Návštěvy bytů

Spojení moderního a tradičního stylu dopadlo na jedničku: majitelé vsadili na osobitost

Od   | 

Tento krásně zrekonstruovaný dům vsadil na jemnost, otevřenost, funkčnost a osobitost. Dům o rozloze 250 m2 tak svým obyvatelům nabídne všechno, co si jen od moderního interiéru mohou přát, aniž ovšem ztratil na duchu minulé slávy.

Z původního členění domu nezůstalo takřka nic, neodpovídalo již dnešním moderním nárokům na bydlení. Proto bylo vytvořeno členění nové, které lépe odpovídá nejen trendům, ale především zvyklostem a potřebám jeho obyvatel. Celý dům se dočkal výrazného prosvětlení a vsadil na kontrast tradičního a moderního. Například v hale a chodbě a na některých stropech byla rekonstrukce vedena tak citlivě, že byly zachovány původní římsy, štuky a ozdoby na stěnách, což dává interiéru punc originality a dob dávno minulých. Dům klade také velký důraz na nejrůznější, do detailu promyšlené osvětlení, které pomáhá dům rozdělit do jednotlivých zón. V domě hrají prim materiály jako dřevo, mramor, mosaz či železo a pohodlné, vysoce kvalitní textilie jemných barev.

Původní ozdobné prvky na stěnách byly zachovány. Zdroj: The Room Studio

Základ tvoří neutrální odstíny

Neutrální a jednoduché odstíny tvoří základ celého interiéru a svou nadčasovostí tvoří kontinuitu minulosti a přítomnosti. Jemné barvy pak celek zdařile doplňují. Použité linie jsou čisté a souvislé, žádná část domu není excentricky zdůrazněna, naopak všude můžete najít pohodlná a krásná zákoutí a na každém rohu vás překvapí umělecké dílo nebo designový prvek, promyšleně zakomponovaný do celkového vyznění interiréru. V hlavním obývacím prostoru nás zaujme krásný koberec s geometrickým vzorem, obraz v místě, kde očekáváme spíše televizi, a nádherná podmanivá svítidla nad jídelním stolem.

V hlavní obytné zóně byly vytvořeny tři prostory, propojené, ale zároveň i diferenciované. Najdeme zde mimo jiné společenskou místnost, kde můžeme sledovat televizi a užívat si setkání s přáteli a rodinou. Celý dům – a obývací pokoj není výjimkou – je proložen několika „čtecími“ koutky, protože četba patří mezi velké záliby majitelů.

Otevřené police nabízí prostor na suvenýry z cest a další oblíbené předměty. Zdroj: The Room Studio

Obývací prostor s kuchyní propojují posuvné dveře,umožňující průchod denního světa, kterého je tak dostatek v celém hlavním prostoru. A snídat je možno na širokém pracovním ostrůvku, který plní funkci neformální a malé jídelny. Případně je ještě k dispozici menší okrouhlý stůl. A jak víme ze zkušeností, právě do kuchyně se často „namačká“ celá rodina, aby s kuchařem či kuchařkou v průběhu přípravy všednodenní večeře probrala všechny novinky. Stůl v obývacím prostoru tak může zůstat vyčleněn na slavnostnější a důležitější jídla.

Temná petrolejová barva v kombinaci s mramorovým dekorem vytváří punc luxusu a originality. Zdroj: The Room Studio

Když majitelé milují kuchyni

Kuchyně je laděna do přírodních barev dřeva a temnější petrolejové, což si lze dovolit vzhledem k již zmíněnému důrazu na denní světlo. Záda kuchyně mají strukturu mramoru, což spolu s ozdobnými prvky na stropě dodává punc luxusu, tradic a originality. Pracovní desky jsou odlišné pro samotnou kuchyni a pro kuchyňský ostrůvek, což mu více propůjčuje dojem plnohodnotného stolu. V ostrůvku je zabudovaná i vinotéka a její umístění právě zde, nikoliv například blíže obýváku, opět poukazuje na tom, že velkorysý prostor kuchyně je majiteli velmi oblíben a zdaleka není tato místnost domu brána jen jako napůl technická.

Ostrůvek v sobě ukrývá i malou lednici na víno. Zdroj: The Room Studio

Osobitá pracovna pro chvíle soustředění

Kancelář pro práci z domu je koncipována velmi individualisticky, jako prostor, kde pracující nebude rušen, je obklopen materiálem a nábytkem, který má rád, a prvky vystihujícími jeho osobnost. Pracovna je zařízena tak příjemně, že nenutí k nepříjemným asociacím spojeným s otravnou denní rutinou, naopak. Jde o prostor jako stvořený pro to, si o samotě a nerušen po únavném dni třeba jen tak zabrnkat na kytaru nebo se věnovat poslechu hudby.

Pracovna se od zbytku domu liší a odráží osobitost jejího hudbymilného majitele. Zdroj: The Room Studio

Ložnice nabízí zklidnění a uměřenost

Ložnice je zařízena moderně, osobitě a umělecky.  Toho kontrastu si musí všimnout každý – zatímco v pracovně jsou okna zatemněna tak trochu “punkově” a nepochybujeme, že jsme v pánském pokoji, zde pro soukromí slouží dlouhé a jemné závěsy, doplněné designovým osvětlením. V domě si připadáme tak trochu jako na zámku, kde každá místnost měla svůj výhradní účel a jejich vzhled se mnohdy dosti lišil. Struktury a linie zde mají střízlivější, solidnější vzhled, který na sebe neupoutává tolik pozornosti jako prvky jinde v domě a dovoluje nerušeně odpočívat, spát či rozprávět. Dotek barev sem vnáší tkaniny a další látkové prvky.

Ložnici dominují netradičně umístěná svítidla. Zdroj: The Room Studio

Dětský pokoj poroste s dětmi

Ložnice dětí byla navržena a nábytek vyroben tak, aby se plně přizpůsobil potřebám dětí. Majitelé si pro ně například nepřáli klasickou palandu, a tak mají děti spaní v rovné linii; prostor dále zahrnuje studijní část, lavici na čtení a velkorysou hrací plochu. Dětské doplňky jsou z textilu, a dají se tak snadno obměňovat, zatímco nadčasový a neutrální základ zůstává stále stejný.

Základ dětského pokoje je ve světlých, neutrálních barvách, které jsou ideální k doplnění dekoracemi dle věku a zálib dětí. Zdroj: The Room Studio

Až budou děti starší, stoleček na hraní se změní v pracovní stůl. I v dětském pokoji je dostatek denního světla a vysoké skříně zajišťují, že i dva sourozenci se sem pohodlně vejdou s veškerým svým oblečením, hračkami, zálibami i později studijními materiály.

Nad postelemi dětí je praktická police. Zdroj: The Room Studio

Dvě koupelny, každá zcela jiná

Koupelny jsou v domě dvě; každá je jiná, a přece jsou podobné svou netradičností. První z nich je laděná do teplých tónů okrové, béžové a zlato-měděné. Tvar svítidla připomíná starou petrolejovou lampu a vybrané obklady s ne zcela rovným a hladkým povrchem zajímavým způsobem odráží světlo. Zavěšené skříňky zaručují snadný úklid a vysoké okrouhlé umyvadlo dotváří dojem luxusu.

Zlatavý nádech dodává jemný tón. Zdroj: The Room Studio

Druhá koupelna vsadila na odstíny zelené až zelenomodré. Společné je zde závěsné provedený skříněk i netradiční obklady. Umyvadlo je pro změnu zabudováno a celkově koupelna působí i díky zvolenému obyčejnějšímu osvětlení jednodušeji a moderněji. Na rozdíl od první z koupelen je doplněna zajímavým tvarem obkladu. Tak co, kterou byste si vybrali vy?

Druhá koupelna se nese ve studenějším, stříbřitém nádechu. Zdroj: The Room Studio

 

Fotogalerie:

Zdroj: The Room Studio

 

Kam pro lampy?


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login