Kuchyně

Vaření na plynu rozhodně nepatří do minulosti: Jaké jsou jeho přednosti a co není moc výhodné?

Od   | 

Vaření na plynu je stále oblíbené. Ač se zdálo, že elektrické a indukční desky plyn pomalu vytlačily z českých domácností, opak je pravdou. Mnoho lidí mu stále dává přednost, ať už proto, že jim plyn vyhovuje, nebo protože se tak u nich vaří už dlouhá léta. Jedničkou je stále mezi profesionálními kuchaři, kteří na něj nedají dopustit.

Na plynové desky může jakékoliv nádobí určené na vaření. Zdroj: Unsplash

V oblasti vaření můžeme lidi rozdělit na dva tábory – na ty, kteří vaří na elektřině, a ty, kdo upřednostňují plyn. Na každém typu se vaří trochu rozdílně a při přechodu z jednoho na druhé je potřeba si trochu zvykat, v případě indukce mnohdy koupit i jiné nádobí. Obojí má zároveň svá pro a proti. Plyn umožňuje rychlou regulaci plamene, elektřina zase využití zbytkového tepla. Pokud právě řešíte dilema, zda plyn ano, nebo ne, připravili jsme pro vás přehled jeho výhod a nevýhod.

Vaření na plynu a rychlá regulace plamene

Velkou předností plynu je rychlost. Zapnete hořák a vaříte během chviličky. Plamen si kolečkem naregulujete podle potřeby. Na začátek na plno a až se jídlo začne vařit, tak zase stáhnete. Jakmile hořák vypnete, už nehřeje, takže se nemusíte bát spálení. V tomto ohledu je na tom plyn lépe, protože sklokeramické desky se rozpalují o něco pomaleji, i když dnešní moderní desky rychlost poměrně slušně dohnaly.

Když ale porovnáme cenu a výkon, tak plynové vedou. Další nevýhodou těchto desek je pomalé vychladnutí. Často ztlumení plotýnky není tak rychlé, jak byste potřebovali a pokrm můžete připálit. V tomto ohledu jsou určitě lepší indukční desky, které se rozpálí takřka okamžitě, ale jen kolem nádobí. Samotná deska zůstává studená a reakční doba je kratší.

Výpadky proudu vám nevadí

Vypadl proud nebo provádí technici nějakou údržbu? Vám to může být jedno. Vy máte plyn a můžete vařit stále. Plynové rozvody nebývají ovlivněny počasím nebo výpadky energie. Jen budete muset hořák zapálit zapalovačem a nespoléhat se na elektronické zapalování. Plyn je také brán jako čistější palivo a mnohem šetrnější k životnímu prostředí.

Výpadek elektriky vás trápit nemusí, ale přesto lidé volí klasickou varnou desku.
Zdroj: Franke

Levnější vaření a nižší pořizovací náklady

Plyn je úspornější, protože využíváte jen tolik plynu, kolik potřebujete, k čemuž pomáhá možnost regulace. A v době, kdy rostou ceny elektřiny raketovým tempem, je to znát ještě víc. A to i přesto, že plyn nezůstává s cenou za elektřinou příliš pozadu.  Častým důvodem, proč lidé volí do své kuchyně plyn, je také cena pořízení sporáku nebo varné desky. Jednoduchý plynový sporák pořídíte už za cenu kolem 4 000 Kč. Samotnou plynovou desku už za cenu kolem 2000 Kč v té nejjednodušší variantě. V nákladech na vaření se plynu vyrovnají maximálně indukční sporáky, ale jejich pořizovací cena je rozhodně vyšší a mimo koupě samotného spotřebiče potřebujete ještě speciální nádobí.

Plynové sporáky se dají pořídit za velmi slušné peníze, a přesto spolehlivě fungují. Zdroj: Unsplash

Bezpečnost zajištěna

U starších modelů plynových desek a sporáků byla největší nevýhodou menší bezpečnost. Hrozil únik plynu a s tím spojená velká rizika. Dnes už je toto riziko naprosto minimalizováno, protože každý sporák a deska mají pojistku, která okamžitě vypne přívod plynu, jakmile zhasne plamínek. Neuděláte chybu, když si pořídíte ještě detektor úniku plynu, který začne hlásit, když zachytí plyn v ovzduší. Pro větší bezpečnost pravidelně objednávejte revizi plynových spotřebičů.

Úklid je složitější

Oproti sklokeramické či indukční desce je udržování čistoty na plynové desce složitější. Musíte sundat mřížku, očistit prostor mezi hořáky a často ještě sundat části hořáků, abyste se dostali do všech zákoutí. U některých modernějších modelů jdou sundat mřížky, rozebrat a dát do myčky. Desky jsou dosti členité a nestabilní. Není žádnou výjimkou, že se hrnec na mřížce převrhne a celou ji něčím polije.

Na plynových deskách, zejména těch starších, je trochu náročnější údržba. Zdroj: Candy

Jak vybrat plynovou varnou desku a troubu do kuchyně?

Plynové varné desky jsou velmi oblíbené a na trhu máte velmi široké možnosti výběru. Není problém na ně umístit jakékoliv nádobí, nemusíte řešit žádnou zbytečnou elektroniku a vše si sami regulujte podle potřeby. Indukční a sklokeramické desky mají hodně bezpečnostních pojistek a vypadají báječně, více se ale kazí, a protože se víc než oprava, často vyplatí rovnou nový kus, nejsou ani příliš ekologické.

Podle čeho vybírat plynovou desku?

  • Pokud nechcete používat sirky nebo zapalovač, chtějte jiskrové zapalování. Uslyšíte typické praskání a plamínek hořáku jednoduše naskočí, jak škrtla jiskra.
  • Každá deska musí umět vypnout přívod plynu, jakmile dojde k vypnutí hořáku. Kdyby k tomu nedošlo, plyn se rozšíří a snadno způsobí mnoho škod.
  • Wok hořák je skvělou vychytávkou zejména pro milovníky čínské kuchyně. Některé desky tento speciální hořák, který má intenzivnější plamen než ostatní hořáky, mají. Cena takové desky je sice vyšší, ale wok hořák dokáže ušetřit až 20 % energie.
  • Počet plotýnek se odvíjí od velikosti vaší kuchyně a od toho, pro kolik lidí chcete vařit. Ve dvoučlenné domácnosti si vystačíte s dvouplotýnkovou deskou, pro rodinu potřebujete alespoň čtyři nebo ještě lépe pět plotýnek.

Plynová trouba jako vzpomínka na minulost

Dnes už jsou poměrně vzácné, ale dříve byla plynová trouba v mnoha domácnostech. Naše maminky a babičky by mohly vyprávět. Většina lidí preferuje spíše kombinovaný sporák, který má plynovou varnou desku a elektrickou troubu. Pokud přesto toužíte právě po staré klasice, myslete na několik faktorů, které musí splňovat.

  • Rádi pečete? Pak vybírejte troubu, která má regulaci teplot. Zjistěte si, jaké rozmezí teplot má vámi vybraný model a zda se dá dobře měnit podle potřeby. Zhodnoťte i rozvržení ovládání.
  • Určitě se zajímejte také o údržbu trouby. Čím jednodušší úklid, tím lépe pro vás.
  • Dejte přednost provedení, kde máte studená dvířka u trouby i ve chvíli, kdy něco pečete. Máte jistotu, že se nespálí děti nebo zvířata, pokud doma máte nebo v blízké době plánujete. Vždy je lepší neštěstí předcházet než ho pak řešit.
  • Zajímat by vás měla také energetická třída. Čím vyšší, tím lepší a levnější pro vás. A když bude mít sporák ještě spodní šuplík, kam můžete vložit přebytečné plechy, které tak nemusí překážet někde jinde.

Vaření na plynu má smysl

Vaření na plynu má mnoho výhod a jen minimum nevýhod. Pro milovníky vaření na plamenu je jistě nedostižný. Jestliže k nim patříte i vy a doma přípojku na plyn máte, rozhodně se ho nevzdávejte. Snadno si naregulujete plamen, ušetříte za pořízení, provoz i možné opravy a nemusíte kupovat nové nádobí. Naproti tomu indukce nebo sklokeramické desky vypadají velmi moderně, jsou už také velmi rychlé a vyrábí se čím dál úspornější. 

 

Fotogalerie

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login