Kuchyně

Jak vybrat správný odsavač: Výrazný, nebo ukrytý?

Od   | 

Zatímco před několika lety patřil odsavač par k výrazným a nepřehlédnutelným spotřebičům většiny kuchyní, dnes se spíše ukrývá. Dalo by se s nadsázkou říci, že je společnost rozdělena na dvě skupiny: na ty, kteří stále preferují toto zařízení dominantní, a na ty, kteří preferují kuchyni v minimalistickém pojetí – tedy puristický vzhled a hlavně vše schovat! Ať už patříte do kterékoliv skupiny, při výběru je vždy třeba se soustředit nejen na vzhled, ale také na způsob odtahu, výkon a další funkce. 

Tento typ digestoře odsává zápach kolem hlavní desky, neotevírá se, a proto při vaření nepřekáží. Zdroj: Franke

Typy odsavačů par

Dnešní kuchyně jsou velmi variabilní a každý uživatel má své požadavky. Proto se i druhy a typy digestoří od sebe liší a každá z nich najde uplatnění v různě koncipovaných kuchyních.

  • Komínová digestoř – tento typ digestoří patří do prostorných kuchyňských linek. Při instalaci se připojí k potrubí, které vede ven. Výhodou tohoto typu je vysoký výkon, kterému se žádné jiné provedení digestoře nevyrovná. Vhodně zvolená komínová digestoř dokáže originálně podtrhnout celou kuchyňskou sestavu. Počítejte však s vyšší pořizovací cenou i instalací.
  • Vestavná digestoř – vzhledem ke svému nižšímu výkonu se ideálně hodí do malé kuchyně, kde se většinou schovává za horní skříňkou nad varnou deskou. Někdy se zavěšuje hned pod skříňku, kde však vyčuhuje a je vidět hned na první pohled.
  • Výsuvná digestoř – tento výsuvný model se umísťuje taktéž přímo na varnou desku, zespodu kuchyňské skříňky. Během vaření lze vysunout přední panel, díky kterému se plocha, která odsává vzduch zdvojnásobí. Výhodou této digestoře je, že si jí všimneme pouze při vaření, kdy je vysunuta. Jinak není pod skříňkou prakticky vůbec vidět. Stejně jako vestavná digestoř se i tento typ hodí spíše do menší kuchyně.
  • Ostrůvková digestoř – v poslední době se často varná deska umísťuje na ostrůvek (pokud kuchyně ostrůvkem disponuje). V tomto případě je potřeba odsavač par zakomponovat ke kuchyňskému ostrůvku. Vyrábí se v designovém provedení a představuje tak dominantní prvek místnosti. Většinou připomíná komín připevněný ke stropu. I tady ale je nutné počítat s vysokou pořizovací cenou a náročnou instalací.
  • Zabudována digestoř ve varné desce – tento typ odsavače par zaznamenal největší oblíbenost v poslední době. Digestoř je totiž zabudovaná přímo ve varné desce a není tedy absolutně vidět. Na výběr je buďto spodní odtah, který je přímo v desce a během vaření se pára i ostatní aroma odsávají dolů a nebo výsuvný odtah, který je sice v desce zabudován, ale prakticky funguje stejně jako běžné výsuvné odsavače. Co možná některé zájemce odradí je velmi vysoká pořizovací cena.

Integrované odsavače par ve varné desce jsou v posledních letech velmi oblíbené. Zdroj: Franke

Výkon a druh odtahu

Velmi stěžejní při výběru je i výkon a druh odtahu požadovaného odsavače. Výkon označujeme v m3/hod, což je vlastně objem vzduchu, který zvládne daný typ digestoře odsát během jedné hodiny. Kvalitní a vhodná digestoř by měla dokázat vzduch v kuchyni odsát a vyčistit za jednu hodinu alespoň 15x.

Jak správně používat některé modely nástěnný odsavačů?

Odborníci doporučují zvolit takovou digestoř, který dokáže vzduch vyčistit i víckrát, než je zapotřebí. Díky tomu nebude motor digestoře zatížen na maximum a vzduch v kuchyni bude absolutně bez nečistot a zápachu.

Vzhled odsavače par zohledněte vzhledu kuchyňské sestavy. Zdroj: Ikea

Při výběru dbejte také na druhu odtahu. Na trhu nalezneme digestoře odtahové, kombinované nebo recirkulační.

  • Odtahová digestoř– pokud vaše kuchyně dokáže odvést páru a zápach ven, pak zvolte odtahovou digestoř. Ve většině případů pára vychází z boku domu, nebo přímo pod střechou. V obou případech je potřeba zajistit, aby z vývodu nestékala voda po fasádě domu. Samotná trubka odsávání by měla být v co největší rovině a její délka by měla být maximálně do tří metrů.
  • Recirkulační digestoř – jednodušší variantu představuje recirkulační digestoř, která je vybavena filtry, díky kterým se vzduch vtáhne dovnitř, okamžitě ho vyčistí a vrátí zpět do místnosti. Výhodou je, že se do zdi nemusí instalovat žádné potrubí. Jediný výdaj spojený s recirkulačním systémem je výměna filtrů.
  • Kombinovaná digestoř – tento typ digestoře má vlastnosti obou výše zmíněných typů odtahu. Funguje jedině za předpokladu, že má čisté filtry a zároveň potrubí vyvedené ven. V praxi tato digestoř v teplém počasí vzduch odsává ven a v případě zimy ho čistí a vrací zpět.

Ostrůvková digestoř pomáhá vymezit prostor. Zdroj: Estúdio DC55

Funkce dle libosti

Výrobci digestoří se každý rok předhání se stále novými a nadčasovými funkcemi. Některé jsou sice zbytečné, ale některé nám dokážou práci v kuchyni usnadnit a zpříjemnit. Běžnou funkcí je dnes osvětlení, které pomáhá lépe osvětlit varnou plochu při přípravě pokrmů. Některé typy mají integrované i dotykové ovládání, díky kterému lze nastavit, nebo ukázat vše potřebné na displeji. Chytré odsavače par dokážou samy rozpoznat páru nebo zápach a automaticky se spustí. Některé dokážou pomocí kontrolky upozornit na znečištěný filtr, který je třeba co nejdříve vyměnit. Moderní typy dokonce disponují i dálkovým ovládáním a digestoř tak můžete ovládat jednoduše na dálku pomocí ovladače nebo chytrého zařízení.

Odsavač par může vyjíždět z kuchyňské linky. Zdroj: Franke

Fotogalerie:

 

 


You must be logged in to post a comment Login