Architektura a design

Zahrada jako šperk interiéru, kde cudně vládne strohost

Od   | 

Dům v okrajové části Prahy mimořádným způsobem kombinuje uměřenost, hraničící až se strohostí, s hravými barevnými detaily a zejména s doslova magickým a živým obrazem zahrady. Ta jako by byla přímou, stále se měnící součástí interiéru.

Bílá barva v kombinaci s přírodním olejovaným dubem a antracitově šedými plochami dovoluje vyniknout doplňkům v blankytně modré barvě. V přízemí najdeme vstupní chodbu, podél které je technické zázemí, šatna a průchod do garáže a samostatná toaleta. Zázemí je odděleno od chodby kombinací pevných panelů a skrytých dveří. Chodba je přerušena nástupem na schodiště do patra, přičemž celé schodiště i jeho nástup jsou řešeny v odlišném materiálu než podlaha v přízemí. V patře najdeme dětský pokoj a pracovnu/pokoj pro hosty a ložnici se šatnou pro rodiče. Rodiče i děti mají samostatné koupelny, mezi kterými je průzor z mléčného skla.

Dům hraje druhé housle pro zahradu

Obývací prostor je záměrně pojatý naprosto jednoduše, což platí jak pro nábytek, tak i použité materiály. Hlavní pozornost má být věnována průhledu do opečovávané zahrady, který je zajištěn velkorysou prosklenou plochou.

Obytnému prostoru dominuje kuchyňský pracovní ostrůvek atypického tvaru, který je doplněn kuchyňskou sestavou s pracovní plochou podél celé jedné stěny místnosti. V blízkosti nechybí jídelní stůl se židlemi a následně na prostor navazuje velkorysá, pohodlně vyhlížející sedací souprava. Ta je otočena směrem ke stěně s televizorem, pod nímž visí jednoduchá subtilní komoda.

Kulisa pro umění i barvy

Majitelé mají vytříbený vkus a při navrhování interiéru jim záleželo na každém detailu. Architekti jim proto vytvořili jakousi neutrální kulisu, která výborně snese doplnění odvážnými detaily v podobě barev, uměleckých děl či doplňků.

Zaměříme-li se podrobněji na zařízení, všimneme si, že jsou použity kvalitní přírodní materiály, které samy o sobě vytvářejí důstojný interiér. Jemu vévodí většina nábytku vyrobená na míru prostoru – architekti umně využili každý centimetr, takže i když místnosti působí jednoduše, poskytují dostatek úložných prostor. 

I koupelny vynikají čistotou linií a v kombinaci s teplou barvou dřeva tu je navozena uklidňující a pohodová atmosféra. Zatímco na zem zvolili majitelé šedou dlažbu, stěny zdobí betonová stěrka. Zrcadlo přes celou stěnu pak opticky zvětšuje nevelký prostor.

Na obytný prostor navazuje terasa s výrazným zahradním nábytkem, který v letních měsících umožňuje majitelům pobývat maximum času  v milované zahradě.

Fotogalerie:

Foto a realizace: BOQ architekti

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login