Inspirace

Jak vybrat kvalitní kuchyňský nůž a bez kterých se doma neobejdete?

Od   | 

Bez kvalitních nožů to v kuchyni prostě nejde, to potvrdí každý profesionální kuchař. Proto jim věnují velkou pozornost a pečují o ně více než o cokoliv jiného. Když jsou kvalitní a ostré, ulehčí práci při krájení a dodají pokrmu preciznost. Vybírejte správně a zároveň se o ně naučte pečovat tak, aby vám vydržely co nejdéle jako nové.

Jak vybrat kvalitní nůž?

Pro správný výběr rozhodně nestačí jen hezký vzhled nebo líbivá reklama. Správný nůž se zužuje postupně od rukojeti ke špičce, což ty levné často nemají. Kvalitu poznáte především podle precizního zpracování, ostré a pevné čepele a dobře padnoucí rukojeti. Není vhodné, aby byl moc pružný, velké nože nemají pružit vůbec. To hodně ovlivňuje tvrdost a houževnatost výrobního materiálu. Čepel by měla odolávat korozi. Minimální tvrdost (HCR) je 52 a maximální 60. Narazit můžeme i na tvrdosti HCR od 64 do 68. Pamatujte na to, že čím je ocel tvrdší, tím křehčí je čepel. Vybírat nůž byste měli ještě podle dalších parametrů, mezi které patří hmotnost nože, účel použití, materiál, délka, tvar a ostří a klín čepele.

Platí, že ostrý nůž je méně nebezpečný než ten tupý a čím je nůž tvrdší, tím déle vydrží ostrý, ale hůř se brousí. Měkké nože nabrousíte snáz, ale dlouho ostré nevydrží.

Nožů nemusíte mít doma plný šuplík. Zvolte raději pár nejdůležitějších kousků, ale kvalitních. Zdroj: Rösler

Které nože nesmí doma chybět?

V kuchyni nepotřebujete mít hromadu nožů, které nakonec stejně nevyužijete. Raději si pořiďte ty základní, zato kvalitní. Nezapomeňte na prkénko, nejlépe dřevěné, které je pro nože nejlepší. Nejčastější chybou, kterou většina lidí dělá, je to, že si koupí jeden malý nůž a tím krájí všechno. I když samozřejmě s kuchařským nožem zvládnete ledacos, malé ovoce se krájí lépe s menším nožem, zelenina jde lépe nakrájet s nožem Santoku. Jaké další se hodí?

Kuchařský nůž

Kuchařský nůž patří mezi univerzální a neměl by chybět v žádné kuchyni. Hodí se na krájení a porcování masa, nakrájí větší kousky zeleniny či ovoce, naseká bylinky. Všeobecně se řadí mezi nejoblíbenější. Díky jeho šířce máte jistotu, že při krájení neunikne skoro žádná šťáva. Zvládnete jím většinu krájecích úkonů v kuchyni i různé techniky krájení a úchopu.

Nůž Santoku

Nůž Santoku je vhodný na drcení, sekání a krájení kostek. Snadno s ním zpracujete maso, ryby, bylinky i zeleninu. Jak již název napovídá, jde o japonský typ a u nás se, díky svému širokému využití, těší velké oblibě. Má široké ostří, které zajišťuje hladký a úhledný řez. Hladký povrch masa se pak na pánvi velmi rychle uzavře. Z ovoce a ze syrového masa neuniká moc šťávy a pokrm má mnohem lepší chuť. Maso nevysychá. Santoku nůž použijete na ryby, maso, zeleninu, chléb a můžete s ním jednoduše nakrájet také pepř.

Široká čepel umožňuje krájet hladké a ostré okraje, díky čemuž nevytéká šťáva z ovoce nebo z masa. Zdroj: Wüsthof

Vykošťovací nůž

Nůž s úzkou špičatou čepelí doma potřebujete, pokud často vykosťujete maso. Díky speciálnímu provedení dokážete otáčet nožem do všech stran a zbavit se kostí, stáhnout kůži a odstranit šlachy. Práce s ním je mnohem rychlejší a bezpečnější než s klasickým nožem. Navíc nepřijdete o přespříliš masa. Protože je hodně podobný filetovacímu noži, můžete ho použít i na tuto činnost a ušetřit peníze za nůž filetovací.

Nůž na pečivo

Dlouhý nůž se zubatým ostřím je velkým pomocníkem při krájení pečiva. Neváží tolik co kuchařský nůž, ale velmi dobře se s ním zachází. Má čepel dlouhou 22 až 25 centimetrů a zvládne i velký bochník chleba. Je vhodný i na krájení těsta, dortů nebo třeba baget. Oproti běžným nožům je jeho výhoda ta, že se netupí ostří o kůrku. Můžete si vybrat nůž s klasickým nebo zahnutým ostřím. Záleží na tom, s čím se vám lépe krájí.

Dvojitě vroubkované ostří zajistí rychlý a přesný řez. Už žádná roztrhaná kůrka. Zdroj: Rösler

Nůž na zeleninu a ovoce

Nůž na zeleninu a ovoce v kuchyni rozhodně nesmí chybět. Výhodou je jeho menší velikost a dobrá ovladatelnost. Hodí se na vykrajování, loupání a čištění ovoce, hub a zeleniny. Není nějaký jednotný tvar těchto nožů, ale obvykle bývají malé s délkou kolem 10 cm a mají klasický tvar čepele. Některé modely mají čepel zoubkovanou a používají se na originální krájení zeleniny do různých tvarů. Pro jednodušší loupání a okrajování se někdy používá rovné ostří se špičkou dole.

Nůž vyrobený z jednoho kusu oceli má mimořádně silné ostří. Zdroj: Wüsthof

Nakrajovací nůž

Nakrajovací nůž vyniká ostrou špičkou, aby s ním šlo dobře špikovat, krájet, čistit zeleninu a nakrajovat. Hodí se na maso a zeleninu. I když název hovoří jasně, tento nůž najde v kuchyni využití jako univerzální a můžete ho použít různě. Mají štíhlou čepel a hladké nebo zubaté ostří a ostrou špičku. Mimo nakrajování a špikování, které jde díky ostré špičce snadno, s ním můžete pohodlně čistit maso, zeleninu, krájet bagety, rajčata nebo například tvrdý salám.

 

Osvětlete pracovní plochu v kuchyni LED páskem

Sekáček na maso

Sekáček na maso má v naší kuchyni již tradičně své místo. Hodí se samozřejmě při opracovávání a porcování masa a kostí, na sekání, okrajování a vykrajování. U sekáčků platí opět, že kvalita vítězí nad kvantitou. Vybírejte model pečlivě, aby dlouho vydržel funkční a měl vysoce kvalitní čepel a zejména ostří. Tupým sekáčkem se kosti porcují velmi špatně.

Velká plocha a silnější čepel výrazně usnadňují práci. Zdroj: Canstockphoto

Mimo zmíněných nožů existují ještě nože steakové, nože na sýr, plátkovací, filetovací a další. Ani zdaleka nemusíte mít doma každý, který je na trhu dostupný. Proč kupovat steakový, když steaky z duše nesnášíte? K čemu nůž na sýr, když jíte sýry jen sporadicky a to si hravě vystačíte s univerzálním kuchařským nožem. Nakupujte jen ty, které skutečně využijete a ušetřené peníze investujte raději do kvality.

Umíte o nože pečovat?

Možná je na vašem noži uvedeno, že ho můžete mýt v myčce, ale většina profesionálních kuchařů by vám to vymluvila. Nože je lepší umývat ve vlažné vodě a po umytí ihned usušit. Tím prodloužíte jejich životnost. Příliš vysoká teplota v myčce může poškodit i rukojeť nože a zaschlé skvrny od jídla dokážou poničit čepel nože. Ostří udržujte pravidelné pomocí ocílky. Jakmile se opotřebuje, hodí se brusný kámen či brousek. Brusné kameny se dělí podle zrnitosti od nejhrubšího až po nejjemnější. Nezapomeňte se věnovat také rukojeti, zejména dřevěné, kterou je vhodné potřít trochou olivového oleje, aby nedocházelo k nasakování vody. Všechny nože skladujte na bezpečném místě tak, aby jen tak volně neputovaly v zásuvce a chraňte ostří před nárazy nebo tření s ostatními předměty.

O nože je důležité pravidelně pečovat a starat se o jejich ostří. Zdroj: Wüsthof

Fotogalerie

Jak správně nabrousit kuchyňské nože?

 


You must be logged in to post a comment Login