Architektura a design

Uvnitř, ale přesto v přírodě. Odvážná rekonstrukce starého statku dopadla na výbornou

Od   | 

Mladá rodina, starý statek a citlivá rekonstrukce – z této rovnice vyšlo parádní bydlení, které si zachovalo atributy historického objektu, přesto však splňuje všechny moderní nároky na bydlení. V hlavní roli stojí moderní přístavba obložená tmavým zinkovým plechem, která propojila stávající dům a stodolu. V interiéru hraje hlavní roli světlo, prostor a jednoduchost. 

Z přistavěného prostoru, který se dá celý otevřít do prostoru, se stala jídelna. V jejím rohu najdeme křeslo, ve kterém se lze věnovat čtení nebo jen lenošení s parádním výhledem nebo dozorovat v pohodlí děti, hrající si na terase a zahradě. Tmavé rámy velkých oken odkazují na tmavou vnější barvu přístavby. Dřevěné trámy zas na historii domu a na skutečnost, že původně šlo o zemědělskou usedlost. Trámy v celé místnosti jsou zajímavě, “nůžkově” kříženy, což prostoru dodává na dynamice. Klasická sedlová střecha nejen zapříčinila, že přístavba krásně ladí se starým domem i okolní zástavbou, ale poskytla i velkou vzdušnost, když se ji architekti rozhodli v přístavbě nevyužít jako podkroví a nechat prostor až po střechu otevřený. Na vzdušnosti dodává místnosti i jednoduchost vybavení, kromě sedacího koutku zde nalezneme už pouze jídelní stůl. 

Prostor se dá celý otevřít do velké zahrady. Zdroj: Bureau Fraai

Kuchyně plná jasu 

Na přístavbu širokým průchodem navazuje jednoduše a účelně zařízená prostorná kuchyně. Ve velké nice najdeme plynový sporák. Prostor okolo je bezezbytku využit pro úložné prostory. Zásuvky a skříňky jsou v moderním bezúchytkovém provedení. Světlá lesklá pracovní plocha násobí jas místnosti, ve které je možná na někoho světla až přemíra, doslova, až oči přecházejí. Převažující hranaté linie kompenzuje například výrazný oblouk vodovodní baterie. 

Kuchyňský nábytek je proveden ve světlém dřevě. Zdroj: Bureau Fraai

Propojení mezi stávajícím domem a přístavbou je řešeno velmi širokým průchodem, tak, aby bylo umožněno maximální pohodlí v servírování jídel i kontakt osoby v kuchyni se zbytkem strávníků. Jednotná světlá šedá podlaha, barva světlého dřeva i styl dává zapomenout, že se člověk pohybuje mezi dvěma stavebními objekty ze zcela jiného materiálu a doby. Prkenné dveře s dobově vypadajícím kováním skrývají průchod do zrekonstruované stodoly, která si ovšem zvenku takřka úplně zachovala svůj vzhled. Design jídelny doplňují dvě svítidla v podobě velkých koulí, jako z pavučin upředených. Střešní okna vpouští další světlo do už tak velkoryse osvětleného prostoru. Přesto se ale díky pečlivé volbě materiálů přístavba nemá tendenci přehřívat. A kdyby náhodou ano, vedlejší statek se svými masivními zdmi poskytne vítané ochlazení i v tom nejparnějším létě. 

Propojení prostor je zcela přirozené. Zdroj: Bureau Fraai

Kontrastní dům je krásně zasazen do prostorné a jednoduše upravené zahrady se vzrostlými stromy. Přístavba, jak již bylo zmíněno výše, zachovala tvar i půdorys stodoly, která pro změnu dostala nová okna. Kolem domu najdeme rozlehlou vydlážděnou terasu, na níž se dá bez problémů stolovat a poskytuje dost místa ke grilování a dětským hrám. Na okraji terasy nalezneme několik okrasných keřů, jinak ale zahrada spoléhá spíše na svou monumentalitu, určenou velkým prostorem a upraveným trávníkem. 

Velkým plusem zahrady jsou vzrostlé stromy. Zdroj: Bureau Fraai

 

Fotogalerie:

 

 

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login