Kuchyně

Indukce je IN aneb jak rychle uvařit

Od   | 

Vaření je díky indukční desce mnohem méně náročné, je rychlé i šetrné k životnímu prostředí. Desky mají moderní design a jejich výhody už považujeme za samozřejmost. Víte, jaké to jsou?

Součástí indukční varné desky může být i odsavač par. Zdroj: AEG

Jak fungují indukční desky?

Nejlepší na indukčním ohřevu je to, že se zahřívá pouze dno a vnitřek nádoby. Nedochází k lokálnímu ohřevu a rozpálení varné plochy, což je nevýhoda sklokeramických desek. Hrozí mnohem menší riziko popálení. Indukce pracuje s elektromagnetickými vlnami. Vaříte velmi rychle a výrazně úsporněji.

Na indukci nemůžete vařit v každém nádobí, ale potřebujete speciální s feromagnetickým dnem.

Zdroj: Hoover

Největší výhody indukčních desek

  • Úspora času: nedostatek času je v současné době klasickou součástí našeho životního stylu. A právě v rychlém vaření tví velká výhoda indukce. Oproti plynu je toto vaření kratší asi o 30 %, protože se zahřívá jen dno nádoby a netrvá to ani zdaleka tak dlouho. Někteří majitelé indukčních desek už ani nepoužívají rychlovarnou konvici, protože je pro ně rychlejší uvařit si vodu v kastrůlku.
  • Bezpečnost: zejména rodiny s malými dětmi oceňují větší bezpečnost indukčního vaření. Desky se totiž nenahřívají a nelze se o ně přímo spálit. Některé modely mají jako přídavek ještě další prvky (zámky, časovače apod.).
  • Méně spotřebované energie: kratší vaření a více efektivní zahřívání nádoby ovlivňuje pozitivně také výdaje za energie. V porovnání se sklokeramickou varnou deskou spotřebuje ta indukční o 20 až 40 % méně, což už je rozhodně zajímavý faktor.

Zdroj: Electrolux

Indukční desky mají i pár nevýhod

Abychom byli spravedliví, musíme objektivně zmínit i pár nevýhod, které indukční desky mají. Pro někoho může být překážkou vyšší pořizovací cena. Protože ale šetří energii, je důležité si uvědomit, že v budoucnu vám tuto investici několikanásobně vrátí. Nevýhodná je i složitější údržba. Každý škrábanec jde vidět a snižuje životnost desky. Čistěte pravidelně a důkladně, ale jen prostředky k tomu určenými a šetrnými. A nezapomeňte, že indukce potřebuje speciální nádobí a nemělo by se jednat o to nejlevnější na trhu. To vám moc dlouho nevydrží a často při používání nepříjemně bzučí.

Indukční varné desky by si neměli pořizovat lidé s kardiostimulátorem, protože magnetické vlny mohou negativně ovlivnit jeho funkci.

Zdroj: Franke

Indukční desky mají mnoho zajímavých funkcí

Chcete udělat ze svého vaření profesionální záležitost? Indukce je určitě správná volba. Než nějakou vyberete, měli byste se ale orientovat v základních funkcích, které desky nabízí.

  • Booster: okamžitý ohřev na maximální výkon.
  • Časovač: nastavení času pro automatické vypnutí varné zóny.
  • Flexi zóna: plocha na varné desce, která si dokáže sama zmapovat velikost varné nádoby a přizpůsobit místo ohřevu.
  • Udržení teploty: uvařené jídlo udrží teplé a vy si ho můžete vychutnat déle po uvaření a bez ohřívání.
  • Automatické vypnutí: po delší době nečinnosti dochází k automatickému vypnutí desky.
  • Dětská pojistka: to známe všichni. Zablokují se tlačítka a dětské nenechavé prstíky nemohou desku nechtěně spustit nebo vám nějak přeprogramovat zvolené programy.
  • Stop&Go: tato funkce umožňuje kdykoliv zastavit proces vaření a zase se k němu po čase vrátit při stejném nastavení.

Zdroj: Franke

Myslete na pravidelnou údržbu

Šetrné, ale pečlivé čistění je základ proto, aby vám deska poctivě a dlouho sloužila. Křehký materiál, který se nachází na jejím povrchu, je velmi náchylný na poškrábání. Pozor si dejte na to, aby vám na desku nespadlo něco z výšky, protože může prasknout. Po každém vaření byste měli povrch vyčistit. Existují speciální krémy a spreje na indukci. Nikdy nepoužívejte nějaké hrubé a drsné materiály, třeba drátěnku.

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login