Architektura a design

V hlavní roli světlo aneb jak se architekti skvěle popasovali s nevhodně orientovaným domkem

Od   | 

Je-li hlavní obytný prostor orientován na sever, tak do něj zcela logicky nevchází tolik světla jako do staveb orientovaných na jih, případně jiho-západ. Tyto nemovitosti sice bývají finančně zvýhodněny, majitelům pak však nezbývá než vzít situaci na vědomí, anebo si ke světlu dopomoci. Přesně to udělali manželé, kteří s pomocí architektů získali přesně, co chtěli: příjemné bydlení s dostatkem světla a místa pro pohodlný život.

Majitelé původně plánovali koupit už postavený rodinný dům a s pomocí architektů ho jen zařídit. Po prvních schůzkách ale bylo zřejmé, že architekti mají skvělé nápady, jak lépe přizpůsobit dispozici jejich životnímu stylu, proměnit jinak nevyužité prostory v úložné, a především dodat světlo do hlavního obytného prostoru. Bylo rozhodnuto a začalo se s pracemi.

Jako první bylo nutné vyřešit přísun jiho-západního sluníčka, což nebylo složité vymyslet z pohledu stavebního, ale z pohledu úředního. Bylo totiž nutné se vejít do norem, které určují zastavěnost pozemku. Nakonec vznikla menší přístavba, jejíž pouze jediná stěna je z cihel. Ostatní jsou včetně stropu prosklené. Tím architekti docílili v jinak celkem tmavém prostoru dostatku denního světla.  

Při řešení dispozice připravili architekti několik dalších zásadních změn. Původní vstup zrušili a navrhli ho namísto garáže, čímž vznikla poměrně velkorysá vstupní hala se samostatným vstupem do technické místnosti. V místě původního vstupu přibylo okno a lavice s úložným prvkem. Díky stavebním zásahům byl obytný prostor zvětšen, k celkovému vzdušnému dojmu napomáhá i knihovna, která obepíná schodišťové rameno. Vyrobená je na míru a její součástí jsou i tajné dveře, které vedou pod schodiště, kde je další úložný prostor.

I o patro výš se přestavovalo. Výsledkem je ložnicová část rozdělená na rodičovskou a dětskou. Zatímco na manželskou ložnici navazuje i koupelna, do které se vchází přes samostatnou šatnu, pro děti jsou k dispozici dva pokoje v druhé části domu. V blízkosti nechybí prostorná koupelna s vanou. Rekonstrukcí přibyla v horním patře ještě jedna místnost, sloužící jako pracovna.

Výběr materiálů a barev byl jasně daný díky orientaci stavby. I když přibylo denní světlo, bylo zapotřebí interiér prosvětlit, proto architekti zvolili světlý dub v kombinaci s bílým lakem. Dřevo je kontrastním prvkem k masivnímu ocelovému nosníku, vynášejícímu horní podlaží a stěny z lícového zdiva.

I zahradu majitelé řešili s odborníkem, tentokrát zahradní architektkou. Ta k modernímu domu navrhla divočejší styl zahrady, kde se kombinují jedlé i okrasné rostliny. Vše v tlumených barvách navozujících uklidňující styl francouzské Provence. A tak tu mohou majitelé pod příjemnou pergolou trávit volný čas v letní měsících.

 

Fotogalerie:

Návrh a projekt rekonstrukce domu a interieru: BOQ architekti, zahrada: ing. Petra Novotná, foto: MgA. Tomáš Dittrich

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login