Architektura a design

Kontrast moderní a původní architektury

Od   | 

Po odchodu z curyšské kanceláře se hlavní architekt kanceláře Atelier-F Kurt Hauenstein rozhodl postavit si vlastní bydlení a atelier v obci Flasch v severní oblasti švýcarského kantonu Graubunden.

Je to oblast v podhůří švýcarských alp zahrnující zastoupení 16 tradičních vinařství. Architekt v tomto regionu pracuje na celé řadě projektů a realizací jako jsou vícegenerační rodinné domy, vinné sklepy, vinotéky, vinařství či renovace kostela.

Viditelný jasný kontrast šedivého betonového fasádního systému a syté zeleně.

Viditelný jasný kontrast šedivého betonového fasádního systému a syté zeleně.

Na okraji obce bylo ponecháno původní hospodářského stavení z 18. století, určené pro bydlení, ke kterému byla přistavěna nová budova, ve které si majitel zbudoval atelier. Nově vzniklé stavení nazval příznačně Casascura (v překladu Tmavý dům). Pozemek byl vyjmut z ochranného pásma historického jádra, což umožnilo provést demolici hospodářských budov ve dvoře a postavit na jejich místě vícepodlažní novostavbu. Historická část budovy se měla zrekonstruovat a naplnit novou funkcí. Půdorysný tvar nové budovy vznikl překlopením lichoběžníkové historické části. Obě budovy jsou propojeny spojovacím krčkem, ve kterém jsou umístěny veškeré technické a sanitární instalace, jako jsou vedlejší prostory, koupelna, toaleta a výtah.

Plné betonové oplocení je v souladu s tmavým domem. Beton nádherně doplňují ocelová vrata ozdobená názvem ateliéru.

Plné betonové oplocení je v souladu s tmavým domem. Beton nádherně doplňují ocelová vrata ozdobená názvem ateliéru.

Historická část budovy

V historické části budovy s centrálním komunikačním jádrem, jež tvoří točité kamenné schodiště, byly původně soustředěny prostory čistě pro bydlení a v nové budově prostory čistě pracovní. Ve finále se tyto prostory navzájem promíchaly a propojily horizontálně po patrech. V přízemí jsou situovány prostory pracovní, společenské a noční zóna s hygienickým zázemím, jako jsou atelier s pracovním a jednacím prostorem přes dvě podlaží, společenská místnost s biliárem a hlavní ložnice s hlavní koupelnou a toaleta. V patře jsou pak umístěny prostory převážně společenské, stravovací a relaxační, jako jsou společenský obývací prostor s velkým krbem, jídelna s galerií a výhledem na pohoří, obývací prostor s TV a kuchyně s jídelnou. V polozapuštěném suterénu je umístěná garáž pro dvě parkovací stání.

Zařízení si architekt a majitel v jedné osobě navrhoval sám.

Zařízení si architekt a majitel v jedné osobě navrhoval sám.

Historické budově byla ponechána původní tvář, kterou tvoří kamenné zdivo s omítkou, dřevěná selská okna s okenicemi a sedlová střecha s keramickou krytinou. Nová část budovy dostala moderní minimalistický řád s odkazem na tradiční tvar vesnického stavení, jejž tvoří jednoduchý kvádr ze sendvičových betonových obvodových stěn s jednoduchou sedlovou střechou a tmavě grafitovou keramickou krytinou. Fasáda je prořezána kompozicí čtvercových a obdélníkových okenních otvorů se zešikmenými ostěními, která umožňují širší výhledy do okolní krajiny. Obvodové stěny tvoří kombinaci pohledového, grafitem probarveného železobetonu, tepelné izolace a vnitřního dřevěného obkladu s bílým nátěrem. Sedlová střecha je řešená jako otevřená železobetonová konstrukce. Pozemek lemuje masivní železobetonový plot se sedlovým zakončením a ocelovými vraty s grafitovým nátěrem.

Zahrada

V zahradě je vidět citlivá architektonická koncepce s nízkou, střední a vysokou zelení a drobnou architekturou, jako je novodobá citace napajedla pro dobytek z monolitického betonu, kterou je možné nalézt téměř v každém švýcarském městě nebo obci.
V historické části interiérů byly zachovány a přiznány původní klenební konstrukce či dřevěné stropy, podlahy a obklady. Nový mobiliář, jako je například kuchyně, je čistě v moderním stylu, za použití kvalitních materiálů, jako je např. nerezová ocel.
V koupelnách byly použity elegantní solitérní sanitární prvky z bílé keramiky, příčky z pohledového betonu a matného kaleného skla a podlahy z masivního světlého dřeva.

V otevřeném střešním prostoru vznikla místnost, kterou majitel rozdělil betonovou stěnou s krbovou vložkou. Nechybí ocelové doplňky.

V otevřeném střešním prostoru vznikla místnost, kterou majitel rozdělil betonovou stěnou s krbovou vložkou. Nechybí ocelové doplňky.

V loňském roce bylo možné tuto stavbu navštívit v rámci exkurze Galerie Jaroslava Fragnera za moderní architekturou Evropy za přítomnosti samotného autora stavby architekta Kurta Hauensteina.

Fotogalerie:

Text a foto: Ing.arch. Jan Zahradník, Atelier 3

Související články:

Moderní rodinný dům na kraji lesa

Rodinný dům na atypickém pozemku

Vila, do které se chce každý nastěhovat

Bydlení v korunách stromů

Dům v zemi

Dům se zelenou střechou

Bungalov na pozemku velkém 3 000 m2

Osada v přístavu

Bílý dům na skále

Dům s vlastní galerií

Moderní dřevěný dům na lichoběžníkovém pozemku

Rezidence ve vinici

Motorový člun na pevnině

Dům plný světla

Katalogový či individuální projekt rodinného domu?

Co je třeba vědět o pozemku určeném ke stavbě rodinného domu.

Projekty rodinných domů. Víte vše?

Co je nutné vědět o odstupových vzdálenostech na pozemku.

Orientace rodinného domu na pozemku.

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *