Architektura a design

Statek v černo-cihlové: využili starou stodolu a budovy propojili do moderního celku

Od   | 

Statek z 50. let minulého století se dočkal unikátní komplexní rekonstrukce, která jej přeměnila na bydlení podle všech moderních požadavků a nároků, spjaté s přírodou. Prostor domu byl rozšířen o moderní přístavbu. Propojení starého a nového se podařilo realizovat v harmonii a splynutí tak, jako by zde dvě části domu stály odjakživa. Také zasazení nové stavby do zahrady vyznělo nenásilně a přirozeně. Rodina si tak může užívat skutečně prostorného, vzdušného bydlení.

To bylo ostatně i hlavním přáním mladé rodiny investorů, která si přála změnit vše, co už zastaralo, a dům co nejvíce otevřít nejen do krásné zahrady, ale i do širší okolní dechberoucí krajiny. Toto zadání splnilo celé přízemí stávajícího domu a kompletně celá nová přístavba, která již byla budována s tím, že průhledy a výhledy budou její hlavní devízou. Architekti využili stávající starou stodolu vedle statku, včetně jejích cihlových zdí a klasické taškové střechy. Přístavbu jen napojili na tuto původní stavbu. K zastřešení i fasádě přístavby použili černý titanový zinek se skrytými hliníkovými okenními rámy, které celé přístavbě dodávají odvážný a moderní vzhled. Interiér s venkovní podobou domu ostře kontrastuje, je velmi světlý, odhaluje dřevěné trámy, odkazuje na historii domu a na zemědělský původ celého stavení.

Unikátní propojení

V čem spočívá naprostá jedinečnost rekonstrukce tohoto statku? Jistě ve způsobu, jakým moderní a kontrastní přístavba propojuje dva stávající celky, stodoly a domu, které, ač prošly náročnou rekonstrukcí, zůstaly zvenku vzhledově prakticky “netknuté”. Zachování tvaru stodoly přístavbou i podobný tvar a rámy oken způsobily, že staré a nové harmonicky splývá v odvážný , neotřelý a dokonale funkční celek. Původní dům však v něm neztrácí hlavní roli, která je vyzdvižena i opticky, větší výškou celé budovy. 

Přístavba skvěle architektonicky navazuje na původní budovu. Zdroj: Bureau Fraai

Obrovitá zahrada vyšperkovanost nepotřebuje 

Pohled na přístavbu z jejího čelního prostoru je také velmi zajímavý díky netypickému, nůžkovému tvaru dřevěných trámů a dveří a kontrastu světlých trámů a tmavého pláště budovy. Dřevěné trámy podporují vizuální sepětí se starými budovami, kde je dřevo velmi zásadním materiálem. Vzrostlé stromy a celková jednoduchost zahrady, kdy se majitelé soustředí zejména na udržování pěkného, svěžího trávníku, dodávají celému sídlu příjemně venkovský prostý charakter. Majitelé správně odhadli, že sem by se nehodil moderní bazén ani načančaná, vyšperkovaně působící skalka, která by vzhledem k celkovým rozměrům pozemku budila trpasličí dojem, a zaměřili se správně spíše na údržbu celé zahrady v její komplexnosti a přírodnosti. 

Přistavěná část je hodně prosklená, což umožňuje optické propojení s půvabnou zahradou. Zdroj: Bureau Fraai

Celá přístavba je díky velkým skleněným plochám naprosto otevřená, a celkem logicky byla vybrána právě pro jídelnu, jednoduše proto, aby i při nepřízni počasí mohla mít celá rodina pocit, že obědvá či večeří přímo na zahradě. A když je právě krásně? Jelikož stůl je malý a mobilní a tvoří prakticky jediný mobiliář rozměrné místnosti (jaký luxus při dnešních malých domech a bytech!), nic nebrání jeho vynesení na terasu do stínu košatého stromu a přemístění celého stolování ven. A když už děti dojedí a žádná síla je nemůže udržet u stolu v okamžiku, kdy by dospělí ještě rádi v klidu vypili kávu a poklábosili? Stačí popadnout připravené odrážedlo, křídy nebo autíčka a vyběhnout ven, kde zpevněná plocha nabízí nekonečné možnosti ke hraní pod přímým dohledem rodičů. 

Francouzskými okny se vychází přímo do zahrady. Zdroj: Bureau Fraai

Přístavba je napojena na stávající dům průchodem z kuchyně, aby při stolování bylo vše potřebné v dosahu. Cihly a tmavá zinková fasáda k sobě nečekaně ladí a prkna na štítu dosavadního domu vytváří s černou fasádou přístavby doslova uměleckou hru ve stylu “tón v tónu”. I zasazení stavby do okolní zástavby je díky respektujícímu tvaru střechy a napojení na starou stavbu velmi decentní a citlivé. I když celek působí odvážně, nijak neruší a nepohoršuje sousedy, kteří ocenili i citlivé zachování a rekonstrukci stávajících staveb. 

Hlavním prvkem jídelny se staly dřevěné trámy s nůžkovým křížením. Zdroj: Bureau Fraai

O jednoduchosti a světlosti interiéru už byla řeč. Hlavním prvkem jídelny se staly dřevěné trámy s nůžkovým křížením a jemná, jakoby z pavučin upředená svítidla, která jsou díky maximální světlosti interiéru potřebná skutečně jen v hluboké noci. Do bývalé stodoly vedou klasické retro dveře s dobovým kováním, přesně takové, jaké byste do stodoly očekávali. Podlaha v jednolitém šedém odstínu a hladkém provedení na sebe vůbec neupoutává pozornost, jako by zde vůbec nebyla a dům stál na kamenném podloží. Tmavé okenní rámy dodávají interiéru potřebný kontrast. 

Trámy vytvářejí i uvnitř půvabné pohledy na architekturu. Zdroj: Bureau Fraai

 

Fotogalerie:

 

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login