Kuchyně

Kuchyňský ostrůvek není vhodný do každé kuchyně. Jak je na tom ta vaše?

Od   | 

Kuchyně je srdcem domova, místem, kde se schází rodina a přátelé. Za vrchol tohoto prostoru se dnes často považuje kuchyňský ostrůvek. V jeho prospěch hraje spousta možností, jak může vypadat. Na druhou stranu má tento centrální prostor i své proti a než se definitivně rozhodnete pro jeho instalaci, měli byste o nevýhodách vědět.

Nad ostrůvkem začněte uvažovat ve chvíli, kdy máte kuchyň velikou alespoň 20 m2. Mezi jednotlivými kusy nábytku by měl zůstat prostor alespoň 90 cm. Pokud nemáte dostatek místa, je lepší volit jiné řešení, i když lze samozřejmě postavit ostrůvek také v menších prostorech, bude to vždy na úkor něčeho jiného. Když ale dostatek místa máte, získáte varné či mycí centrum, pracovní nebo odkládací plochu, barový pult a místo na stolování v jednom. Taktéž může přirozeně oddělovat obývací část od té kuchyňské. Řešení existuje celá řada.

Jak chcete kuchyňský ostrůvek využívat?

Zjistili jste, že máte dostatek prostoru pro kuchyňský ostrůvek. Dalším krokem je ujasnit si, k čemu bude sloužit. Chcete na něm mít varnou desku? Pak je nutné řešit rozvody elektřiny a vyřešit odsávání nad deskou digestoří. Jestliže má být mycím centrem, potřebujete mít připojenou vodu a odpady. Nejjednodušší varianta je taková, kdy využíváte ostrůvek jako odkládací plochu a místo k sezení. U neformálního jídelního prostoru naplánujte šířku nejméně 60 cm na osobu. Pro dostatečný prostor na nohy je potřeba, aby mezi koleny a spodní částí pultu byl prostor 20 až 30 cm. Sedadla by měla být úměrná výšce ostrůvku. Barové křesílko se hodí k výšce kolem 76 cm, nízká stolička potřebuje kolem 90 cm a barová židle se nejlépe hodí k pultu o výšce kolem 120 cm. Z tvarů se nejčastěji používají klasické obdélníkové ostrůvky, které stojí samostatně v prostoru. Mezi oblíbené patří také poloostrůvky navazující pevně na kuchyňskou linku. Do módy se v poslední době dostávají různé asymetrické a netradiční tvary jako kruhový a ledvinový.

Kuchyňský ostrůvek navazující na linku je velmi praktickou a oblíbenou variantou. Zdroj: Stopka

Ostrůvek pro vás bude ideální ve chvíli, kdy budete mít na paměti své potřeby. Milujete pečení? Potřebujete úložný prostor? V závislosti na tom, jak kuchyň používáte, se doporučují různé materiály, design a funkce.

Některé funkce nejsou úplné vhodné

Ač jsme zmínili kuchyňské ostrůvky s dřezem, odborníci nejsou takovému řešení příliš nakloněni. Podle nich mají jednotlivé funkční zóny kuchyně na sebe navazovat a jakmile máte mycí centrum a pracovní plochu na ostrůvku, komplikuje se příprava jídla. Představte si, jak se otáčíte s hrncem plným vody k varné desce a pod nohama se vám motají děti. Nejen, že je to dost rizikové, ale zároveň uděláte i spoustu pohybů navíc. Doporučení je tedy takové udělat si z ostrůvku spíše odkládací plochu či barový pult, popřípadě na něm mít zastoupené všechny pracovní zóny, ale pak je velmi náročný na velikost i instalaci.

Ostrůvek nemá stát v cestě klasickému kuchyňskému trojúhelníku, tedy spojnici mezi lednicí, sporákem a dřezem. Celý obvod „trojúhelníku“ nemá měřit víc jak 790 cm. Délka jedné strany je od 122 do 275 cm.

Varná a mycí zóna na ostrůvku nemusí každému vyhovovat. Zdroj: Franke

Sjednoťte ostrůvek se zbytkem interiéru

Funkčnost, správné rozměry a bezpečnost jsou jistě důležité parametry umístění kuchyňského ostrůvku, ovšem nejméně důležitý je i vzhled. Nejčastěji jde o propojení jídelního koutu a obývacího prostoru a s tím souvisí celý vzhled. V kuchyni ve tvaru písmene U je ideální, když se dá k ostrůvku přistoupit ze všech stran a má „symetrický“ tvar. Oblíbená je také varianta, kdy tvoří hranici mezi kuchyní a obývákem. Na jedné straně má pracovní plochu a na té druhé funguje jako bar či jídelní stůl.

Dalším krokem k dokonalému prostoru je zakomponování kuchyňského ostrůvku do prostoru. Nejčastěji jej lidé chtějí ve stejném designu jako mají linku, takže jsou použity stejné materiály, stejná pracovní deska apod. Důležité taktéž je, aby v tomto případě hezky korespondoval i se zbývajícími částmi interiéru. Na druhou stranu se najde čím dál víc lidí, kteří touží po odlišnosti a chtějí si z ostrůvku udělat dominantu celého prostoru. K tomu je vhodný odlišný obklad, různé výšky pracovních a odkládacích ploch, kreativní úložné prostory apod. Také vhodné osvětlení, trochu odlišné od ostatního, dodá místu větší šmrnc.

Stejný design kuchyňské linky a ostrůvku vypadá velmi vkusně. Zdroj: Hanák Kuchyně

Kdy říct ostrůvku ano a kdy ne?

Kdy tedy říct ostrůvku určitě ano? Rozhodně ve chvíli, kdy máte dost místa, propojujete kuchyni s obývákem nebo rušíte spojovací stěnu. Bát se ho nemusíte ani ve chvíli, kdy děláte celkovou rekonstrukci a můžete rovnou naplánovat přívod elektřiny, plynu, vody a odpadu k ostrůvku, pokud bude potřeba. Na druhou stranu v případě jen lehké přestavby je vhodné zatím počkat nebo pořídit jen menší pultík jako odkládací plochu či bar. Instalace všech přívodů je totiž poměrně náročná finančně i časově a ve chvíli, kdy jen vyměňujete starou linku za novou by to nebylo příliš reálné. Ostrůvek většinou fantasticky vypadá, dává celému prostoru moderní nádech a má mnoho využití. Zároveň místnost člení a může kuchyni opticky zmenšit. Proto je důležité zvážit, zda je tato varianta pro vás skutečně vhodná a představuje to nejlepší řešení. Promyslete, co, kde a jak chcete v kuchyni dělat a teprve pak se rozhodujte.

Fotogalerie


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login