Kuchyně

Správné uspořádání spížní skříně a ostatních skříněk usnadní práci v kuchyni

Od   | 

I když jsme na čas zůstali zavřeni doma, můžeme na celé situaci najít i pozitivní stránky, jako například že většina z nás udělala resty. Mezi první patřilo přerovnání a vyházení prošlého jídla ze spižní skříně a kompletní pořádek v celé kuchyňské lince. Máte to za sebou? Možná jste zjistili, že by i toto skryté místo chtělo přeuspořádat. Poradíme vám, jak na to.

Pokud následujíc rady využijete rozhodně, tím získáte větší přehled o potravinách i kuchyňských pomocnících a dalším bonusem je rozhodně urychlení vaření a dalších prací. Je totiž skutečně dokázáno, že přehled a pořádek tomuto skutečně výrazně napomáhá. 

Zvolte plnovýsuvné zásuvky, které umožní přehledně nahlédnout do celého obsahu. Zdroj: Blum

Uspořádání potravinové skříně

Spížní skříně jsou skvělým řešením především díky své variabilitě. Obecně se doporučuje do skříně zakomponovat čtyři až pět vyšších zásuvek a jednu nižší tak, abyste měli vše na očích a abyste zároveň dosáhli i na nejvzdálenější potravinu. Do vyšších míst můžete zvolit police a počítat s tím, že sem umístíte pouze takové suroviny, pro které nechodíte denně.

Výsuvné zásuvky jsou přehledné a dovolují pohodlný přístup z každé strany. 

Nepořizujete si zbytečně vysoké potravinové skříně. Horní patra stejně tolik neužijete. Zdroj: Blum

Do skříně nezapomeňme umístit také organizéry a praktické dózy. Nejen že bude spíž mnohem lépe působit, než poházené a otevřené sáčky, ale budete přesně vědět, kam sáhnout. Trvanlivé potraviny jako je mouka, cukr, rýže, těstoviny a jiné, se snažte uchovávat v dózách. Nejenže snížíte riziko nechtěného vysypání, ale potraviny budou přehledné a nedostanou se do nich potravinoví moli. Jakmile si tohoto vtíravého škůdce přineseme z obchodu, můžeme vyhodit množství potravin, které nebudou uzavřené v dózách.

Potraviny uchovávejte v dózách a suroviny oddělujte do praktických organizérů.
Zdroj: Pinterest

Potravinové skříně můžeme podle potřeby zvolit v jednokřídlovém provedení, nebo dvoukřídlovém. Zároveň pamatujte, že spížní skříň by měla stát na suchém a tmavším místě, aby se zásoby díky slunečnímu svitu nezačaly kazit. V kuchyni je proto pro ně vhodné místo co nejdál od okna, ale i od vařící zóny. 

Uspořádání kuchyňských zásuvek

Důležité je také promyslet uspořádání ostatních kuchyňských zásuvek. Zamýšleli jste se někdy, kam co umístit, aby se vám v kuchyni pracovalo co nejlépe? Při ukládání nádobí a kuchyňských pomocníků bychom měli dbát nejen na dostatečný prostor, ale také na naše pohodlí a jednoduchou manipulaci. Proto je zásadní nejen výška skříněk a zásuvek, ale také jejich otevírání, uspořádanost a přehlednost. Běžná výška pracovní desky se pohybuje mezi 80 – 90 centimetry, a proto se nebojte využít celé volné místo pod deskou k uskladnění všech potřeb. V dolní části kuchyně využijte spíše zásuvkové systémy, díky kterým se nebudete muset shýbat a koukat do zadní části skříňky. Plnovýsuvná zásuvka dovolí přehledně prohlédnout celý obsah. Také nebudete muset vytahovat všechny předměty, které jsou v přední části, abyste mohli vyndat to, co je vzadu. 

I ostatní zásuvky a skříňky by měly mít řád vnitřního uspořádání. Zdroj: Blum

Do výšky očí patří v první řadě nádobí, které potřebujete každý den. Základním pravidlem je hrnce, pánve a pokličky skladovat v bezprostřední blízkosti varného centra. Na druhou stranu talíře, misky, mísy nebo příbory je vhodné umístit co nejblíže k jídelnímu stolu, ale rozhodně ne daleko od pracovní plochy, kde budete pokrmy dávat na talíř. Pokud máte prostor pro příborník, zkuste popřemýšlet i nad ním. Může být nejen praktickou vychytávkou kuchyně, ale zároveň prostoru dodá originální vzhled. Najít místo bude potřeba i pro utěrky a mycí prostředky. Ty najdou nejlepší umístění co nejblíže mycího centra. Do ostatních zásuvek, výsuvných systému, či skříní umístíme ostatní pomocníky jako jsou mixéry, kuchyňské roboty, prkénka a další. Všechny tyto zmíněné potřeby používáme často, a proto by měly být uloženy ve výšce očí.

Hrnce a poklice umístěte k blízkosti varné desky. Zdroj: Oresi

U vnitřního uspořádání se zaměřme také na praktické systémy vnitřního členění zásuvek. Vyjma členění pro příbory na trhu nalezneme velké množství i jiných sad. Například pro uložení talířů, misek, hrnců, i pokliček. Díky takto řešených organizérů budete mít ve věcech naprostý přehled a už nikdy nebudete muset kvůli alobalu prohledat celou kuchyňskou linku. 

Talíře by měly být situovány co nejblíže k jídelnímu stolu. Zdroj: Pinterest

Horní skříňky, ke kterým je obtížnější přístup, využijte především pro předměty, které nepotřebujete každý den. Přesto by ale měly být co nejlépe přístupné. Pamatujte na to, že vrchní skříňky by měly být namontovány nejvýše do 190 – 200 cm. Ideální bude k vysoce umístěným skříňkám zvolit místo klasických dvířek systém výklopů, díky nimž je otevírání i zavírání naprostá hračka  –  včetně bezúchytkových systémů. Zároveň díky výklopům již nehrozí žádný úraz hlavy, proto je můžete během práce v kuchyni nechat neustále otevřené. Výklop díky plynulé zarážce zůstane otevřený v takové pozici, ve které si přejete, a vy tak na něj kdykoliv dosáhnete.

Výklopné systémy patří mezi šikovnou vychytávku. Zdroj: Blum

Fotogalerie:

 

Jaké jsou nejčastější chyby při navrhování kuchyně?

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login