Rady a tipy

Nejčastější příčiny požáru v domácnosti: Jak domov co nejlépe chránit?

Od   | 

Každý den vypukne požár ve více než 7 domácnostech. Příčinou je nejčastěji nedbalost nebo neopatrnost. Období podzimu a vánoc je ještě rizikovější. Z jakého důvodu? A jak domácnost co nejlépe chránit?

Ke vzniku požáru stačí už jedna malá jiskra. Zdroj: Unsplash

Na začátku může být pouze malá jiskra nebo plamen. Šíření požáru v domácnosti ale probíhá velmi rychle. Může za to velká koncentrace hořlavých materiálů. Nehoda se proto může přihodit zkrátka kdekoliv. Jaké jsou tedy nejčastější příčiny požárů domácností? A jak se jim co nejefektivněji vyhnout?

Vaření a kuchyňské spotřebiče

Každý pátý požár v českých domácnostech vzniká právě v kuchyni. Prvním viníkem je jedlý tuk. Ten je vysoce hořlavý a velmi těžko se hasí. Během vaření proto nikdy nenechávejte kuchyň bez dozoru a při odchodu se vždy ujistěte, že jste vše vypnuli. V opačném případě se může olej na pánvi vznítit a velmi rychle se kuchyní šířit. Pokud k takové situaci dojde, je třeba zachovat klid. K uhašení plamenů na pánvi nikdy nepoužívejte vodu. Pánev odstavte, vypněte spotřebiče a plameny uduste pokličkou, plechem, mokrým ručníkem, solí nebo hlínou z květináče. Kromě toho vždy nádobí řádně umývejte, aby nedocházelo ke zbytečnému hromadění tuku.

Problém představují i samotné spotřebiče. Toustovače, topinkovače nebo žehličky je třeba vždy vypojit z elektřiny a počkat až řádně vychladnou. Navíc by měly být naprosto čisté. Hromadění drobků v topinkovači nebo grilu může také vést ke vzniku požáru.

Nejvíce požárů vzniká v kuchyni. Zdroj: Franke

Svíčky

Svíčky a prskavky jsou dalším častým zdrojem požárů. Období okolo Vánoc a Silvestra patří mezi to nejrizikovější. Pokud máte zapálenou svíčku, vždy ji mějte pod dohledem a zhruba 30 cm od jakéhokoliv hořlavého materiálu. To platí především pro adventní věnce, které jsou vysoce hořlavé a často zapálené po celý den.

Kam pro tepelné čerpadlo?

Topidla a otevřený oheň

Chladnější měsíce nastartují vytápění domácností pomocí krbů, přímotopů a kotlů. Neopatrnost při vytápění domu ale představuje velké riziko požáru. Vždy je třeba dbát na pravidelnou údržbu topidel i komínů a kouřovodů. Jedině správná manipulace, údržba a pravidelná kontrola představují bezpečnou prevenci před vznikem požáru. Hromadění nečistot a popílku totiž může velmi snadno odstartovat obrovský požár. Stejný problém může představovat skladování paliva, manipulace se žhavým popelem nebo nesprávná obsluha topidla. Vždy proto postupujte v souladu s pokyny výrobce. Elektrické přímotopy nikdy nenechávejte bez dozoru a nespoléhejte na pojistku, která přístroj při přehřátí vypne.

Nezapomeňte na revizi komínu. Zdroj: Ptáček

Vánoční stromeček

Živé vánoční stromky mohou ke konci svátků vysychat a stávají se tak vysoce hořlavým materiálem. Stará nebo poškozená světýlka a světelné řetězy pak mohou představovat velké nebezpečí. Stačí totiž jedna drobná jiskra a požár je na světě. Proto před Vánoci světýlka zkontrolujte a rozsvícený stromeček nikdy nenechávejte bez dozoru.

Příčinou požárů bývají také domácí mazlíčci. Zdroj: Pixabay

Kouření a cigaretové nedopalky

Kouření a nedopalky jsou zodpovědné za zhruba 5 % všech požárů. Že se vám to nezdá moc? Pak je třeba zdůraznit, že tyto požáry se často řadí mezi ty nejtragičtější a mají na svědomí velký počet životů. Jak je to možné? Běžně k nim totiž dochází, když jedinec usne a nedopalek se dostane do kontaktu s hořlavým povrchem. Opatrnost by neměla chybět také při vyhazování nedopalků do koše.

Elektřina

Podrobte elektroinstalaci revizi. Právě staré rozvody elektřiny mohou představovat problém. Nemusí totiž splňovat současné požadavky. Pořízením nových a náročných spotřebičů pak může dojít k zatížení elektroinstalace a zkratům. Pokud s novým spotřebičem zaznamenáte nějaké změny, ihned si nechte elektřinu zkontrolovat odborníkem. Pravidelná revize je navíc skvělou prevencí vzniku požáru.

Nejlepší ochranou před požárem je prevence

Požár domácnosti dokáže v pár vteřinách změnit celý život. Období podzimu a zimy patří mezi ty více rizikové. Proto udělejte několik základních opatření a chraňte svou domácnost před nebezpečnými nehodami:

  • Před odchodem z domu vypněte všechny spotřebiče a zkontrolujte byt
  • Neinstalujte a nepoužívejte topidla, nejsou-li zprovozněna v souladu s pokyny výrobce
  • Provádějte pravidelnou údržbu i revizi jednotlivých zařízení
  • Nenechávejte kuchyň během vaření bez dozoru
  • Držte svíčky daleko od hořlavých materiálů a nikdy je nenechte hořet ve vaší nepřítomnosti
  • Zamezte přístup dětí k sirkám, zapalovačům nebo otevřenému ohni
  • Pořiďte si detektor kouře a hasicí přístroj

Zdroj: The Spruce, Hasičský záchranný sbor České republiky

 

Japonská toaleta se sprškou – základ intimní hygieny

 

 

You must be logged in to post a comment Login