Návštěvy bytů

Byt v historickém domě získal moderní kabát, aniž by bylo narušeno jeho původní kouzlo

Od   | 

Přestavba bytu s sebou vždy nese určitou dávku napětí, zda vše dopadne tak, jak si člověk představuje. Často se přání a realita trochu rozchází. To neplatí pro byt umístěný v historickém sídle z počátku 20. století. Zde je na první pohled patrné, že rekonstrukce proběhla velmi zdařile a architektům se podařilo propojit ducha minulosti s moderním vzhledem.  

Hlavním úkolem, který kladl na realizátory celé přestavby velké nároky, bylo nehýbat s původními hlavními prostorami. Majitelé si přáli je zanechat, ale zároveň se nechtěli ochudit o halu, kuchyň, jídelnu, obývací pokoj, ložnici pro hosty, sklad potravin a dostatečně prostornou koupelnu. V hlavní obytné místnosti zůstala zachována původní architektura s výraznými trámy, vysokými okny, historickým zdivem, a ještě původními šmouhami od malty na stěnách, které vyvstaly na povrch při rekonstrukci. Zdivo, betonový strop a trámy jsou natřené bíle. Na podlaze jsou položené úchvatné anglické dubové parkety. Že se architekti skutečně vyřádili, je patrné z obkladu stěn kolem oken, kde použili Vainscot v překladu Deštění.

Podstata techniky Vainscot spočívá v obkládání stěn, stropů či soklů (v tomto případě místa podél oken) pomocí dřevěných tabulí, desek, mozaikou apod.

Prostorná knihovna postavená až k samotnému stropu je dominantou hlavní místnosti. Zdroj: INT2 Architecture

V hlavní místnosti jsou největší dominantou historická okna, kterých je zde rovných deset a působí úchvatně. Díky nim nechybí ve velkém prostoru denní světlo. Vybavení je jednoduché v přírodních odstínech a decentních barvách. Výborně se doplňují s parketami na podlaze. Historii zde připomíná taktéž vysoká knihovna naplněná knihami se stylovým žebříkem, aby čtenáři dosáhli až do nejvyšších polic. Dřevěný jídelní stůl našel místo proti oknům, aby bylo možné koukat při vychutnávání ranní kávy pohodlně z okna. Jednoduchá sedačka s nezbytnými polštáři pak láká k posezení s knihou.

Pracovní deska kuchyně je z keramiky, která je použita i na panel za kuchyňskou linku, podobný dekor najdete také v koupelně. Zdroj: INT2 Architecture

I přes jistou návaznost na minulost toužili majitelé také po současných vychytávkách. Tomu odpovídá kuchyňský kout s moderními liniemi a v černobílé kombinaci. Vše je sladěné do posledního detailu, včetně stojanové baterie a dřezu. Nechybí vestavné spotřebiče a kuchyňský ostrůvek, který poskytuje další pracovní prostor a zároveň slouží jako barový pult s židličkami z druhé strany. Hlavní místnost je technicky rozdělená na takové boxy, ve kterých jsou další funkční zóny. Tyto “pokoje” nejsou postavené až do stropu a společně vytváří velmi chytře řešené a praktické bydlení. V jedné části je tak k dispozici pokoj pro hosty, spíž, mezipatro na střeše a knihovna a v druhé pak část kuchyně, vstupní hala a koupelna.

Ani kuchyň v historickém domě není ochuzena o žádné moderní vymoženosti s vestavěnými spotřebiči. Zdroj: INT2 Architecture

Vysoká historická okna jsou pýchou majitelů. Zdroj: INT2 Architecture

Výhled z oken je velmi působivý a celkový pohled na zdobení kolem nich zpříjemní každé stolování. Druhá část s pohovkou vypadá naopak velmi moderně a zároveň jednoduše. Nikde nejsou žádné zbytečné dekorace a nic, co by rozbíjelo sladěný prostor. Nejvýraznějším prvkem této části je velkoformátový obraz opřený o stěnu jedné oddělené funkční části bytu. Povšimnout si můžete taktéž menšího a o něco méně výrazného obrazu, který ovšem celé zátiší perfektně doplňuje. Protože sedací souprava není příliš velká, doplnili ji majitelé ještě menším křesílkem k příjemnému posezení.

Je libo před spaním kafíčko? U tohoto malého stolečku s židlemi hned u ložnice to není problém. Zdroj: INT2 Architecture

Koupelna patřící k hlavní ložnici je oddělená sklem a závěsem pro větší soukromí. Zdroj: INT2 Architecture

Namísto interiérových dveří jsou všude nainstalovány skleněné posuvné příčky, které fungují jako zvuková bariéra mezi vstupem a ložnicí. Zároveň umožňují prostup světla, které opticky rozšiřuje malou místnost. Protože mají obyvatelé bytu rádi soukromí, izolovali od hlavního bytu svou ložnici, aby nebyli rušeni nikým a ničím. Menší místnost vizuálně sladili a využili každý centimetr prostoru. Skříňky na oblečení nechali vyrobit až ke stropu, tudíž získali spoustu úložného prostoru. Pohodlné čalouněné lůžko doplňují moderní stolky s lampičkou. Místnost, ač nevelká, splňuje všechny požadavky na místo příjemné pro spaní a odpočinek.

Po dřevěných schodech v podobném dekoru jako se nese celá podlaha v domě snadno vystoupáte do mezipatra s velkou matrací na spaní. Zde mohou odpočívat hosté, pokud už je obsazený dolní pokoj nebo třeba někdo z obyvatel bytu chce mít chvilku jen pro sebe a touží po absolutním soukromí. K relaxaci toto místa vyložené láká, protože je obklopuje původní zeď s  již zmíněnými šmouhami na stěnách. Výhodou je, že z lůžka se stačí jen trochu nahnout a hned vidíte, co se děje.

Volné místo k odpočinku v patře ocení každý, kdo touží po trošce soukromí. Zdroj: INT2 Architecture

Vana nabízí dokonalý prostor pro relax. Zdroj: INT2 Architecture

Netradičně byla pojatá koupelna, která je rozměrem poměrně velkorysá. Nachází se v ní volně stojící vana umístěná za sklem, ze které můžete zamířit klidně rovnou do postele. Také zde převládají jednoduché linie, černá a bílá barva a minimum dekorací. Kulatá tmavá umyvadla korespondují s kulatým zrcadlem v dřevěném rámu. Samozřejmě nesmí chybět ani moderní toaleta v šedé barvě s nástěnným panelem imitujícím mramorové žilkování.

V bytě se nachází ještě další koupelna se sprchovým koutem a toaletou určená především pro návštěvy. Nechybí ani část s pračkou a sušičkou.

Kulaté zrcadlo je v současné době velmi oblíbené. Zdroj: INT2 Architecture

Zdroj: INT2 Architecture

Fotogalerie:


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login