Návštěvy bytů

Zasklili balkón a přidali ho k obýváku: 2+kk s řadou praktických nápadů

Od   | 

Díky kvalitnímu dispozičnímu řešení můžeme získat mnohem více prostoru pro bydlení, a začlenit tak do stávajícího interiéru i zóny, které by se tam původně ani nevešly. Podobně tomu bylo u tohoto standardního dvoupokojového bytu, ve kterém byl balkón připojen k interiéru a vstupní chodba takřka splývá s obývákem. Ale nebudeme předbíhat, pojďte se na útulný domov podívat rovnou od vstupních dveří.

Jídelní stůl zastává barová deska vetknutá do ostrůvku. Zdroj: M A T Ú arquitetura

Úzká chodba sloužící zároveň jako předsíň byla zvýrazněna dřevěnými laťkami, mezi které je umně začleněno i ledkové osvětlení. To tu zastává primární funkci: svítit na cestu do srdce domova – obýváku propojeného s kuchyní – a zároveň jsou lampy ozdobou a navíc v nevelkém prostoru nepřekáží. Absence dveří prostor nezmenšuje a dostavěná příčka zabraňuje vstupu přímo “do lednice”. Kuchyně se totiž vešla hned ke vchodu, a protože se do místnosti muselo vejít ještě více zón, sestava je navržena adekvátně k velikosti prostoru.  Pracovní plocha je z obou stran obklopena spotřebiči, zleva lednicí a zprava zabudovanou pečicí a mikrovlnnou troubou. Nechybí spodní a horní skříňky pro uložení potravin a nádobí. To se vešlo i do navazujícího kuchyňského ostrůvku, jehož součástí je i nízký barový pult. Ten zastává jídelní stůl. Nerez, modrou a šedou barvu rozveseluje barevný obklad, který je jedinou výraznou dekorací v tomto prostoru.

Jak poznáme kvalitu LED?

Hned na kuchyni navazuje kožená sedací souprava, jejíž barva ladí s keramickým obkladem stěny za televizí. Ta je umístěná na jednoduché černé skříňce zavěšené na stěně. Je jediným úložným prvkem v této části a díky tomu působí prostor nezastavěně. Je tu jen to nejdůležitější, co potřebujete ke sledování oblíbeného filmu. Tmavé barvy tu nevadí, protože navazující část, která původně byla balkonem, sem vpouští dostatek denního světla. O tom, že tu dříve byly balkonové dveře, svědčí jen francouzská okna, kterými lze původní prostor oddělit od obýváku. To ale majitel dělá jen zřídkakdy, zpravidla je prostor propojen a sezení, které tu je k dispozici, slouží pro odpočinek a příjemnou relaxaci spojenou s hezkým výhledem do okolí.

Stěna za televizorem je zvýrazněna keramickým obkladem v barvě sedací soupravy. Zdroj: M A T Ú arquitetura

Díky zvětšení polyfunkčního prostoru bylo možné do místnosti začlenit i pracovnu, která není schovaná za dveřmi. Ty by totiž místnost zbytečně zmenšovaly. Na první pohled je patrné, že je to prostor patřící muži: šedá barva příjemně navazuje na stávající barevnost interiéru a detaily, jako je bar s alkoholem a minibar, se sem náramně hodí.

Pracovna je součástí polyfunkčního prostoru. Zdroj: M A T Ú arquitetura

Za téměř neviditelnými dveřmi, které se nacházejí v obýváku je ukrytá ložnice. Není velká, ale i tak se sem vešlo standardně velké lůžko 180 x 200 cm vyrobené na míru prostoru. Stěna za postelí navazuje na pelest a je čalouněna bílou kůží. Pokračuje dřevěným stropním ostěním, ve kterém je zabudováno osvětlení. To je ozdobou jinak jednoduchého vzezření ložnice. V nohách postele je úzká ulička, na kterou navazuje vestavěná skříň. Posuvné dveře dovolují maximální využití, bílé provedení prostor opticky nezmenšuje.

Dveře do koupelny byly z prostorových důvodů navrženy jako posuvné. Zdroj: M A T Ú arquitetura

Na ložnici přímo navazuje koupelna, která je z prostorových důvodů oddělena posuvnými dveřmi. Ty zároveň tvoří i dekorativní prvek ložnice. Koupelna je velmi malá, proto tu je zvolena primárně bílá barva, pro oživení pak mramorový dekor. Ten se objevuje na keramických obkladech, zútulňujících celý prostor. Pro jeho optické zvětšení je použito velké zrcadlo, které je navíc podsvíceno LED páskem, vytvářejícím příjemné, nepřímé osvětlení.

 

Fotogalerie:

 

Světlo v hraně schodu nebo ve spárách obkladu?


You must be logged in to post a comment Login