Návštěvy bytů

Byt s průmyslovou historií: Klasické příčky tu nenajdete

Od   | 

Při rekonstrukci podkrovního bytu architekti odstranili všechny stávající příčky, čímž vytvořili ohromující otevřený prostor. Ponechané ocelové konstrukce, které se v původních zdech nacházely, ve své odkrytosti působí monumentálním dojmem a nenechají nikoho na pochybách, že jde o místo s průmyslovou historií.

Otevřený podkrovní prostor je opticky a částečně i funkčně rozdělen nejen pomocí posuvné příčky, ale například i pomocí rozmístění skříní, závěsů, technických a úložných prvků. Zčernalé ocelové detaily na zárubních a velkých zakázkových dveřích spojují průmyslovou historii podkroví s rafinovanou a moderní citlivostí pro současné standardy bydlení.

Příčka včleňuje či odděluje

K dominantním prvkům tohoto nevšedního interiéru patří kromě obnažené ocelové konstrukce také pojízdná příčka ze skleněných polí, oddělující kuchyni a jídelnu od obývacího prostoru anebo ji naopak zcela včleňující do otevřeného prostoru, vlnitý strop, který byl citlivě opraven, hladce omítnut a zvýrazněn jako definující prvek celého podkroví, a konečně detaily, jako jsou například kliky na dveřích, jež dávají tušit, že zde architekti nezanedbali ani tu nejposlednější “třešničku na dortu”.

Příčka tvořená ze skleněných, výrazně oddělených tabulek, je posuvná. Zdroj: Lang Architecture

Strop, který vytváří až baldachýnový efekt, definuje mimořádný vzhled celého obytného prostoru. Kuchyně je v bílé barvě a navazuje na ni oddělený a poměrně dost vzdálený ostrůvek, sloužící i jako malé barové posezení. Jednoduchá digestoř, dostatek úložných prostor a zářivě modrá sedací souprava pak kuchyni doplňují do optimického a díky třem vysokým oknům i velmi světlého provedení.

Prostor tak může být zcela otevřen či oddělen. Zdroj: Lang Architecture

Nad malým posezením v modré barvě visí umělecké grafiky, výrazně využívající kontrastní oranžovou, což dodává prostoru na veselosti, stejně jako netradiční závěsná svítidla. Pod celým posezením jsou umístěny úložné prostory. Na stropě zůstaly přiznány části technických rozvodů. V otevřené polici je prostor na kuchyňské vybavení, které se často používá, aby jej nebylo třeba hledat v jiných zavřených skříňkách.

Kontrast modré a oranžové je osvědčený a veselý. Zdroj: Lang Architecture

Konstrukce vévodí bytu

Jak jsme již psali, zcela dominantním prvkem je ocelová konstrukce, již tvůrci obnažili a natřeli, kromě přiznání patiny zde má místo i zářivě červená barva na industriálních prvcích. Spolu s jednoduchou bílou obývací stěnou a jinak zcela moderně a pohodlně vybaveným interiérem, který se nebrání ani honosnějším prvkům (např. tvar světlého křesla nebo netradiční konferenční stolek), tak tvoří dokonalý kontrast.

Červený nátěr trubek dominuje bytu. Zdroj: Lang Architecture

Působivá otevřená hala

Asi nejpůsobivější částí bytu je otevřená hala s dalším posezením, které je tentokrát bez televize, zato doplněné prostornou, na míru vytvořenou knihovnou. Sezení je tak vhodné ke čtení, setkávání, klidné vypití kávy s dechberoucím výhledem na krásné okolní budovy v industriálním stylu.

Ponechané ocelové konstrukce působí ve své odkrytosti monumentálním dojmem. Zdroj: Lang Architecture

Ložnice v romantickém duchu

Ložnice je malá, pro pár však dostačující, a oproti zbytku bytu je pojata velmi jemně a romanticky. Tento dojem vyvolává svítidlo stejně jako záclony, padající v něžných voláncích až na zem. Pohodlná kontinentální postel, přiznaná cihlová struktura zdi a umělecká grafika spolu s barvami přírody, písku a půdy jen umocňují celkový klidný a jemný dojem. I zde ovšem najdeme nezbytné industriální prvky, například v podobě technických rozvodů na stropě.

Původní stropy zůstaly i v ložnici. Zdroj: Lang Architecture

Koupelně vévodí volně stojící vana

Koupelna je jednou z mála skutečně oddělených místností v bytě. Vizuálně navazuje na ložnici, najdeme zde stejnou zeď s jemně přiznanou strukturou cihel i jemné pískové odstíny. Motiv cihel byl zde zopakovaný i na podlaze a koupelně vévodí krásná, volně stojící vana, v níž je pocit relaxace úplný a dokonalý.

Volně stojící vana potřebuje prostor. Ten tu naštěstí je. Zdroj: Lang Architecture

 

Fotogalerie:

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login