Architektura a design

Bílá kráska od Ladronky s dramatickým osudem

Od   | 

Když náhodou zavítáme poblíž Ladronky mezi zástavbu s velkými rodinnými domy, zaujme nás okamžitě svou nevtíravou harmonií bílá vila. Vybudovali ji manželé Šajnovi těsně před 2. světovou válkou. Nechce se ani věřit, že tu tato nadčasově elegantní kráska stojí již 80 let. Vždy tomu však tak nebylo. Vila si prošla útrapami kvůli nedostatku finančních prostředků na údržbu a obrat k lepšímu nastal až při jejím prodeji Poslanecké sněmovně, která ji využívá jako svou rezidenci.

Autorem vily je architekt Pavel Smetana, žák Pavla Janáka a Josefa Gočára. Vila stojí na nároží mezi dvěma ulicemi na mírném svahu v upravené zahradě. Prostorové uspořádání  vily je založeno na střídání a průnicích jednoduchých geometrických tvarů s harmonicky  zakomponovanými  a výraznými útvary schodišť. 

Na kompozici jižního průčelí se dále výrazně uplatňuje protáhlý pás oken, tak typický pro funkcionalistické stavby, a masivní schodiště  vedoucí do zahrady. Také při řešení severní fasády jsou užity dva souvislé úzké pásy oken a diagonálně řešené vstupní schodiště, částečně zapuštěné fasády, které  je určujícím  kompozičním prvkem této strany objektu. Zajímavá je i stupňovitě řešená západní strana vily s oblým nárožím na horním patře.  Vila má plochou střechu a terasu. Po konstrukční stránce se jedná o železobetonovou rámovou konstrukci s výplňovým zdivem.

Vila byla uvnitř řešena provozně nadčasově a objemově velkoryse, a to tak, že v suterénu se nacházel byt domovníka, prádelna, kotelna, sklad uhlí a garáž. V přízemí byly situovány dva menší byty, s pokoji orientovanými na jih.  Kuchyně, koupelny, wc  a pokoj pro služku jsou otočeny na sever. Vstup do jednoho bytu je po schodech ze zahrady a do druhého schodištěm ze severního průčelí.

V prvním patře byl umístěn luxusní byt s velikým obývacím pokojem a jídelnou s okny na jižní stranu. Dále ložnice, šatna, koupelna, wc, kuchyně a pokoj pro služku byly opět orientovány na sever.  Na jídelnu navazovala terasa s pergolou a schody do zahrady. Z jídelny dále byla po točitém schodišti přístupná terasa na střeše. Vstup do tohoto bytu byl z hlavního schodiště na severní straně vily.

V současnosti není známo, jak se původní uspořádání dispozice změnilo novodobými zásahy a rekonstrukcemi. Osud však nebyl k obyvatelům vily příznivý. Původní majitelé díky nedostatku finančních prostředků nemohli vile poskytnout ani základní udržovací péči. Ani v novodobé historii osud jejím obyvatelům nepřál – vila byla v roce 1999 vykradena a škoda se vyšplhala až několika miliónům korun. 

Text: Karolína Sornas, Foto: Václav Zahradník

Související články:

Dům v zemi

Nejčastější chyby z pohledu feng shui, které děláme při zařizování bytu

Jak se bydlí v barokní faře

Jak pracovat s barvami v interiéru

Nízkoenergetický dům v Berouně

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *