Zahrada

Zahradnický kalendář Červenec

Od   | 

Okrasná zahrada

 Nastává vhodná doba pro dělení rostlin a zakořeňování zelených řízků.

 Pravidelně se staráme o trávníky, sekáme je každé dva týdny. V druhé polovině měsíce lze vysévat trávníky nové.

 Přepichujeme dvouletky z červnových výsevů a vyséváme semena cibulových květin.

 Rozmnožujeme pnoucí růže bylinnými řízky, odkvetlé růže odřezáváme i se stonkem, podpoříme tak tvorbu nových květních pupenů.

 Nezapomínáme okopávat plevel na trvalkovém záhoně a odstraňovat odkvetlá květenství rostlin.

 Vzrůstné odrůdy podzimních aster lze v tomto období zakrátit o 30-50 %, docílíme tím většího rozvětvení rostlin a nižší konečné výšky.

 Rostliny v nádobách a okenních truhlících vydatně zaléváme a přihnojujeme.

Pokračujeme ve vylamování fazochů u révy vinné.

Pokračujeme ve vylamování fazochů u révy vinné.

 Ovocná zahrada

 Sklízíme drobné ovoce (angrešt, rybíz, maliny, borůvky), peckoviny (meruňky, broskve) a také pozdní odrůdy třešní, letní jablka a hrušky.

 Ovocem obtěžkané větve stromů podepřeme, aby se nezlomily.

 Po sklizni jahodníku půdu zkypříme, přihnojíme a odstraníme všechny odplozené a slabé výhony jahodníku, ponecháme 6-8 nejsilnějších.

Rajčata trháme hned, jak začnou červenat.

Rajčata trháme hned, jak začnou červenat.

 Ke konci měsíce vysazujeme nové sazenice jahodníku.

 Pokračujeme ve vylamování fazochů u révy vinné.

Zeleninová zahrada

V první polovině měsíce vyséváme hrášek, karotku, čekanku hlávkovou, vysazujeme rané odrůdy kadeřávku, květáku, kedlubny a sazenice pórku, v druhé polovině pak čínské zelí, hlávkový salát, polníček a špenát. Zeleninu sklízíme od druhé poloviny září až do zámrazu.

Každodenně sklízíme plody okurek nakládaček, které nenecháme přerůstat, neboť by se omezila násada nových plodů. Pokračuje sklizeň karotky a zeleného hrášku.

Sklízíme také plody rajčat, které otrháme hned, jak začnou žloutnout. Plody se vybarví dodatečně, pokud je vystavíme na slunci. Ještě rychleji dozrávají v krabici spolu s letními jablky, jejichž vůně uvolňuje etylen.

Sklízíme také ozimný česnek a cibuli (ze sazečky).

Text: Věra Bruknerová, Foto: Archiv

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *