Návštěvy bytů

Dům ve stylu hobití nory: Kulatá okna a průhledy zaujmou na první pohled

Od   | 

Dům, který dnes navštívíme, akcentuje důležitost vztahů: s rodinou, přáteli i přírodou a krajinou. Aby se tyto vazby daly vyjádřit architektonickou podobou, jsou záměrně odstraněny hranice a obývací, jídelní a kuchyňská část je propojena do jednoho velkého členitého a propleteného prostoru.

Z některých stěn zůstaly jen náznaky, jiné byly odstraněny zcela. Práh mezi domem a venkovními krytými i nekrytými prostory je nezřetelný, takže zahrada, krajina, příroda vstupuje přímo do interiéru a tvoří jeho nedílnou součást.

Kruhový motiv se prolíná celým domem. Foto: Murray Fredericks

Kruhový motiv dle japonského konceptu

Zásadní roli zde hraje kruhový motiv, který najdeme na oknech, průhledech i na jiných místech interiéru, třeba v uspořádání jídelního koutu a na jídelním stole samotném. Průhledy pronikající světlo pak motiv dále opakuje na stěnách, násobí a prohlubuje. Celý interiér je ovlivněn japonským konceptem Shakkei, proto z domu vyzařuje klid. Tento příjemný dojem je podtržen barevností a materiály. Barevnost je volena čistě přírodní, stavící na tónu dřeva, bílé a jemně šedé. Z materiálů jsou to kromě dřeva i kvalitní textil nebo třeba kožešiny či mosaz.

Kuchyně a jídelna má několik úrovní. Foto: Murray Fredericks

Tři části spjaté v jeden celek

Dům je pomyslně členěn na tři části: „starý dům“, kde najdeme ložnice a soukromé zázemí obyvatel, dále jde o obytný prostor v nové přístavbě, plynule přecházející do třetí části, dvora a zahrady. Ve staré části domu najdeme dvě ložnice, hlavní z nich s vlastní koupelnou, pokoj pro hosty a další koupelnu. Prostory prošly architektonickou a designovou „omlazovací kůrou“, aby odpovídaly standardu nové přístavby, uspořádání nicméně nebylo třeba významněji měnit. S výjimkou hlavní ložnice, která získala velké kruhové okno, rámující pohled na venkovní obytný prostor. Část okna je otvíratelná, aby umožňovala prostor přirozeně vyvětrat či spát při otevřeném okně za vlahých letních nocí. Samotný rám okna je oblíbeným místem dětí k sezení. Okno je vybaveno dvěma vrstvami žaluzií, aby byla zajištěna maximální kontrola soukromí a míry světla.

Do původní ložnice přibylo velké kruhové okno. Foto: Murray Fredericks

Ohled na sousedy i na životní prostředí

Přístavba citlivě propojila stávající dům se zahradou. Ohled byl brán při stavbě i na sousedy, aby umístěním nových společenských prostor nepřišli o soukromí ani o klid. Rozšíření je také dosti umně skryté ze strany ulice, ze které dům vypadá prostě jen jako udržovaná starší stavba, ničím se neodlišující od ostatních. Hravý, světlý a společenský prostor za domem prozradí jen náznaky. Přístavba je milovaným místem rodiny, jelikož jí spojuje během nejrůznějších sportovních činností třeba s osobou, která připravuje večeři, relaxuje nebo pracuje. V zahradě najdeme původní výsadbu i popínavky, které jsou v budoucnu plánovány jako zelená stěna na fasádě hlavní ložnice. Celý dům je vystavěn v duchu minimalizace dopadů běžného bydlení na životní prostředí. Najdeme zde bohatě využité stávající části zdí, šetrné materiály s dlouhou trvanlivostí, recyklované materiály i části nábytku a vybavení, a v neposlední řadě také fotovoltaický systém a nádrž na dešťovou vodu o objemu 8 000 l.

Venkovní posezení plynule navazuje na vnitřní prostory. Foto: Murray Fredericks

Zdroj: CplusC Architectural Workshop, Foto: Murray Fredericks

Fotogalerie:


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login