Inspirace

Zajímavosti o kávě, které překvapí i pobaví

Od   | 

Kávě jsou připisovány nejrůznější vlastnosti. Některé pravdivé a jiné trochu přitažené za vlasy. Myslíte si, že o ní víte vše? Možná vás některé zajímavosti překvapí.

Jak kávu uskladňovat?

Najdou se lidé, kteří kávu skladují třeba v lednici. Tam ale rozhodně nepatří. Měla by být uložena na místě s konstantní teplotou kolem 18 °C. Časté přesuny mezi chladným a teplým prostředím jí vůbec nesvědčí, je náchylnější na oxidaci a ztrácí svou vůni i chuť. Pokud ji chcete skladovat delší dobu, pak využijte mrazničku. Nejdříve vložte balení do igelitového sáčku a pak šup do mrazáku. Rozhodně ji tam ale nevracejte zpět, pokud jste ji už jednou vyndali.

Kávu kupujte raději v hermeticky uzavřených sáčcích nebo vakuových obalech. Pokud vám to takto nevyhovuje, je ideální volbou dóza. Měla by být neprůhledná a s kvalitním uzávěrem. Vyhýbejte se čirému sklu. To sice vypadá velmi pěkně, ale sluneční světlo kávě příliš neprospívá. Existují nádoby, které při každém uzavření vytvoří vakuum nebo se dokonce přizpůsobí obsahu. Vzduch, který v dóze s kávou zbude, škodí její chuti, proto vybírejte takové nádoby, aby objemem co možná nejvíce odpovídaly objemu kávy, který do ní nasypete.

Kávu uchováváme nejlépe v tmavě zbarvené skleněné dóze

Káva je vlastně ovoce

Víte, že kávovník je stálezelený keř či malý strom s červenými nebo zelenými bobulkami? Ty ukrývají jadérka, která nazýváme kávovými zrnky a která zpracováváme. Jedná se o ovoce. Plod se dá přirovnat k tvrdé třešni. Čerstvé chutnají sladce, častokrát je chuť spojována s medovou. Podle pověsti objevil kávu etiopský pasáček koz, který si všiml, jak ovlivňují jeho kozí stádo červené bobulky. Odnesl je k místním mnichům. Ti nejdříve plody odmítli a prohlásili je za ďábelské. Hodili je do ohně. Po chvíli ucítili nádherou vůni, a tak je vzali na milost. Později ocenili také její účinky i lahodnou chuť. 

Kávová zrna mají červenou barvu

Káva se vyrábí i z trusu zvířat

Existuje lahodná cibetková káva známá specifickou chutí. Za tu může zajímavý způsob jejího zpracování. Cibetka palmová sní kávovou třešinku. V jejím trávicím traktu dojde samozřejmě ke zpracování a kvašení. To ovlivní pozdější chuť netradičního nápoje z Filipín. Asi jste už uhodli. Káva se vyrábí z trusu těchto zvířátek. Ten se promyje vodou, vysuší a upraží. Jen tak ji ale neochutnáte. Je totiž hodně drahá a řadí se mezi nejdražší kávy světa, předčí ji jen ta, která se vyrábí z trusu slona.

První africké kmeny prý kávu žvýkaly spolu s živočišným tukem. Jako nápoj ji lidé začali pít teprve až na konci prvního tisíciletí.

Působí dobře na naše zdraví

O kávě a účincích na naše zdraví už bylo řečeno ledacos. Lidé se srdečními problémy, těhotné ženy nebo ti, kdo mají citlivý žaludek by s ní asi opravdu měli šetřit, všem ostatním však neškodí. Naopak je prokázáno, že pomáhá na zažívání, podle některých názorů může fungovat jako prevence proti Alzheimerově chorobě, snižuje riziko rakoviny jater nebo rakoviny výstelky dělohy. Dokonce prý pozitivně ovlivňuje lidskou paměť, zejména tu dlouhodobou. Možná to občas cítíte i sami. Dobrá káva vám pomáhá se soustředit nebo naopak relaxovat.

Kávu můžeme zpracovat různými způsoby. Stejný druh kávy bude chutnat různě, připravíme-li ho jiným způsobem.

Kdy se káva objevila u nás?

Úplně poprvé se mohli lidé seznámit s kávou na našem území někdy v 16. století. První kavárna byla otevřena v roce 1702 v Brně, které mělo výhodné umístění, protože se jednalo o zastávku před Vídní. V Praze ji otevřeli až o deset let později. V minulosti ale byla káva mnohým doslova trnem v oku. V roce 1777 vydal Fridrich II. Veliký nařízení doporučující pít k snídani raději pivo než kávu, protože měl strach, že obliba kávového nápoje ohrozí spotřebu piva. Ve Švédsku ji v roce 1746 raději úplně zakázali. Tradovalo se, že v lidech podněcovala radikální myšlenky.

V džezvě se káva nechává opakovaně vzkypět na plotně a po té se přelévá do hrnku

Psal o ní i Bach

Johann Sebastian Bach napsal Kantátu o kávě. V libretu otec vyčítá své dceři, že pije kávu až příliš. Vyhrožuje, že jí zakáže vycházky a nebude jí už kupovat nové šaty a stuhy na klobouky, ale ona nedbá a pije ji dál. Prý by se bez kávy z ní stal jen “kus vysušeného hovězího”. Nevezme si nikoho, kdo by jí v pití kávy bránil, a vzkáže to tajně všem svým nápadníkům ve chvíli, kdy se otec vydá do města, aby dceři nějakého našel.

V neposlední řadě jsou kávová zrnka milou dekorací, kterou můžeme jako ozdobu přidávat do váz, misek a talířků

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login