Kuchyně

Vyhněte se častým chybám při umístění dřezu

Od   | 

Při plánování kuchyně nesmíme podcenit umístění dřezu, přestože už myčka nádobí nechybí v leckteré kuchyni.  Stále totiž patří k vysoce využívaným částem každé kuchyně a jeho funkce je do značné míry umocněna.

Výběr a umístění dřezu ovlivňuje tvar kuchyně, velikost a umístění přípravné a varné zóny. Nezapomeňte, že mezi nimi musí být dodržena dostatečně velká pracovní plocha.

Mezi varnou deskou a dřezem ponechte alespoň 60 cm volné pracovní desky. Zdroj: Franke

Kam v kuchyni se dřezem?

Dřez jako takový se obecně umísťuje rozdílně pro praváky a leváky. Pro praváky je obecně správné řazení: odkládací plocha, varné centrum, pracovní plocha, dřez a menší odkládací plocha. Leváci to mají obráceně, tedy mycí centrum vpravo a pracovní plochu, sporák a odkládací plochu nalevo. Je-li sestava navržena do tvaru písmene L nebo U, pak je možné dřez umístit také do rohu. Odborníci se ale shodují, že toto řešení není zcela praktické a to ani za předpokladu, že využijete rohovou skříňku. Její “zabydlení” je totiž z hlediska využitelnosti sporné.

Do malé kuchyně zvolte podstavný jednodřez. Zbude více pracovního místa. Zdroj: Grohe

Rozměry, které musíte znát

Ideální výška dřezu je taková, že se vám u něj pohodlně stojí. Když položíte dlaně na dno dřezu, mají zůstat vaše záda vzpřímená. Od podlahy to bývá asi 100 cm. Možná jste přesvědčeni o tom, že s myčkou nádobí nemusíte rozměry až tak řešit, ale nezapomeňte, že v dřezu připravujete potraviny, odmýváte nádobí, naléváte vodu apod. Zajímat by vás měla také vzdálenost od varného centra, která by měla dosahovat nejlépe 90 centimetrů. Když máte dřez hned naproti varné desce, potřebujete alespoň 120 cm.

Bližší ovládací tlačítko ocení i děti.

Děti, které nedosáhnou na baterii, ocení její bližší ovládání. Zdroj: Hansgrohe

Moderní podoba mycího centra – samostatný modul

Samostatný modul se dřezem je v poslední době velmi moderní pojetí mycího centra. Jedná se v podstatě o spodní kuchyňskou samostatnou skříňku, kde je zabudovaný dřez. Nad něj se umísťuje horní skříňka. Jsou designově a funkčně skvělé propojené. Jejich hlavní výhodou je to, že nestojíte zády a nekoukáte do zdi při mytí. Modulové mycí centrum je většinou součástí kuchyňského ostrůvku uprostřed místnosti, což má i přes všechny své výhody také několik záporů. Asi nejpodstatnější je ten, že musíte přenášet špinavé nádobí sem a tam a často něco ukápne na podlahu. To se dá vyřešit pořízením dvoudřezu. Na jedné straně nádobí umyjete a na druhé necháte okapat.

V jedné rovině

Kuchyň v jedné rovině je velmi pohodlná na obsluhu. Máte vše po ruce, příliš se nenaběháte a nehrozí ani zašpinění podlahy přenášením nádobí nebo potravin. Opět jsou ale důležité dostatečné vzdálenosti, především mezi varnou deskou a dřezem. Tento volný prostor má sloužit jako pracovní prostor, kde připravujete pokrmy. Do větší kuchyně se vám hodí dvoudřez, do menších sestav volte raději jednodřez, abyste ušetřili pracovní plochu.

Minimální prostor, který potřebujete pro uspořádání varné desky se dřezem v jedné linii. Zdroj: HomeInCube

Prostor, který potřebujete při uspořádání varné desky proti dřezu. Zdroj: HomeInCube

Jaký vybrat dřez bez myčky nádobí

Pokud nevlastníte myčku a ani si ji nehodláte v blízké době pořídit, musíte se nad výběrem nového dřezu a nad jeho umístěním zamyslet o něco více. Budete u něj stát každý den. Vycházejte z prostoru, který máte v kuchyni k dispozici, a podle toho vybírejte šířku dřezu. Měl by být co nejlépe členěný, mít maximální množství doplňků a vždy volte kvalitní materiál .

Časté chyby při umístění dřezu

  • Dřez je umístěný přímo u stěny, což značně komplikuje mytí velkých hrnců a pánví. Ideální vzdálenost od stěny je 30 cm.
  • Častou chybou je také vzdálenost od myčky. Některé nádobí je nutné předem omýt od velkých nečistot, než je vložíme do myčky a přenášet předmyté kusy po kuchyni je velmi nepraktické. Dřez i myčka nádobí by měly být v těsné blízkosti.
  • Někdy se nachází varná deska až příliš blízko dřezu, což je velká chyba. Mezi nimi má být minimálně 60 centimetrů volné pracovní plochy.
  • Nesprávná výška mycího centra znamená bolest zad a nepohodlné mytí. Výška by měla být přizpůsobena výšce svého majitele. Vhodná výška je asi 90 až 95 centimetrů.

Fotogalerie:

 

Jaké vybavení má moderní dřez?

 

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login