Kuchyně
I panelákovou kuchyni lze zařídit prakticky a elegantně
Panelákové kuchyně bývají velmi neoblíbené především kvůli stísněnému prostoru, do kterého musíme vměstnat vše potřebné. Pokud se i vy potýkáte se zařízením kuchyně tohoto typu, je velmi důležité se držet několika pravidel a prostor maximálně využít. Jedině tak v kuchyni uvaříte v pohodlí a zároveň bude prostor vypadat půvabně.
Začněte výběrem barev
V první řadě je potřeba si rozmyslet, jakou barevnou kombinaci v kuchyni použijeme. Panelákové kuchyně bývají často velmi uzoučké a ponuré, proto se jednoznačně vyhněte tmavým odstínům, které by prostor ještě opticky zmenšily. Raději sáhněte po světlých, jemných barvách, které dopomohou kuchyni stát se útulnou a prosvětlenou. Pokud ale přeci jen máte rádi výraznější barvy, zakomponujte je do kuchyně pomocí doplňků, nebo ponechte všechny stěny bílé a jen jednu zvýrazněte oblíbenou barvou.
Jak správně osvětlit kuchyni?
Kuchyňskou sestavu volte ideálně bílou, béžovou, světle šedou, či v dekoru dřeva. Pokud chcete sestavu v pastelových barvách, zvolte k ní alespoň neutrální, světlá záda (prostor mezi horními a spodními skříňkami). Vyzkoušet můžete také lesklé provedení skříněk, které prostor opticky zvětší a oživí. Na stěnách ponechte ideálně bílou barvu, nebo zvolte jemnou krémovou. Zaměřte se také na podlahu, ani ta by neměla být příliš tmavá.
Otevřený prostor
Panelákové kuchyně bývají často naprosto „odříznuty“ od ostatních částí bytu, což je velká škoda. Navíc současné trendy jasně určují, že ideální je prostor propojit s jídelnou a obývacím pokojem. Díky tomu bude i kuchyně působit opticky větší. Pokud je to tedy alespoň trochu možné, vytvořte otevřený, polyfunkční prostor. Jestliže je ale propojení nereálné z různých důvodů, nechte mezi kuchyní a obývacím pokojem odstranit alespoň dveře. Do malého prostoru volte kuchyni v jedné rovině a nebo vsaďte na tvar písmene „L“.
Zaměřte se na rozměry
Aby se v kuchyni dobře vařilo, potřebujeme kolem pracovního prostoru dostatek volného místa. Přestože šířka prostoru v kuchyni bývá poměrně úzká, je potřeba zachovat alespoň 1,5 metru volného prostoru pro průchod. Mezi varnou deskou a dřezem ponechejte prostor 90 – 120 centimetrů, což je prostor pro odkládání nádobí během vaření. Horní skříňky by obecně měly být ve výšce tak, abychom na ně dosáhli, nicméně u malých kuchyní bychom je měli uspořádat až ke stropu a využít tak každý centimetr. Mikrovlnnou troubu umísťujte do úrovně oči. Pod ní by měla být také pečicí trouba, a to ve výšce cca 110 cm od podlahy.
Trendy jsou senzorové baterie
Vnitřní vybavení
Při zařizování se zaměřte na vnitřní vybavení skříněk a komod, které je na kuchyni v podstatě to nejdůležitější. Ideální jsou výsuvné zásuvky, přes které máme přehled a pohodlně sem uložíme nádobí i zásoby potravin a surovin. Hluboké skříňky bývají často nevyužity, což je velká škoda. U zásuvek ve vyšších polohách vyzkoušejte drátěné provedení, do kterého uvidíte i zespoda. Pokud máte kuchyni do písmene „L“, nezapomeňte využít i rohy sestavy.
Udržujte pořádek a pozor na dekoraci
V malé kuchyni i pár nahromaděných věcí dokáže vytvořit pocit „nepořádku“. Je tedy potřeba kuchyni udržovat neustále uklizenou a zabránit skladování nepotřebných věcí. Stejně tak buďte opatrní i s dekorací, či jinými doplňky, které se stanou pouhým lapačem prachu a kuchyni pouze zanesou. Za doplňky pojměte kuchyňské potřeby a pokud máte na stěně trochu místa, připevněte sem jednoduchou poličku a tu doplňte bylinkami v květináčích, nebo zajímavými kořenkami.
Fotogalerie:
Zdroj: Kapitoly o bydlení, Trendy v bydlení, Praktická kuchyně
Bílé dveře jsou elegantní i nadčasové. Kam pro ně?
You must be logged in to post a comment Login