Návštěvy bytů

Vzdušný rodinný dům prošel velkou změnou v souladu s principy Feng Shui: Vzhled pohladí tělo i duši

Od   | 

Rovnováha přirozeného a umělého světla, stejný přístup k interiéru i exteriéru, dostatek pohodlí, zastoupení všech materiálu a dobrá organizace domácnosti charakterizují starodávné učení Feng Shui. Prohlédněte si překrásný dům, který je založen na umění starém šest tisíc let…

Aby mohl být koncept Feng Shui, opravdu naplněn, potřebujete uspořádat bydlení tak, aby mohla volně proudit přírodní energie, která je vnímaná jako pohyb v prostoru a v každé živé věci v domě. Každý malý detail, včetně barev, umístění nábytku a použité materiály energii a její cestu ovlivňují. V této souvislosti je skvělou zprávou, že se principy čínského umění začínají čím dál více prolínat do našich končin i západních zemí. Vzdušný a prostorný rodinný dům, který vám chceme představit, je toho důkazem.

Přestože pozemek není zvlášť veliký, dopřáli si majitelé pohodlnou terasu. Foto: Steffen Welsch Architects

Uvážená rozhodnutí a vyvážená kombinace barev, prostoru a světla

Rodinný dům byl zrekonstruován na základě promyšleného plánu a návrhu architektů v souladu s principy Feng Shui. V celém domě je velkou měrou zastoupeno dřevo a přírodní materiály. Nikde nechybí denní světlo a po vstupu příjemně překvapí celková atmosféra klidu a pohody. Svou návštěvu začneme prohlídkou staré terasy, která dostala nový kabát. Přibyla zakřivená dřevěná zeď v chodbě, která má fungovat jako pomyslné propojení starého a nového a zároveň a zároveň chrání před ruchem ulice.

Protože starý dům nesplňoval požadavky na prostor, byla postavena přístavba oddělena nádvořím. Díky tomu se dostane více slunečního světla do starých i nových prostor a je zajištěno také větrání. Terasu s novou přístavbou propojuje hala, jejíž součástí je studovna. Do té se dá pohodlně vstoupit taktéž rovnou z venku. Na první pohled zaujme zakřivená dřevěná zeď, která nás doprovází až do kuchyně. Ta je realizovaná tak, aby vítala každého návštěvníka hned při příchodu. Poskytuje příjemný výhled na nádvoří a studovnu. S kuchyní je propojen obývací pokoj. Není příliš velký, ale vše dožene svou útulností a výhledem na zahradu velkými prosklenými okny. Nechybí rozšířený parapet, který přímo láká k posezení u okna za špatného počasí. Z obývacího pokoje můžete kdykoliv vyjít přímo na terasu a užívat si slunečních dnů.

Jednoduché a elegantní rozvedení světel po místnosti

Mezi schodištěm a kuchyní se nachází jídelna. Přesně taková, jaká má být. Jde o rušný, poutavý a otevřený prostor, kde si rádi sednete a popovídáte s rodinou či přáteli. V jídelně a prakticky v celém zbytku domu jsou použitý dřevěné podlahy. Zajímavostí je, že podlaha z jídelny pokračuje až do stropu sousedního salonu. Barvy a materiály se odkrývají postupně. Tento designový krok je ve světě velmi oblíbený a často jej uplatňuje známý architekt z Mexika, Louis Barragan.

Domu dominují přírodní materiály a světlé barvy v souladu s učením Feng Shui. Foto: Steffen Welsch Architects

Po schodech až do nebe

Dřevěné točité schodiště nás zavede do místností v horním patře, kde je ještě více světla. Díky otevřenému prostoru a velkým proskleným plochám mnohem více vnímáte vítr, déšť a další živly. Přesně tak, jak by to podle Feng Shui mělo být. Úchvatná a velmi netradiční je koupelna s velikou vanou obloženou drobným obkladem. Nechybí ani sprchový kout a umyvadlo. Na podlahu v koupelně byla použita šedá velkoformátová dlažba. Díky světlým, přírodním barvám působí koupelně vzdušně a láká k relaxaci. Součástí horního patra je taktéž ložnice s minimalistickým zařízením, ale krásným výhledem.

Součástí bílé kuchyně jsou moderní vestavěné spotřebiče a designová závěsná světla. Foto: Steffen Welsch Architects

Přírodní materiály a světlé barvy

Dominantou rodinného ekonomického domu jsou zejména přírodní materiály, cihlové platformy pod lavicemi určenými k sezení i jako úložný prostor. Dřevěné víko se dá totiž nadzvednout. Stěny v obýváku jsou zkosené a zároveň natažené. Tím se do místnosti dostane více slunečního světla. Schodiště zabírá hodně prostoru a působí nadměrně. Dominantou jsou světlé barvy a dřevo všude, kde to jen jde.

Dům ve stylu Feng Shui si klade za cíl vyvážit potřeby svých majitelů a zároveň finanční náklady na výstavbu a provoz a také environmentální hledisko. Stavitelé věří, že uplatněním principů rovnováhy, pečlivým plánováním a hraním si s prostorem a měřítkem domu, se jim podařilo dosáhnout těch nejlepších vlastností a vytvořit perfektní místo k žití.

Výhled od zahrady zajišťuje velké okno s pohodlným posezením. Foto: Steffen Welsch Architects

Sedací plochy lze odklopit a využít jako úložný prostor. Foto: Steffen Welsch Architects

Fotogalerie:

Jak pomocí látek propojit kuchyni s obývákem?

 

 


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login