Architektura a design

Betonová vila s galerií: Tradice versus umělecká duše

Od   | 

Od majitelky mezinárodně uznávané umělecké galerie Evy Presenhuber nelze čekat, že by si zvolila konvenční bydlení. V jejím mimořádném domě s výhledem na alpské vrcholky ve vysokohorské obci Vnà není nic tak, jak byste čekali.

Za obývacím prostorem si musíte vystoupat až do posledního poschodí, ložnice má dům hned tři, a to pro tři páry. Nenajdete zde však „milionářské“ vysoké a neprůhledné oplocení – žádné totiž neexistuje. Netypický dům, který byl velice dlouho místním trnem v oku, odkazuje na kamenná vesnická stavení, jen přírodní kámen nahradil pohledový beton.

U podobného sídla byste čekali vysokou zeď – návštěvníky této vily ale vítá neoplocený pozemek, sušák na prádlo a skromné sezení.

Umístěno s citem

Třípodlažní budovu zasadili architekti z kanceláře AFGH s citem do horského terénu tak, aby nevyčnívala nad okolní zástavbu a neporušovala přirozené odstupy. Střecha má mírný sklon a asymetrický tvar, zůstává však střechou sedlovou.

Střecha garáže slouží jako sympatická, klidná terasa.

Zkosení jako hlavní prvek

Stavbu tvoří deformovaný kvádr celkových rozměrů 11,5 x 9 x 10 m, dům má celkovou užitnou plochu 224 m2. Zkosení se opakují nejen u jednotlivých podlaží, ale i na detailech okenních otvorů a jejich ostěních. Záměrný kontrast k uměleckému rukopisu domu pak tvoří obyčejná, prefabrikovaná železobetonová garáž, zapuštěná do terénu a využitá pro přívětivou terasu.  

Šikmé linie se opakují a zrcaldí v celém interiéru i exteriéru domu.

V přízemí najdete uměleckou galerii o rozloze skoro 50 m2, ve které se odehrávají kulturní akce a vernisáže. Přízemí doplňuje prostor pro relaxaci a saunu s koupelnou.

Výstavní prostor v přízemí

Po centrálním schodišti se dostanete do patra, kde jsou umístěny tři ložnice pro tři páry. Dvě menší z nich mají společnou koupelnu a větší ložnice o rozměru 20,5 m2 má dechberoucí výhled a vlastní koupelnu s orientací na sever proti svahu. Ve třetím poschodí naleznete obývací pokoj s krbem a vestavěnou sedací soupravou. Jídelna je velkoryse koncipována pro osm osob. Kuchyně má netradiční podélný tvar.

Ze strohého stylu nevybočují ani ložnice.

Interiéru vládne strohost s maximálním důrazem na detail. Aby však nebylo strohosti příliš, v některých místech je pohledový beton zjemněn dřevěným či pórobetonovým obložením. Linie beton -dřevo – nerezová ocel dominuje celému interiéru i exteriéru domu.

Nábytek jako by vystupoval přímo ze stěn domu.

Většina nábytku je vestavná, jednotlivé kusy jako by přímo vrůstaly do samé konstrukce domu. Obývacímu prostoru dominuje velká vestavná sedačka. Okna jsou tvořená dřevěnými europrofily s dřevěným povrchem směrem dovnitř a hliníkovým směrem ven. Hlavní prostory domu mají rohová okna s hlubokými dřevěnými parapety.

Fotogalerie:

Foto: ing. arch. Jan Zahradník

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login