Nezařazené

Ohníček nejen pro moderní zahrady: Pořiďte si přenosné ohniště

Od   | 

Večery se zkracují, ale ještě pořád jsou dosti teplé a vyzývají k posezení s přáteli. Vytáhnout a složitě zapalovat gril už se nám ale po stopadesáté někdy ani nechce, přesto zatoužíme bezstarostně koukat do plamenů a jako v dětství opékat všechno, co se dá napíchnout na klacek.

Jenže nesedíme na chalupě, ale v malé městské zahradě a klasické ohniště obložené kameny se nám nikam nevejde. Kromě toho, co by tomu řekli sousedi? Mohl by je obtěžovat kouř, nebo by se mohli zvláště při trvajícím suchu obávat vzniku požáru. Mnoho z těchto problémů do značné míry řeší přenosné ohniště.

To totiž můžete mít uklizené tam, kde máte gril, a vytáhnete ho, kdykoliv budete potřebovat. Když před rozděláním ohně zjistíte, jakým přesně směrem fouká vítr, můžete ohniště umístit na zahradě tak, aby oheň ani vzdáleně nemohl obtěžovat souseda, který právě suší prádlo. Také požární bezpečnost je při rozdělání ohně nad zemí v kontrolované nádobě mnohem větší, i když i v tomto případě musíte samozřejmě dbát na to, abyste oheň dobře uhasili. A jako bonus je větší pohodlí, oheň je výš a k opékání si můžete pohodlně sednout.

Klasické přenosné ohniště bývá nejlepší. Dbejte na dostatečný průměr.

Je však třeba dodržet několik zásad. Zaprvé, nepodceňujte teplo, které sálá zespodu nádoby. I když má ohniště vysoké nožičky, žár by vám zničil trávu. Proto je třeba umístit ohníček na venkovní dlažbu nebo si v případě trávníku vypomoci například dřevěnou paletou či jiným podložením. Za druhé, vybírejte z větších modelů. Malinká ohniště jsou k ničemu, neustále z nich vypadává dřevo i uhlíky. Vybírejte také dostatečnou hloubku, ať na vás nevyletují kousky žhavého uhlí.

Ohraničené přenosné ohniště je vždy praktičtější a bezpečnější než ohniště v úrovni země.

A rada nakonec. Většina ohnišť je černá, ale někomu pak připomínají věčné ohně v krematoriích. Tento dojem snadno nabouráte, pokud si pořídíte kamnářskou či jinou žáruvzdornou barvu, jinou než černou, a ohniště si zvenku sami natřete. Ohnišť také seženete mnoho druhů, z nichž některé jsou kombinované s grilem či rožňem, nám se však nejlépe osvědčilo obyčejné ohniště typu pánev, které slouží právě jen k opékání; k ostatním přípravám pokrmů je lepší gril. I když existují modely, na kterých se dá vařit, a ta mohou být zajímavá třeba na různá tábořiště.

Gril a ohniště zároveň umožňuje takřka plnohodnotné venkovní vaření. Pokud chcete opékat, jen sundáte vrchní nástavec.

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login