Studio

 

Fotogalerie:

 

 

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login