Architektura a design

Dům se střechou naruby nadchne nejen neotřelými tvary

Od   | 

Dřevostavba neotřelých tvarů, která má cosi jako “střechu naruby”, vznikla na západním předměstí holandského města Utrecht. Na první pohled zaujme svou nevtíravou krásou i vysoce promyšleným, čistým interiérem i bezrámovými okny, která odrážejí oblohu a přidávají stavbě na kouzlu.

Jedním z největších kladů tohoto architektonického skvostu je kompaktnost, jíž se docílilo mimo jiné celistvým pokrytím stavby lamelovým systémem ze světlého dřeva. Ten je opatřen ochranou proti povětrnostním vlivům, ale plnohodnotnou střechu samozřejmě netvoří, naopak. Hlavní hydroizolační systém, okapy a svislé svody dešťové vody jsou ukryty oku pod tímto propustným povrchem. Dojem dokreslují bezrámové, pevně zasklené plochy.

Výrazné kvádrové výčnělky ze svislých a šikmých ploch jednak činí dům zajímavějším, jednak promyšleným způsobem zajišťují dostatek světla do interiéru.  Průhledy a okna jsou situována dle přání klienta hlavně mimo okolní zástavbu. Na obývací pokoj bude navazovat dřevěná terasa.

Pro otevíratelné a posuvné prosklené plochy architekti zvolili klasický rámový europrofilový systém s grafitovým nátěrem. Šedá barva velmi dobře kontrastuje se světlým dřevem, a dodává tak konceptu na další dramatičnosti. Výrazným prvkem je komín pro odvod zplodin z krbu. Na střeše jsou ještě dva další sopouchy, z digestoře a kotle, také velmi výrazně pojaté.

V přízemí jsou umístěny hlavní společné obytné prostory – obytný prostor s kuchyní, jídelnou a knihovnou o velikosti 44 m2, dále dva menší dětské pokoje o velikosti 10,5 m2, šatna, hygienické zázemí, které tvoří oddělené wc a koupelna, a technické zázemí. Hlavní společný obytný prostor orientovaný jiho-západním směrem, který bude přímo navazovat na venkovní terasu, je výškově řešen přes jeden a půl podlaží.

Kuchyň je v jednoduchém, lehce industriálním pojetí, dbajícím na čistotu linií a dokonalou funkčnost. Policová knihovna dominuje obývacímu prostoru a vnáší do něj osobitý ráz. Velmi výrazným prvkem je také bílé jednoramenné schodiště. Majitelé se nebáli ani barevného kontrastu v podobě červené, která celý interiér pocitově i opticky rozzářila.

V druhém podlaží mají svůj soukromý prostor rodiče, včetně malého obývacího koutu, kterému dominuje jednoduchá pohovka a dechberoucí výhled do okolí. Rodiče zde dále mají krb, pracovnu, ložnici a koupelnu s toaletou. Podkrovní zateplený prostor je pojatý velmi otevřeně, nenajdeme zde žádné podpůrné konstrukce. V ložnici rodičů najdeme pouze zcela jednoduché vybavení, zato však přímo nad postelí jsou dvě střešní okna, jimiž mohou manželé v noci pozorovat hvězdy.

 

Fotogalerie:

 

Foto: ing. arch. Jan Zahradník

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login