Návštěvy bytů

Za co může schodiště?

Od   | 

Nevhodné umístění schodiště bylo hlavním důvodem, proč se manželé rozhodli kompletně zrekonstruovat vilu ze 30. let minulého století. Původně v ní byly dva byty. Architektka Ivana Dombková ze studia ID architekti je navrhla spojit. Tím docílila prostoru, ve kterém se rodina se třemi dětmi už nedusí.

Nábytek je z naprosté většiny vyroben na míru podle návrhu architektky Ivany Dombkové.

Nábytek je z naprosté většiny vyroben na míru podle návrhu architektky Ivany Dombkové.

Nádherná stavba z počátku minulého století prošla rekonstrukcí pouze zevnitř, právě proto, aby její exteriér nebyl nijak narušen. Architektka k návrhu přistoupila velmi pečlivě a citlivě a interiér navrhla s ohledem na životní rytmus jejích obyvatel, současné trendy i samotný genius loci stavby. Ve velkorysém vstupu je navržena šatna a prostorný botník a dokonce tu příchozí vítá i klavír. Odtud se vchází do polyfunkčního prostoru, kde je propojená kuchyně s jídelním stolem a sezením. Volně stojící krb je umístěn do středu místnosti tak, že je oheň vidět z kteréhokoliv úhlu, krbová vložka je navíc oboustranná, a tak příjemné žlutočervené plameny vítají už od vstupu. Z hlavní místnosti se francouzskými okny vchází do překrásné zahrady plné barevných květin a keřů.

Kolem schodiště jsou navrženy otevřené police. Majitelé je proměnili na knihovnu.

Kolem schodiště jsou navrženy otevřené police. Majitelé je proměnili na knihovnu.

O patro výš

Po schodech se návštěvník dostane do prvního patra, kde jsou soustředěny ložnice. Hlavní manželské ložnici vévodí elegantní lůžko s vysokou pelestí. Pohodovou a odpočinkovou atmosféru podtrhuje výhled do přírody okny přes celou šíři místnosti. Na ložnici navazuje velkoryse pojatá koupelna. Dominuje jí sprchový kout walk in s vaničkou dlouhou úctyhodných 200 centimetrů. Obklad tvoří velkoformátové dlaždice s rozměrem 100 x 300 cm, díky nimž na stěně nevznikly žádné spáry. Toaleta s bidetem je ve stejné místnosti, ale oddělené posuvnými dveřmi. Prostor ještě umožnil vestavěné skříně přes celou šíři jedné ze stěn. V prvním patře jsou také dvě dětské ložnice a koupelna. Do ní umístila architektka vanu a dvě samostatná umyvadla.

Precizní zpracování, kvalitní materiály

Celý dům působí jednoduše, logicky a nenásilně. Jako by tu vše bylo už odjakživa a nikoho by nenapadlo, že by interiér mohl vypadat jinak. Celá rekonstrukce totiž byla navrhována koncepčně a s rozmyslem. Jsou tu použity kvalitní přírodní materiály, podlahy i většina nábytku jsou z přírodního dubu, doplněného šedými detaily. Toto provedení je neutrální a časem se neomrzí. Architektka promyslela každý detail a tam, kde to bylo možné, navrhla úložné prostory. Kromě vestavěných skříní to jsou otevřené police integrované do obložení stěn kolem schodiště. Majitelé je proměnili v knihovnu, která prostor zdobí. Stejného výsledku bylo docíleno akváriem zabudovaným do stěny v pracovně. Proměnou prošel i sklep. Nově ho majitelé používají k úschově vína a nechybí tu samozřejmě ani příjemné posezení.

Fotogalerie:

Text: Lenka Zahradníková, Foto: Iveta Kopicová, Kontakt: ID ARCH

Související články

Návštěvy moderních bytů

Návštěvy stylových interiérů

Komentáře