Zahrada

Vyzkoušejte něco nového a vysaďte si jakon, vignu nebo bazal

Od   | 

Pokud patříte mezi ty, kteří si na své zahradě čas od času rádi zaexperimentují, pak právě pro vás tu máme pár tipů na zajímavé druhy zeleniny. Nejen, že oživíte  tradiční užitkové záhony a užijete si pěstování a čekání na sklizeň něčeho nového, ale také zdravě zpestříte svůj jídelníček.

Jakon – hlízy, které chutnají po ovoci

Yacon, taraca nebo jicama, latinských názvem Polymnia sonchifolia, je hlíznatá rostlina z čeledi hvězdnicovitých a takzvaná plodina Inků.  Jakon má dva druhy hlíz – oddenkové a kořenové, z čehož se konzumují pouze ty kořenové. Jsou lahodné, šťavnaté, jejich dužina má ovocnou chuť a hodí se jak do zeleninových, tak i do ovocných salátů, rovněž je lze zavařovat nebo jakkoliv tepelně upravovat.

Jakon netrpí na houbové choroby ani škůdce. Zdroj: Canstockphoto

Oddenkové či stonkové hlízy zvané kaudexy mají červenou až nafialovělou barvu slupky a slouží k množení a dalšímu pěstování. Na záhon se vysazují do sponu 60 x 80 cm, a to nejdříve v polovině května, jelikož jsou citlivé na jarní mrazíky. Vyhovuje jim vyhnojená písčitohlinitá půda a přihnojení dvakrát za vegetační sezonu. V období sucha nepohrdnou zálivkou.

Rytím poškozené hlízy neskladujte, ale raději co nejdříve zkonzumujte. Zdroj: Canstockphoto

Jakon dorůstá až do 3 m výšky a kvete na konci vegetačního období, což je znamení pro zahájení sklizně hlíz. Nejdříve se odstraní nadzemní část rostliny, poté se vyryje kořenový systém a oddělí se oddenkové hlízy od těch kořenových. Z jedné rostliny sklidíme více než deset velkých hlíz o hmotnosti až 0,5 kg, které následně skladujeme v nádobách s pískem.

Vigna čínská potěší milovníky luštěnin

Vigna sinensis často nazývaná „dlouhatec“ patří do čeledi bobovitých a jejím plodem je 0,5 m až 1 m dlouhý a tenký lusk vyplněný semeny – fazolemi. Konzumovat se dají nezralé lusky, ale i zralá semena, jež se upravují stejně jako naše klasické fazole. Jde o velmi zdravou a chutnou zeleninu s nádherně fialovými a bílými květy.

Vigna čínská obsahuje vysoké množství kyseliny listové, je tak skvělým doplňkem stravy těhotných žen. Zdroj: Canstockphoto

V klimaticky příznivějších oblastech lze vignu v polovině května vysévat do hloubky 4 až 6 cm přímo na záhon. Chladnější oblasti vyžadují předpěstování v sadbovačích od poloviny dubna. Na venkovních záhonech ji situujte na prosluněné stanoviště s lehčí propustnou půdou. Jde o popínavou rostlinu pnoucí se až do 2 m výšky, takže nezapomeňte na oporu. K jedné vysejte či vysaďte dva kusy.

Lusky jsou mnohdy dlouhé až 100 cm. Zdroj: Canstockphoto

Dlouhatce sice nemusíte hnojit, ale o to více dbejte na bohatou zálivku, také kypřete půdu a odplevelujte (pouze do začátku kvetení). Pokud se rozhodnete sklízet semena, pak zálivku v srpnu zmírněte a v září už vůbec nezalévejte. V našich podmínkách se však více vyplatí vignu pěstovat právě pro nezralé plody, jelikož fazole nemusí stihnout dozrát.

Bazal aneb malabarský špenát

Tento málo známý druh s latinským názvem Basella alba, také lidově pnoucí špenát, se pěstuje jako listová zelenina i okrasná rostlina. Má mírně nakyslou chuť a obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek. Jeho využití je téměř identické s našim klasickým špenátem. Výborný je do salátů, smoothie a bezkonkurenční ve slaných koláčích.

V teplejších oblastech lze malabarský špenát vysévat přímo na záhon do hloubky 4 cm. Zdroj: Canstockphoto

Malabarský špenát můžeme pěstovat za oknem, ve skleníku i venku na záhonu, ale nesmíme podcenit jeho intenzivní růst a zajistit mu vhodnou oporu (dorůstá až do 2 m). Semínka vyséváme do sadbovačů někdy na přelomu března a dubna. Alespoň 5 cm vysoké rostliny pak vysazujeme na venkovní záhon do sponu 20 x 20 cm v druhé polovině května.

Semínka pro pěstování v příštím roce získáte z dužnatých plodů. Stačí je usušit a uschovat do jara. Zdroj: Canstockphoto

Bazelu se bude dařit na chráněném teplém a slunném stanovišti s výživnou a vlhčí půdou. Vyhovuje mu pravidelné okopávání, odplevelování a zejména dostatečné množství zálivky. Sklízíme lehce načervenalé lístky, které postupně znovu dorůstají.

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login