Návštěvy bytů

Vydařená rekonstrukce nevelkého bytu, ve kterém hlavní roli hrála praktická stránka

Od   | 

Manželský pár se rozhodl pro kompletní a radikální rekonstrukci bytu, a protože tato náročná proměna vyžadovala vystěhování na delší dobu, pořídili si v blízkosti ještě jeden menší byt. Dopřáli si tak pohodlí a architektům společně se stavební firmou umožnili maximální prostor pro práci. Neobvyklý tah se vyplatil.

Přinášíme reportáž z bytu, který na rok posloužil jako přechodný domov. Manželé ho koupili v dezolátním stavu, takže než se do něj mohli nastěhovat, i na něm bylo třeba udělat velký kus práce. Radikální rekonstrukce se však opravdu povedla. Byt se nachází v centru Prahy a má devadesát metrů čtverečních. Děti dávno opustily hnízdo, a tak byla dispozice bytu uzpůsobena pro bezdětný pár.

Srdcem je obývací pokoj s kuchyní, protože je ale nosná zeď nedovolila propojit, byly mezi těmito místnostmi vybudovány posuvné dveře sahající až do stropu. Jejich křídla se zasouvají do sádrokartonové kapsy, takže při pobytu v tomto srdci domova získávají majitelé pocit společného soužití. A protože zdi dvou hlavních místností byly ponechány v čistě bílé barvě, jako kontrast zde skvěle funguje podlaha z tropického dřeva.

Kuchyně byla navržena do roviny v čistě bílé, matné barvě. Přestože je dostatečně prostorná a pro běžné vaření naprosto postačí, využili manželé velkého prostoru a doplnili ji o kuchyňský ostrůvek, který pracovní plochu ještě zvětšil. Kuchyně se pyšní opravdu velkým množstvím úložného prostoru, který tvoří jak dolní a horní skříňky, tak i postranní vysoké skříně, v nichž jsou zabudovány klasická a mikrovlnná trouba. Aby čistě bílou a jemnou linii nic nenarušovalo, mají skříňky vyfrézované úchytky. Pracovní deska byla zvolena v béžové barvě, která k bílé příjemně ladí. Záda kuchyně majitelé vybrali v mléčném skle, které vypadá skvěle a navíc se jednoduše udržuje. Kuchyňská linka byla navržena opravdu prakticky – mycí i varné centrum je umístěno v jedné linii a kuchyňský ostrůvek slouží jako odkládací plocha nebo rychlý jídelní stůl s barovými židlemi. 

Majitelé kladli velký důraz na vybavení. Většina nábytku v bytě je vyrobena na míru a navržena ve stejném stylu, aby opticky propojovala jak obývací pokoj, tak i kuchyni. Sedací nábytek byl pro změnu zvolen od firmy Vibieffe a Andrew World. 

Jídelní stůl, který pojme až osm strávníků, byl umístěný vedle kuchyňského ostrůvku. Majitelé záměrně zvolili poměrně velký, dřevěný stůl, který byl dovezen až z Tichomoří a ve volném prostoru se skvěle vyjímá. Po celé délce stěny byla umístěna nízká knihovna vyrobená na míru, která volně přechází až do obývacího pokoje. I přesto, že je kuchyně skvěle prosvětlena, bylo po celé místnosti zvoleno osvětlení v podobě zabudovaných bodových světel, a stylového závěsného osvětlení jak nad ostrůvkem, tak i nad jídelním stolem. Stěny zdobí fotografie od Tona Stana.

Majitelé preferují kvalitní nábytek s konzervativními tvary, které ale na druhou stranu působí moderně a nadčasově. Výjimkou není ani ložnice, kterou tvoří postel s pelestí s koženým čalouněním a zabudovanými bílými nočními stolky. Za postel navrhl architekt tmavě hnědý obklad, na který byla zvolena otevřená police v bílé barvě, která zároveň slouží k umístění svítidel. Na ložnici navazuje samostatná šatna.

Ložnice se nese v decentních odstínech. Ani tady nechybí výtvarné umění

Koupelna díky mramorovému obkladu na zdech i dlažbě na zemi působí luxusně a elegantně. Decentní sprchový kout walk-in s prosklenou stěnou nenarušuje vzhled nevelké koupelny, do které se vešlo vše potřebné.

Sprchový kout walk-in vymezuje dřevěný rošt na podlaze

Plánek celého bytu znázorňuje dispozici bytu

Fotogalerie:

Realizace: Atelier ADR, Foto: Iveta Kopicová

 

Kde najdete nádherné dekorace do vašeho domova?

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login