Rady a tipy

Uspořádejte správně spíž a mějte zásoby neustále pod kontrolou

Od   | 

Ať už máte samostatnou spíž, nebo vaše kuchyně disponuje pouze spížní skříní, je potřeba v tomto prostoru dodržovat řád a pořádek. Jedině tak nebudete plýtvat potravinami a budete mít dopodrobna přehled o zásobách. Poradíme vám, jak tento prostor zorganizovat a dokonale se v něm orientovat.

Správně zorganizovaná spíž by měla být samozřejmostí. Poradíme, jak na to.. Zdroj: Blum

Uzavřete suroviny do dóz

Než se do organizování pustíte, projděte všechny zásoby potravin a zkontrolujte, zda některé nejsou již po datu spotřeby. Všechny sypké suroviny přesypte do dóz, nebo krabiček. Ideální jsou průhledné, do kterých vidíte. Přesypáním získáte nad potravinami mnohem větší přehled a zároveň uzavřením nádoby zabráníte množení nepříjemného hmyzu, jako jsou například moli. Pokud molům chcete maximálně zabránit , před každým přesypáním surovinu prosejte. 

 

 

Přemýšlejte nad uložením potravin

Důležité je také mít systém v uložení potravin. Zamyslete se, co nejčastěji používáte a jaké jsou vaše zvyky. Podle toho potraviny do spíže umístěte tak, ať máte vše prakticky po ruce. Suroviny jako jsou brambory, cibule a česnek umístěte vždy do spodní části spíže, kde je největší chladno a tma. Tyto suroviny skladujte pokud možno ve větratelných nádobách – ideální jsou košíky, či otevřené boxy. Nad brambory by měly přijít všechny druhy zeleniny a ovoce, které nutně nemusíte skladovat v ledničce. O patro výš pak uložte zásoby, které potřebujete ke každodennímu vaření. Jsou to například oleje, dochucovadla, těstoviny, rýže, sypké suroviny, nebo luštěniny. Do horních pozic umístěte trvanlivé potraviny a konzervy, které používáte spíše příležitostně. Pamatujte zároveň na to, že ne všechny potraviny mohou být vedle sebe. Třeba brambory od cibule a česneku oddělte, aby se nekazily. Sypké suroviny jako je mouka by zase neměly být v těsné blízkosti se silně aromatickým kořením. 

Po nákupu surovin bychom ty nové měli umístit dozadu, aby se nejdříve spotřebovaly ty starší a nepropadla jim doba trvanlivosti. Starší zásoby tedy umístěte do předních pozic a nově nakoupené až za ně.

Určité druhy potravin nesmí být uloženy vedle sebe. Například mouka s aromatickým kořením. Zdroj: Blum

Pořiďte si organizéry

Abyste v jednotlivých patrech neměli pomíchané všechno dohromady, je praktickým řešením pořídit boxy a organizéry, které jednotlivé suroviny oddělí. Zvlášť mohou být potřeby na pečení, nebo grilování, zvlášť snídaňové dobroty. Pokud máte například dietu, můžete si do organizéru přidat potraviny, které můžete a nemusíte je hledat mezi ostatními. 

Organizéry prakticky oddělí potraviny. Zdroj: Ikea

Dbejte na výběr nádob

Před koupí dóz a nádob se zkuste zamyslet, zda je opravdu potřebujete a jestli jsou vhodné pro danou surovinu. Snažte se kupovat takové, které mají široké hrdlo a do kterých tak jednoduše doplníte zásoby. Stejně tak více přehlednosti získáte, pokud daný úsek bude tvořit stejný typ nádob. Nádoby pak jednoduše polepte štítkem s názvem, nebo vyzkoušejte nesmývatelný fix. Nádoby musí být vždy čisté a především suché. 

 

 

Přidejte vychytávky

Do spíže pořiďte také nejrůznější držáky či police, které úložný prostor ještě rozšíří a kam můžete uložit drobnější sáčky a obaly. Vhodné jsou i závěsné košíky, do kterých lze uložit třeba sladkosti pro děti nebo svačinky do školy. 

Fotogalerie:

Zdroj info: Co věděly už naše babičky, Rady pro chytrou hospodyňku, Blum

 

 


You must be logged in to post a comment Login