Návštěvy bytů

2+kk a variance na téma černá: To rozhodně nemusí být nuda

Od   | 

S černou býváme v interiéru oprávněně opatrní. Je to však velice cenná barva, která poskytne zbytku prostoru hloubku, kontrast, nechá vyniknout barvy i ukotví pocitově celý prostor. Asi největší klasikou je její kombinace převážně s bílou – taková klasika ale vůbec nemusí být nudná. Dnes nahlédneme do bytu, který osvědčený kontrast využil ve prospěch celého jinak vcelku obyčejného prostoru.

Vstup je oddělen dřevěným obložením. Zdroj: M A T Ú arquitetura

Dominantním prostorem interiéru je prostor obývací, spojený s kuchyní, ve kterém najdeme mnoho neotřelých, zajímavých prvků, které mohou inspirovat i vás. Obývací prostor je od kuchyně oddělen sedací soupravou, kdy sezení je ke kuchyni orientováno zády. Jde to sice trochu proti modernímu trendu propojování, kdy osoba připravující jídlo je součástí společnosti, na druhou stranu pohled na nádobí a provozní nepořádek je zkrátka někomu proti mysli, a tak takové řešení mnoho lidí uvítá. Tím spíše, že “neformální” část večere či dýchánku, kdy se připravuje pohoštění, mohou hosté nebo rodina strávit s aperitivem na židlích u ostrůvku, kde jsou netradičně přidány policové “stolky”.

Jednu stěnu zdobí betonová stěrka. Zdroj: M A T Ú arquitetura

Prosto pomyslně rozděluje na dva zrušená příčka, po které zbylo tmavé obložení. Za ním se nachází druhé posezení. Pozornost upoutá konferenční stolek v černé, který doplňuje pohovka v kontrastní bílé, tentokrát orientovaná bokem ke kuchyni. Část stolku vyplňuje sklo, které nechává nahlédnout do úložných prostor stolku; efektní řešení je ovšem náročné na pořádek, kupa papírů s oslími rohy by už pod sklem tak dobře nevypadala. Zajímavě tvarované křeslo ve velmi temně hnědé si dobře rozumí s výrazně barevnými uměleckými prvky: obrazem a mozaikou, a to zejména s tóny modré.

Luxus versus industriální punc

Televizní koutek je vzor jednoduchosti a čistých tvarů a linií. Dle hesla není třeba vymýšlet, co už bylo vymyšleno, tu tmavou, elegatní stěnu a luxusní koženou pohovku doplňuje divočejší boční zeď opatřená betonovou stěrkou, a industriální kontrast doplňují zvolená reflektorová svítidla v černé barvě. O zbytek dojmu se už postará pouze čistě bílá na stropě a dveřích a s citem vybrané doplňky. Dojem ruší klimatizace, která kromě své přímnosti jaksi rozčiluje i svým nepravidelným umístěním vůči dveřím, ale praktický aspekt toho, aby sedící v parných dnech měli komfort, ale zároveň nefoukal studený vzduch přímo na ně a neriskovali nachlazení, v tomto případě jednoduše převážil.

Snížený barový pult lze využít i k pro rychlé občerstvení. Zdroj: M A T Ú arquitetura

V bytě je dostatek světla, protože prakticky celou jednu jeho stěnu tvoří velké okno. V běžném dni je tedy třeba stínit jednoduchými plátěnými roletami, aby slunce nebyl až přebytek. Díky dostatku světla si majitelé mohli dovolit tmavší  kuchyň v šedo stříbrné. Její záda rozveselují výrazné obklady. Zvoleno je zde teple žluté osvětlení, které kuchyni dává příjemný, domácký nádech a zjemňuje určitou tvrdost vybraných barevných odstínů. Kuchyň je ozvláštněna závěsnou policí vedle digestoře, která poskytuje ideální prostor pro převislé rostliny.

I s metrem se dá čarovat

Aby se člověk při vstupu do bytu neocitl s trochou nadsázky přímo “v lednici”, byla zde pomocí krátké příčky vytvořena malá vstupní chodba. K členitosti prostoru a dojmu větší velikosti celého interiéru přispělo její vizuální oddělení dřevěným obložením se zajímavě řešeným osvětlením. Podobné triky fungují ve víceúčelových prostorech velice dobře – je jasně definováno, kdy jste v chodbě a kdy už v kuchyni, třebaže prostor chodby má pouze něco málo přes metr čtvereční.

Dominantou kuchyně jsou hravé obklady. Zdroj: M A T Ú arquitetura

Luxusní pracovna v pánském stylu

Při pohledu do tohoto pracovního koutu kombinovaného s barem  vůbec není pochyb, že jeho hlavním obyvatelem je muž. Barvy jsou zvoleny stejné, jako v nedaleké kuchyni a doplněny dřevěnými tóny tak, aby kout přirozeně navazoval na končící chodbu. Zrcadlo umístěné pod stropem vytváří zajímavý efekt a dostává do prostoru, který nedisponuje samostatným oknem, více přirozeného světla. Černá židle a další doplňky dobře kontrastují s doteky živějších barev.

Pracovní koutek navazuje na vstup. Zdroj: M A T Ú arquitetura

Ložnice využívá jednotícího prvku celého interiéru, kombinace černé, bílé a odstínů dřeva. Čalouněný výklenek obložený dřevem “schovává” čelo postele a dává prostoru další dimenzi. Vše doplňují jednoduchá umělecká dílka vesměs s motivy přírody.

Ložnici “zatepluje” dřevěné obložení v záhlaví postele. Zdroj: M A T Ú arquitetura

Toaleta na dosah…možná až příliš

Ložnice disponuje přímo vstupem do menší koupelny s toaletou, oddělené posuvnými dveřmi. Řešení je to prostorově úsporné, ovšem možná až příliš a možná, že pocit soukromí v tak těsné blízkosti ložnice a bez klasických silnějších dveří přeci jen nebude zcela dokonalý. Když ovšem prostorové možnosti lepší řešení nenabízí, nedá se nic dělat.

Koupelna s toaletou je oddělena od ložnice pouze posuvnými dveřmi. Zdroj: M A T Ú arquitetura

Sázka na zrcadlo

Jednoduchá koupelna bez samostatného okna je provedena ve světlých tónech a opticky zvětšena velkým nástěnným zrcadlem, které je navíc pro zlepšení efektu ještě po obvodu nasvícené. Stejně  jako celý byt, i koupelnu ozvláštňují tmavé prvky, jinak ale bylo třeba, vzhledem k hodně omezenému prostoru, držet se s designem “při zemi”.

Obklady s mramorovým dekorem jsou nyní v kurzu a dodávají koupelně na eleganci. Zdroj: M A T Ú arquitetura

 

Fotogalerie:

 

Architekt: Felipe Leonardo Architektonická kancelář: Matu Arquitetura

 

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login