Kuchyně

Dopřejte si posvícení nad jídelním stolem!

Od   | 

Věděli jste, že osvětlení jídelního stolu přímo ovlivňuje požitek z jídla? Vnímání struktury a především barvy zásadně souvisí s chutěmi, všichni totiž máme vrozený instinkt, který právě na základě těchto faktorů rozhoduje, jestli je jídlo vhodné k požití. Správné osvětlení je proto jednou z nejdůležitějších ingrediencí.

Novinka od Lucie Koldové Big One dělá ve světě dobré jméno českému výrobci, vyrobena je z ručně foukaného skla. Zdroj: Brokis

Obecně platí, že osvětlení jídelní plochy nemá být příliš ostré, aby nepůsobilo rušivě a neodvádělo pozornost od samotného jídla. Nesmí ale být ani mdlé a příliš slabé. V každém případě se vyhněte tónovaným difuzérům – barva světla musí být co nejpřirozenější.

Moderní jsou viditelné zdroje osvětlení. Ve správné výšce světla se nemusíme bát, že by oslňovaly přísedící. Svítidlo nad jídelní stůl Elswick. Zdroj: Eglo

Ještě před výběrem samotného svítidla je nutné vyřešit elektrické rozvody vzhledem k poloze jídelního stolu.

Trendem je používat nad jídelní stůl různé typy závěsných svítidel. Lampa Campilo. Zdroj: Eglo

Zamyslete se také nad tím, jaké materiály jsou vhodné. Namísto papírového stínidla zvolte raději plastové, skleněné nebo kovové. Nezadržují prach a snadno je lze udržovat v čistotě. Stínidlo by mělo být neprůsvitné a paprsky má směřovat na jediné místo. Spodní část svítidla má být zhruba 60 až 70 centimetrů nad deskou jídelního stolu. V některých případech je vhodné zvolit světlo s velkým rozsahem polohování.

Předlohou závěsného svítidla Agatha byl vlnitý účes spisovatelky Agathy Christie, vyrobeno je z dřevěné dýhy, design Luis Eslava. Zdroj: LZF

Pokud si nejste jistí kombinovatelností s dalšími svítidly v místnosti, například máte-li kuchyň propojenou s obývacím pokojem, vybírejte ze stejné série osvětlení. Většina výrobců nabízí v jednotném designu všechny typy osvětlení od nástěnných přes závěsné až po stojací lampy. Jste-li odvážnější, vyberte alespoň shodný materiál nebo barvu. 

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login