Návštěvy bytů

Koupel přímo v obýváku: Byt pro čiré potěšení

Od   | 

Podkrovní mezonetový byt pro samostatně žijící osobu má všechno, co si jen člověk může přát pro pohodlný a co nejpříjemnější život. Architekti více propojili jednotlivé prostory, a na 121 metrech vybudovali doslova království požitků.

Při pohledu zvenku má dům sice krásnou historickou fasádu a je hezky opraven, ale čekali bychom v něm spíše staré, nepříliš praktické bydlení s vysokými stropy, nedostatkem denního světla, větším množstvím malých, oddělených místností. Opak je naštěstí pravdou a obrovský bonus v podobě podkrovních prostor s terasou a odhodlání majitele přetvořit byt v moderní místo k životu nesly bohatě ovoce. Ukazuje se tedy, že bydlet klidně, s výhledem do zeleně a se všemi vymoženostmi, lze i nenápadně a uprostřed velkoměsta.

V hlavní roli jádro

Jádro bytu je obloženo dřevem a slouží mimo jiné nejen jako televizní zeď, ale také jako přirozený rozdělovač prostoru. Funguje tak trochu jako princezna Koloběžka: Není to zeď, přepažující celý prostor, ale přesto naprosto jednoznačně vymezuje wellness zónu, obývací pokoj, knihovnu a pracovnu. Šikmý sklon střechy zde není nikterak na závadu. Ani nižší okna, která vedou na ochoz, na nějž majitelé vysázeli keře a zkrášlili tak nejen sobě výhled, ale při pohledu z ulice i celý  bytový dům, který dostal svěže zelenou korunu.

Jádro, ukrývající příslušenství, je klíčovým prvkem prostoru. Zdroj: Gon Architects

Pro pohodlí všechno

Unikátní je propojení obývacího pokoje s relaxační zónou s vanou. Po vzoru některých luxusních hotelů, kde najdeme vířivku přímo v pokoji, se zde majiteli zachtělo při koupeli hledět z okna do zeleně a na vršky jiných domů, nebo hned po koupeli odpočívat v závěsné houpací síti. Prostor je tomuto přání uzpůsoben dokonale na míru, jemné bílé dlaždičky jsou osazeny na dostatečně velkém prostoru tak, aby zbytek prostor s běžnou podlahou neohrožovala vlhkost. Potah sedačky je odolný, stejně jako malý pracovní stolek s moderní designovou židličkou. Stejné ostatně najdeme  v kuchyni, a také na venkovní terase, protože v pohodě odolávají rozmarům jak ne zcela nejlépe osušeného člověka, tak počasí. I po ostatních stránkách najdeme v obýváku vše pro dokonalou relaxaci a naopak nic navíc. Jsou zde knihy ke čtení, síť k “povalování” i televize, ale nic nás neruší- majitel si nepotrpí na “serepetičky”.

Závěsná houpací síť se dá kdykoliv sklidit, aby nepřekážela. Zdroj: Gon Architects

Podkrovní byty jsou mnohdy vnímány jako podřadné, kromě přehřívání, kterému se ovšem dá čelit klimatizací i vhodnou úpravou oken a stěn, bývá častou námitkou zkosení stěn, které znemožňuje plně využít prostor. Tento byt je však důkazem skutečnosti, že to nemusí platit vždy. Kde jinde v bytovém domě byste si mohli osadit střešní okna a zajistit si, že se jimi budete moci přímo z velkorysé vany dívat na hvězdami posetou oblohu? Vana v tomto pojetí je spíše malým domácím bazénem, přítomnost pokojových i venkovních rostlin uklidňuje a pomáhá mysli relaxovat. Úzký ochoz za okny je přístupný, například když je potřeba udržovat vysázenou zeleň, ale jinak se nepoužívá.

Koupel přímo v obýváku s výhledem na hvězdy Zdroj: Gon Architects

Vešla se i velká knihovna

Na druhé straně jádra, ukrývajícího příslušenství, najdeme knihovnu a pracovní kout. Barva dřeva zde hezky kontrastuje se svěží zelenou pokojové rostliny i kusového koberečku, který jakoby byl byl stvořen z mladé jarní trávy. Velká knihovna je techničtěji pojatá, vytvořená z posuvného regálu, který častěji vídáme mimo obytné místnosti, ale to prostoru nijak neškodí, naopak mu to opatřuje určitý punc nedbalosti a mládí.

Jednoduchý, ale účelný pracovní kout Zdroj: Gon Architects

Dokonalé posezení uprostřed města

Kuchyň najdeme spolu s terasou naproti obýváku.  Kuchyňská linka je postavena samozřejmě na míru, jinak to většinou u zkoseného, a zde navíc ještě lomeného, stropu většinou nelze. Majitel do posledního centimetru využil veškerého prostoru, který může sloužit jako úložný. Bílá barva linky je samozřejmou volbou pro menší kuchyně. Barevné osvětlení a doplňky vnáší do interiéru hravost. Opět zde významnou roli hraje majitelova oblíbená zelená barva. Největším benefitem tohoto domu je ovšem střešní terasa. Je situována do dvora, dokonce zastřešena a zastíněna a dokonale obrostlá zelení, čímže je chráněna proti dešti, slunci a hluku takže poskytuje – na poměry bytu vprostřed města – skutečně neočekávaně luxusní posezení.

Kuchyň je precizně vyrobena na míru. Zdroj: Gon Architects

Stěna u schodiště, které vede ke sníženému vchodu do byt, je včetně dveří natřena odvážnou sytě modrou barvou a jako sladké lentilky na ní kontrastuje věšák na šatstvo. Kontrast s bílou a vtipné doplnění mírně odlišným tónem svítidla v kuchyni  a barevnými židlemi uvnitř i na terase v nás chtě nechtě probudí úsměv. Interiér díky těmto barevným experimentům působí svěže a mladě, díky bílému uměřenému základu však nikoliv přeplácaně a cirkusově.

Slunce lze užívat i se před ním chránit

Pohled z obrostlé terasy ukazuje na způsob propojení celého interiéru a exteriéru, které nádherně prostor zvětšuje a činí celistvým. Při plně otevřených dveřích na terasu je tato přímou součástí bytu. I terasa je pojatá prakticky a hravě. Stůl má záměrnou patinu. Pokud by přeci jen dveřmi na terasu pronikalo do bytu příliš mnoho slunečního svitu a mohlo nastat nevítané přehřívání, jsou dveře opatřeny elektronickou roletou, která interiér od v tu chvíli nechtěných paprsků dokonale odstřihne.

Terasa díky popínavým rostlinám nabízí i stín. Zdroj: Gon Architects

Fotogalerie:

Navštivte s námi půvabnou hájenku


You must be logged in to post a comment Login