Kuchyně

Jak zařídit malý obývák propojený s kuchyní

Od   | 

Přestože kuchyně s obývákem jsou srdcem bytu, neznamená to ještě, že je tento prostor předimenzovaný. S malý prostorem se však celkem snadno můžeme rozumně popasovat, stačí dodržet pár rad. Výsledek pak bude nejen funkční, ale i příjemný pro bydlení.

V tomto případě je srdcem místnosti kuchyňský stůl, okolo kterého se točí všechno dění

Co by měly mít prostory společného

Řešení malých místností podléhá několika pravidlům. Přednost dejme světlým, neutrálním barvám a lehkým, vzdušným materiálům. Nepodceňujme ani hru se světlem. Celou kompozici správně situujme vůči oknům, uplatnění také najdou bodová světla či strategicky rozmístěné lampy. Zapomínat by se nemělo ani na potenciál vertikálních ploch, které lze patřičně obsadit až ke stropu. A to vše pro optické zvětšení i provzdušnění prostorů.

Rozměry jednotlivých kusů nábytku vybírejte s ohledem na velikost místnosti. Zdroj: Scavolini

Jak obě místnosti propojit?

Nejznámějším a nejčastěji využívaným prvkem je varný ostrůvek, který se zároveň často používá i pro stolování. Díky jemu jasně vymezíme zóny, rozšíříme pracovní i úložný prostor a mnohdy je také dobrým pomocníkem při úklidu. Zabraňuje totiž přímému pohledu do kuchyně, což se nejednou hodí. Podobného efektu docílíme i pomocí jídelního stolu, který ovšem nezajistí úložný ani pracovní prostor, ten se ale v nevelkém pokoji hodí snad vždycky. Další možností je sedací souprava, která může navazovat na kuchyň. Bude-li stát v prostoru, stane se nevšedním prvkem, u něhož však musíte pamatovat na to, aby byl orientovaný tak, aby z něj bylo vidět na vchodové dveře. Zajímavým řešením může být i otočný stojan na televizi, který umožní otočení směrem do obývacího pokoje nebo kuchyně a jasně vymezí zóny.

Jedním z nejčastějších propojovacích prvků je kuchyňský ostrůvek, který rozšiřuje úložný i pracovní prostor

Na co si dát pozor

Vzhledem k tomu, že prostor není velký, měli bychom volit úměrně k němu i velikost jednotlivých kusů nábytku. Zejména u sedací soupravy je důležité, aby nezaplňovala celou místnost. Podobné to je i s jídelním stolem. Ideální jsou rozkládací varianty. A jestliže je místnost skutečně malá, pak zvolte sklápěcí stolek, který se zvedne v momentě, kdy jíme, jinak deska stolu zůstává sklopená a nepřekáží. Nezapomeňte ani na důležité rozměry, které zajistí, že se budete po místnosti pohybovat pohodlně.

  • Šíře uličky pro pohodlný průchod je minimálně 60 cm.
  • Mezi stěnou a opěradlem jídelní židle musí být alespoň 90 cm.
  • Minimální rozměry pro kuchyňský ostrůvek jsou 90 x 60 cm nebo 90 x 90 cm.
  • U jídelního stolu je potřeby 60 x 40 cm pro jednoho přísedícího.
  • Jídelní stůl a kuchyňská linka mají být o sebe vzdáleny alespoň 120 cm.

Nezapomeňte prostor propojit pomocí barev. Zdroj: Berloni

Tipy pro malý obývák

Při zařizování jsou podstatné naše preference, kterým pak podřizujeme samotný výběr jednotlivých kousků. Nábytek by měl být primárně funkční, proto předcházejme koupi zbytečností. Také by neměl působit těžce a zabírat více místa, než je potřeba. Oproti tomu může být například přenosný či pojízdný, místo dvířek mohou posloužit dvířka posuvná nebo i roletky. Použitím nábytku transparentního i lesklého opět přispějeme, zásluhou jejich téměř neviditelnosti či odrazu, ke zvětšení prostoru. Upustit také můžeme od klasiky s pohovkou a dát přednost jen křeslům a taburetům.

Použijte několik stolků, které můžete pohodlně přesouvat z místa na místo

Tipy pro malou kuchyni

Malá kuchyň nemusí být oříškem. V malých prostorech se nejlépe uplatní tvar kuchyně U nebo L. Vytvořit tak můžeme poloostrůvky či ostrůvky, které pak poslouží i jako bary. K proměnlivosti v prostoru přispěje i jídelní sestava ze skládacích židlí a sklopného stolu. Vařič je praktický zvolit dvouplotýnkový, tím nám vybude více místa na pracovní ploše. V případě potřeby ji můžeme rozšířit výsuvnou deskou. V kuchyni je třeba mít dostatek úložných prostorů, a tak je účelné vytvořit zásuvku například i pod spodními skříňkami.

Mezi varným a mycím centrem v kuchyni v jedné rovině nechte alespoň 90 cm volné plochy pro přípravu jídla. Dřez firmy Franke

Mezi varným a mycím centrem v kuchyni v jedné rovině nechte alespoň 90 cm volné plochy pro přípravu jídla, volte jednodřez. Zdroj: Franke

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login