Zahrada

Jak na mšice aneb zbavte se jich jednou provždy: Jde to i s pomocí potravin, které máte běžně doma

Od   | 

Mšice patří mezi jedny z nejčastějších a nejhůř odstranitelných škůdců na zahradě. Jakmile se objeví, vytvoří přímo invazi, která během chvíle napáchá nenávratné škody na ovocných stromech, keřích a zelenině. Zbavit se jich však můžete, a to dokonce bez chemických přípravků.

Mšice lze jednoduše odhalit, pokud otočíte list stromu nebo rostliny zespodu. Jakmile se na zahradě objeví, okamžitě se začínají šířit bleskovou rychlostí. Z rostlin přímo vysávají šťávu, což je oslabuje a listy se během chvíle začnou kroutit.

Mšice jsou nejhorším škůdcem našich zahrad. Zdroj: Pixabay

Prevence je základ

V první řadě je nutné tvorbě mšic včas zabránit. Na podzim a na jaře zryjte půdu, díky čemuž zlikvidujete larvy a kukly mšic, které v půdě přezimovávají. Důležité je se také průběžně zbavovat listí ze stromů po celý rok, které může být taktéž napadeno tímto škůdcem. Rostliny, stromy a keře se snažte neustále co nejlépe vyživovat, jelikož dobře vyživované rostliny se lépe mšicím ubrání a mšice tolik nelákají. Pokud se však na zahradě přesto objeví, musíte zakročit co nejdříve.

Jakmile uvidíte mšice, ihned je začněte likvidovat. Zdroj: Pixabay

Okamžitý zásah

Jestliže zahradu obydlely mšice a vy nemáte čas shánět speciální přípravky nebo narychlo vyrábět přípravky bez chemie, sáhněte po mýdlu nebo jaru. Nevýhodou této varianty je, že se hodí pouze na květiny a nikoliv na ovocné stromy, nebo zeleninu. Ve vodě si připravíme mýdlový, nebo jarový roztok, který na rostliny postřikujeme a necháváme působit ideálně přes noc. Ráno poté opláchneme čistou vodou, aby se postřik smyl. Počítejte však s tím, že tímto roztokem zahubíte i přirozené lovce mšic.

Vyzkoušejte třeba kopr a česnek

Pokud rostlinu, kterou napadly mšice, dokážete zlikvidovat a vyhodit, udělejte to. Nikdy ji však neházejte na kompost, kde by se mšice mohly šířit dál. Pokud rostlinu nebo strom ponecháte, mohou vám pomoci některé bylinky a rostlinky. Mšice odláká díky svému silnému aromatu například tymián, bazalka, máta, saturejka, nebo afrikán. Keře skvěle ochrání kopr, který působí jako lapač mšic. Jestliže máte záhon růží, vysaďte mezi ně několik paliček česneku, které mšice taktéž odpudí. Odborníci doporučují také kolem záhonků vysadit i voňavou levanduli.

Kopr rostlinky ochrání. Zdroj: Pixabay

Přírodní olejový postřik

Pro ovocné stromy a keře, na které nechceme stříkat chemii, ale nemůžeme použít ani jarový či mýdlový roztok je ideální postřik z oleje a vody. Kuchyňský olej smícháme s vodou poměrem 1:10 a začneme stromy postřikovat. Olej díky své mastnotě zalepí škůdcům jejich dýchací otvory, čímž je zneškodní. Do roztoku můžete kápnou i několik kapiček oleje s vůní hřebíčku nebo třeba máty.

Postřik ze stolního oleje a vody je přírodní a jednoduchý na přípravu. Zdroj: Pixabay

Přilákejte chtěný hmyz

Některé druhy hmyzu dokážou vyhubit i tisíce mšic během jednoho měsíce. Na zahradu proto přilákejte škvory, zlatoočka nebo slunéčka sedmitečné. Aby se u vás tento hmyz zabydlel a vydržel, poskytněte jim všem například hmyzí domek, který si můžete sami vyrobit.

Mšice bude likvidovat slunéčko sedmitečné. Zdroj: Pixabay

Postřik z tabáku

Zní to sice směšně, ale účinný postřik vyrobíte doma díky 150 gramů tabáku nebo nedopalkům z cigaret bez filtru. Ať už použijete tabák nebo nedopalky, povařte oboje v cca 3 litrech vody zhruba hodinu. Získáte tak hnědou, zapáchající tekutinu, kterou je nutné přecedit a nechat vychladnout. Poté stačí přelít do postřikovače a postříkat pouze napadané části stromů nebo rostlin. Mšice by takto měly vymizet během dvou dnů.

Nálevy z bylinek

Další skvělou variantou jsou nejrůznější bylinkové nálevy. Mohou být z kopřiv, pelyňku, kostivalu, kapradí nebo drceného česneku. Bylinu umístěte do kýble s vodou a nechte ji namočenou alespoň jeden týden. Nálev poté přelijte do postřikovače a aplikujte na poškozené rostliny a stromy.

Bylinkové nálevy taktéž mohou pomoci. Zdroj: Pixabay

Fotogalerie:

Jak se správně starat o trávník?


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login