Inspirace

Udělejte si zásoby na zimu: Jak správně uchovávat ovoce a zeleninu na delší dobu?

Od   | 

Podzim se nese především ve znamení sklizně. Často je toho mnohem více, než jste schopní najednou sníst. Do toho možná dostanete něco od příbuzných a možná dokonce zásoby nakupujete. Když už je máte, je tu další otázka, na kterou si potřebujete odpovědět. Jak uskladnit ovoce a zeleninu, aby vám co nejdéle vydržely?

Mít v zimě chutnou domácí zeleninu nebo ovoce bez toho, abyste museli nakupovat v supermarketu, je jistě příjemné. Aby to tak bylo a vy jste se ze skvělé chuti mohli dále těšit, musíte potraviny dobře uskladnit ve vhodných podmínkách. Měkčí a šťavnaté plody zpracujte do různých marmelád, kompotů, šťáv, směsí či tzv. pickles a ty pevnější chytře uschovejte.

S potravinami zacházejte opatrně, abyste je nijak nepoškodili. Mohou pak být náchylné k hnilobě a kažení.

Cokoliv nahnilého vyhoďte. Zdroj: Pixabay

Jaké potraviny můžete dlouhodobě skladovat?

Jsou to hrušky, jablka, kdoule, mrkev, řepa, celer, zelí, růžičková kapusta, cibule, česnek, ořechy, brambory apod. Sklizenou zeleninu jemně omyjte od zeminy, ale rozhodně ji nikterak násilně nedrhněte a nepoužívejte agresivní prostředky. Vše pečlivě zkontrolujte a nechte uschnout. Odstraňte napadené a jinak poškozené plody, protože by mohly začít plesnivět a postupně nakazit i zbytek úrody.

Obecné rady k uchovávání potravin

Mimo různých zavařenin, zeleninových směsí apod. můžete skladovat potraviny i například ve sklepě nebo na půdě. Vybírejte místa, která jsou tmavá s dobrou cirkulací vzduchu. Ideální je teplota kolem 5 až 10 °C s vlhkostí kolem 80 %. Zabraňte přístupu hmyzu do místnosti, protože by mohl zničit ovoce. Ve stejné místnosti by neměly být žádné chemikálie v podobě sprejů a jiných přípravků. Plodiny mohou natáhnout jejich zápach, a i látky do sebe. Pozor také na namrznutí plodů. Všichni určitě znáte přemrzlé sladké brambory, namrzlé ovoce zase rychle ztrácí na chuti a brzy se zkazí. V příliš suchém prostředí potraviny rychle vyschnout a nejsou už tak dobré. Tam, kde je vlhkost příliš vysoká dochází k rychlejšímu kažení.

Brambory jsou nejoblíbenější plodinou vhodnou ke skladování. Jen pozor na jejich přemrznutí. Zdroj: Pixabay

Plodiny uchovávejte v látkových pytlíčkách, dřevěných přepravkách, děrovaných sáčcích apod. Zeleninu i ovoce skládejte vedle sebe a ideálně bez vrstev, aby k nim ze všech stran mohl proudit vzduch a lépe se vám kontrolovaly. Všechny bedýnky, police či skříňky umyjte a klidně i vydezinfikujte. Můžete také použít vápenný nátěr na stěny, který působí jako dezinfekce.

Ředkvičky nejsou k dlouhodobému skladování vhodné. Jejich životnost ale prodloužíte uložením do vody. Zdroj: Pexels

Jak skladovat různé druhy zeleniny?

Nejčastěji lidé skladují cibuli, brambory, česnek a kořenovou zeleninu. Cibule a brambory se sice dobře doplňují při vaření, ale rozhodně si nerozumí při skladování. Nejlepší je skladovat je samostatně, aby k nim mohl hezky proudit vzduch. Cibule i brambory uvolňují vlhkost, což může vést k rychlejšímu zkažení. Cibule vydává ethylenové plyny, což může způsobit rychlejší hnilobu brambor. Na druhou stranu lze bez obtíží skladovat s cibulí česnek. Odolnější zeleninu lze ponechat v zemi a netrhat. Například řepa, mrkev, pastinák či tuřín tam klidně nechte do pozdního podzimu a začátku zimy. Mráz dokáže zvýšit sladkost a chuť těchto plodin. Můžete kolem nic dát vrstvu slámy a zabránit promrzání půdy. Jen skliďte plodiny dřív, než zem úplně zamrzne.

Některé druhy zeleniny můžete v zemi ponechat i do prvních mrazíků. Zdroj: Pixabay

Až do Vánoc a možná déle vám bez problémů vydrží cukety, dýně, zelí, kapusta, kedlubny, kořenová zelenina apod. Tu je vhodné uskladnit v nádobách s pískem nebo pilinami. Tak nedojde k vysušení zeleniny a ztrátě její dobré chuti.

Česnek a cibule se vážou do copů či svazků a zavěšují se do výšky. Určitě si vybavíte nejednu pohádku nebo i vlastní zkušenost z minulosti. Lze je ale skladovat i v bedýnkách nebo přepravkách. Rozhodně nepatří do lednice nebo do velkého chladu. Brambory potřebují temno a sucho. Mezi odolnější zeleninu patří i kapusta a řeřicha, ale obvykle vydrží jen několik týdnů v lednici. Aby vám nezačala listová zelenina v lednici hnít, nemyjte ji, dokud ji nebudete chtít použít. Jestliže bez toho nemůžete být, zabalte ji do čisté utěrky, papírové utěrky či něčeho jiného, co absorbuje vlhkost. Mějte ale na paměti, že se tak může přesušit a nevydrží tak dlouho. Takový celer zůstane krásně křupavý i několik týdnů, když ho necháte v lednici v sáčku na zip nebo nakrájený a ponořený ve vodě v uzavřené nádobě.

Svazky cibule vypadají kouzelné a při dobrém skladování vydrží celou zimu. Zdroj: Pixabay

Zelenina jako je rajče, okurka, paprika apod. se dlouhodobě v syrovém stavu příliš uchovávat nedá. Můžete ale tvořit různé směsi od čalamády, leča, omáčkám k masu až po kečup a nakládané dobroty.

Uchovávat lze i spoustu ovoce

Ovoce sklízejte chvíli předtím, než úplně dozraje. Na konci září je často ideální doba. Mějte je v prostředí kolem 3 až 6 stupni a na čerstvém vzduchu. Pamatujte zároveň na to, aby se k němu nedostal mráz. Na uskladnění se nejlépe hodí jablka a hrušky. Každému ovoci dopřejte samostatný prostor, aby plody vydržely dostatečně dlouho. Pravidelně je kontrolujte, a když nějaké začnou hnít, hned je odstraňte.

Skladovat jablka můžete klidně několik měsíců. Zdroj: Pixabay

I když se s tím často můžete setkat někde na obrázku, jablka nepatří do velké keramické mísy (nebo jakékoliv jiné) na kuchyňský stůl. Alespoň ne dlouhodobě, protože na teple rychle degradují na smutné a moučnaté ovoce. Uchovávejte je při teplotách, které se blíží bodu mrazu, tak si zachovají svou křupavost. Nedozrálé hrušky by měly zůstat při pokojové teplotě, než dozrají. Letní odrůdy vydrží maximálně dva až tři týdny, zatímco ty zimní mohou být jedlé klidně po celou zimu, ale nemají takovou trvanlivost jako jablka. Skladujte je v bedně mezi vrstvami rašeliny či pilin. Plody by se neměly dotýkat a prostor mezi nimi i stěnami bedny by měl být minimálně 8 cm.

Citrusové plody můžete skladovat venku při pokojové teplotě. Déle čerstvé ale vydrží v chladu. Pomeranče a grapefruity nejsou citlivé na etylen, takže se je nebojte skladovat s jablky a hruškami, ale zároveň odděleně. Ovšem ty, které jsou uchovány při pokojové teplotě se pak snadněji loupou. Pro delší skladování není příliš vhodné bobulové ovoce. Pokud budete chtít mít je na nějaký čas uskladněné, neoplachujte a ukládejte do keramických, skleněných či plastových dóz. Ideální teplota pro ně je 1 až 5 stupňů Celsia. Tyto plodiny je ale lepší zamrazit.

Samozřejmě je mnohé ovoce vhodné pro dlouhodobější skladování, pro zachování chuti a důležitých vitamínů je lepší konzumace co nejčerstvějších plodů.

Hrušky jsou dalším oblíbeným ovocem vhodným ke skladování. Zdroj: Pixabay

Uložené potraviny pravidelně kontrolujte

Jakmile ovoce a zeleninu sklidíte, nechte řádně proschnout na vzduchu pod střechou. Hlavně ve chvíli, kdy sklízíte za deště. Než je uložíte do čistých a vydezinfikovaných nádob, pečlivě je očistěte od listí, hlíny a poškozené plody odložte stranou. Pokud nejsou nikterak pokažené, dejte je k okamžité konzumaci. Pravidelně vše kontrolujte a vyhazujte poškozené, napadené a plesnivějící kusy. Jelikož je každý rok úroda trochu jiná, pořiďte si takové nádoby a regály, které se dají dle potřeby přesunovat a přestavovat.

Zdroj info: Naše zahrada, Marmelády a kompoty, Rady pro zahrádkáře

 

You must be logged in to post a comment Login