Architektura a design

Do dřevostavby s interiérem ve skandinávském stylu se zamilujete na první pohled. Stejně jako my!

Od   | 

Na pozemku s úctyhodnými 4 545 metry čtverečních byla před dvěma lety postavena moderní dřevostavba, která koncepcí připomíná bungalov. Majitelé tedy nechodí do žádného patra, naopak, velmi snadno mohou využívat rozlehlou zahradu. Jejich nový domov je s ní maximálně propojen přes velká ateliérová okna a nechybí samozřejmě ani ta francouzská. 

To vše je navíc umocněno jednoduše navrženým interiérem, v němž se odráží nordický styl společně s japonskou filozofií wabi-sabi, která upřednostňuje krásu v nedokonalosti. I když to skutečně není na první pohled vidět – a vlastně ani na ten druhý.

Dům má zastavěnou plochu 440 metrů čtverečních, z toho obytných je hned 380 metrů čtverečních. Sestává ze dvou hmot, které se od sebe liší jen výškou střechy a které jsou spojené prosklenou částí. Dřevostavba je postavena ze skeletového systému s instalační předstěnou. Fasáda i střecha jsou pak ručně obloženy hloubkově opalovanými modřínovými prkny, což je stará japonská technika, která skvěle funguje i v tuzemských podmínkách, a používá se dodnes. Výsledkem je jasná a čistá silueta domu, kterou zvenku nic nenarušuje – ani okapy, které jsou speciálně skryté, ani satelity, solární panely či další vymoženosti moderní doby.

Po vstupu do dlouhé úzké chodby se návštěvník ocitne v první části domu, kam architekti z Atelieru Kunc Architects situovali společenskou část, kterou tvoří kuchyně propojená s obývacím pokojem. Až na sedací soupravu je všechen nábytek navržen na míru prostoru a je maximálně jednoduchý. Kuchyňské skříně jsou vestavěné, a to včetně spotřebičů. Samotná kuchyňská linka je tvořená jen odlehčenou sestavou zavěšených skříněk, doplněných jednoduchými horními skříňkami. Pracovní prostor rozšiřuje stůl na subtilní kovové podnoži.

V interiéru je na zemi použita bílá litá cementová stěrka, kterou zjemňují dřevěné prvky. Tento přírodní materiál je užit i na obvodových konstrukcích, kde je natřen na bílo. Olejovaný dub je na stěnách i stropu použit v části propojující společenskou s ložnicovou. Tato část domu slouží jako jídelna a nechybí tu francouzská okna, která jsou v letních měsících otevřená a majitelé mohou stolovat na terase.

V ložnicové části se nacházejí dva dětské pokoje a jedna hlavní manželská ložnice. Té vévodí prosklená stěna přes celou severo-východní fasádu. Díky tomu mohla být tato místnost zařízena také velmi jednoduše, protože výhled do přírody je sám o sobě dostatečně dekorativním prvkem. Vzhledem k celkovému životnímu stylu ani v ložnici nechybí přírodní materiály. Jsou nejen na stěnách a obložení krovu, ale i lůžko je ryze z přírodních materiálů. Matrace je tvořena koňskými žíněmi, o nichž je všeobecně známo, že přinášejí maximální komfort a pohodlí při spánku. A ptáte se, kde mají majitelé oblečení? Přece v samostatné šatně, která navazuje na ložnici.

Koupelny jsou v domě celkem dvě. Jedna z nich je určená pro děti a navazuje na jejich pokoje. Druhá je manželská a sousedí s ložnicí. I tady je na zemi litá cementová stěrka, celkový dojem pak rozveseluje atraktivní obklad dekorující jednu z hlavních stěn.

I koupelny jsou zařízeny v jednoduchém elegantním stylu odkazujícím na současné moderní trendy. Umyvadla z tenkostěnné keramiky stojí na jednoduché subtilní dřevěné desce doplněné úložnou skříňkou ve stejném duchu. Černé baterie skvěle doplňují barevné pojetí celého prostoru a neokázale dávají najevo, že o vzhledu interiéru se přemýšlelo do posledního detailu.

Posledním postřehem, který je vhodné vypíchnout, je fakt, že ze všech pokojů, včetně jedné koupelny, lze vyjít přímo do zahrady. Jak jinak si přestavit pohodlné a nadčasové bydlení, než právě takto?

Fotogalerie:

Realizace: Atelier Kunc Architects

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login